Debatt

Håkon Haugli: Norge må øke tempoet for grønn omstilling

Dette er et varsko: Vi risikerer at EU løper fra oss, skriver Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Emmanuel Macron sa for tre uker siden at EUs vekstprogram bare er starten. Når EU setter opp tempoet for vekst, må Norge gjøre det samme, mener Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Emmanuel Macron sa for tre uker siden at EUs vekstprogram bare er starten. Når EU setter opp tempoet for vekst, må Norge gjøre det samme, mener Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.Foto: Christophe Petit Tesson/Pool via Reuters
Håkon Haugli
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Innovasjonstalen er Innovasjon Norges årlige statusoppdatering for norsk næringsliv.

I år var temaet Europa. Og ett av de viktigste poengene var at norsk innovasjon, i europeisk sammenheng, er midt på treet. Det viser European Innovation Scoreboard.

Midt på treet er ikke bra nok. Vi både kan og må gjøre det bedre. Her er tre forslag til hvordan. 

Når EU setter opp tempoet for vekst, må Norge gjøre det samme.

Håkon Haugli
Adm. dir., Innovasjon Norge

1. Mer vekstkapital

En av hovedutfordringene til norske vekstbedrifter, er tilgang på kapital.

Vi har gode gründere i Norge. Men vi vet at mange av dem ikke lykkes med å skalere. Derfor bør Norge opprette et akseleratorprogram etter modell av det europeiske innovasjonsrådets vekstprogram.

Trondheimsbedriften CrayNano er i år blitt del av dette europeiske vekstprogrammet, som en av tolv bedrifter i Europa. CrayNano bruker UV-lys til å desinfisere overflater og forurenset luft. Det er spennende, ny teknologi som hjelper oss med å løse samfunnsutfordringer. Det finnes mange bedrifter som CrayNano, som kan lykkes i større skala, hvis bare forholdene legges til rett for det.

Emmanuel Macron sa for tre uker siden at EUs vekstprogram bare er starten. Når EU setter opp tempoet for vekst, må Norge gjøre det samme. 

Les også

2. Hurtigere tempo i omstillingen

Mange piler peker i riktig retning i Norge, men det går for sakte: med havvind, hydrogen og andre grønne næringer.

Norge har 120 års erfaring med vannkraft og 80 års erfaring med olje og gass. Vi er først i verden på elektrifisering av transport til lands og til vanns.

Nylig landet vestlandsbedriften Eviny en storkontrakt for el-billading i Tyskland. Det er ett av mange konkrete eksempler på at norsk energi-kompetanse er etterspurt – og gir kommersielle resultater. 

Men tempoet er likevel ikke høyt nok. Vi er for forsiktige når vi bygger ut nye, grønne næringer. Det er derfor vi er midt på treet i Europa.

Vi har mye å tilby Europa – men europeisk omstilling skjer uansett om vi er med eller ikke. 

Håkon Haugli
Adm. dir., Innovasjon Norge

3. Økt kommersialisering av forskning

I Norge er vi bedre på å skape kunnskap av penger, enn å skape penger av kunnskap. Det hjelper ikke å utvikle banebrytende ny teknologi, hvis ingen tar den i bruk.

Et godt eksempel er kunstig intelligens. Hovedutfordringen for norske virksomheter er hvordan de skal ta KI i bruk. Mange bruker allerede KI til effektivisering. Men de virkelige endringene vil komme når bedrifter tar i bruk KI på helt nye måter, til transformative forretningsmodeller. Også for kunstig intelligens vil Norge tjene på å se til europeiske satsinger.

Norge er allerede del av EUs digitalprogram, der europeisk næringsliv går sammen for digitalisering. Nå bør vi knytte oss til hele EUs digitaliseringsagenda. I EU er digitalisering del av geopolitisk manøvrering overfor både USA og Kina. EU ønsker europeisk uavhengighet. Vi må passe på at den uavhengigheten inkluderer norsk næringsliv.

Vi har mye å tilby Europa – men europeisk omstilling skjer uansett om vi er med eller ikke. Vi har alt å tjene på å være med. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00