Kommentar av 
Sigrun Gjerløw Aasland

Zero: Tre gode nyheter gir grunn til å tro på klimapolitikken

CO2-kompensasjonsordningen får et tak. Enova vil støtte ni prosjekter for karbonfangst, -bruk og -lagring. Ventyr skal bygge havvind på Sørlige Nordsjø II. Dette er tre gode nyheter for klimapolitikken, men jobben gjenstår fortsatt, skriver Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero. 

De siste to ukene har det kommet flere gode klimanyheter som gir grunn til å tro på klimapolitikken. Men jobben gjenstår fortsatt, og det er til sist opp til industrien selv å ta spranget, mener Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero.
De siste to ukene har det kommet flere gode klimanyheter som gir grunn til å tro på klimapolitikken. Men jobben gjenstår fortsatt, og det er til sist opp til industrien selv å ta spranget, mener Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero.Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ZERO
Sigrun Gjerløw Aasland
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Forrige uke ble det kjent at CO2-kompensasjonsordningen får et tak, sammen med krav om at 40 prosent av pengene brukes på klimatiltak og energieffektivisering. Det betyr 2,8 milliarder grønne kroner. Ordningen ble opprettet da Norge gikk inn i EUs kvotemarked, og er ment å kompensere for CO2-påslaget i strømprisen.

Som vi alle nå har erfart, smitter både høye gasspriser og CO2-priser over i prisen på grønn strøm. Ordningen er viktig for å unngå karbonlekkasje, altså at utslippene bare flyttes til andre land med svakere klimapolitikk. Men den er kostbar, og bør i mye større grad bidra til omstilling. Det skal den nå. 

Det er på høy tid at klimapolitikken tar tak der det virkelig monner.

Sigrun Gjerløw Aasland
Daglig leder, Miljøstiftelsen Zero

Mandag annonserte Enova støtte til ni prosjekter for karbonfangst, -bruk og -lagring, totalt 200 millioner kroner. Prosjektene skal realiseres innen 2030 og kan kutte 1,7 millioner tonn CO2. Enda viktigere blir det hvordan Enova skal bruke en tilleggsbevilgning på 1,5 milliarder fra budsjettforliket i høst, med en tydelig bestilling på å realisere utslippskutt i industrien.

Onsdag ble det også klart at Ventyr skal bygge havvind på Sørlige Nordsjø II, det første store havvindprosjektet i Norge. Starten på havvind er godt nytt for verfts- og leverandørindustrien langs kysten vår, for tilgang på fornybar kraft til utslippskutt, og for strømprisen til norske husholdninger.

Kutte eller dø

Det er på høy tid at klimapolitikken tar tak der det virkelig monner. Bare de ti største punktutslippene i Norge står for hele 7 millioner tonn CO2. Hele fastlandsindustrien slipper ut drøye 11 millioner tonn årlig. Det er fullt mulig, med kjent teknologi, å dramatisk redusere disse utslippene. Men det krever ombygging og omlegging, koster penger og tar tid. Ikke minst trengs kraft, og utslippskutt bør stå først i køen når kraften er knapp. 

Avkarbonisering er nå et spørsmål om konkurransekraft og om arbeidsplasser. Fordi alle land skal kutte sine utslipp, blir det stadig færre muligheter til å kjøpe seg fri med kvoter. Fastlandsindustrien har kuttet sine utslipp med hele 40 prosent siden 1990. Fordi de fleste nå har gjort unna de enkleste og billigste klimatiltakene, kommer de som gjenstår til å koste mer. Og fordi klimapolitikk også blir handelspolitikk når en karbontoll etter hvert kommer på plass, står industri i alle land før eller senere igjen med to valg: kutte eller dø. 

Les også

Kvoteprisen er for lav

Alt for lenge har norsk klimapolitikk lent seg på at de store utslippene, de som betaler for kvoter gjennom EUs kvotemarked, vil gå ned etter hvert som kvoteprisen øker, og derfor ikke trenger særskilte tiltak.

Men fortsatt er kvoteprisen langt under det som skal til for å gjøre disse klimatiltakene lønnsomme. Det skjer dels fordi lav industriell produksjon og økende fornybarproduksjon i Europa presser ned de kortsiktige prisene nå, men også fordi klimapolitikk ikke er noe du kan gå i banken med. Den varer så lenge politikerne vil og tør.

Hva vil skje om kvoteprisen holder seg lav, tiltak lar vente på seg, og store utslipp gjenstår når fristen nærmer seg?

Sigrun Gjerløw Aasland
Daglig leder, Miljøstiftelsen Zero

EU har bestemt at kvotemarkedet skal til null innen 2040. Men hva vil skje om kvoteprisen holder seg lav, tiltak lar vente på seg, og store utslipp gjenstår når fristen nærmer seg? Da vil enten industri og arbeidsplasser måtte legge ned, eller politikerne må utsette sine klimamål. For å unngå begge, bør politikere i alle land nå gjøre mer for å få fart på nødvendige utslippskutt.

I stadig flere land utlyser myndighetene nå konkurranser om støtte til store utslippskutt fra industri. I Frankrike, Nederland og Tyskland bidrar såkalte karbondifferansekontrakter til at også dyre tiltak kan forsvares i styrerommene. 

Alternativet er mye dyrere

Blir det dyrt for skattebetalerne, dette? Det spørs hva du sammenligner med. 

Vi vet hva vi må gjøre. Likevel har alt for lite skjedd.

Sigrun Gjerløw Aasland
Daglig leder, Miljøstiftelsen Zero

Stortinget har vedtatt å bruke 23 milliarder kroner på støtte til utbygging av det første havvindprosjektet. I tillegg har vi i Zero regnet ut at samlet nødvendig klimapolitikk for å nå klimamålene, ville kostet 65 milliarder frem mot 2030. I samme periode vil regjeringen få inn 178 milliarder gjennom opptrapping av CO2-avgiften. Vi skal bruke over 50 milliarder på nytt regjeringskvartal. Dropper vi det ikke så klimavennlige veiprosjektet Hordfast, sparer staten 46 milliarder.

Enda viktigere: Alternativet til effektiv klimapolitikk er veldig mye dyrere. 

Industrien må ta spranget

Vi vet hva vi må gjøre. Likevel har alt for lite skjedd. Ifølge Kantars klimabarometer synes bare en fjerdedel av befolkningen at politikerne har levert hva de har lovet i klimapolitikken. I verste fall kan mangel på handling og lave forventninger bli en farlig negativ spiral.

I beste fall er noe i ferd med å snu. Da trenger vi flere ting: For det første må Enova komme skikkelig i gang, og regjeringen må fortsette satsingen i programmet for punktutslipp i neste års statsbudsjett. For det andre må arbeidet med CO2-fangst og lagring trappes opp, med både lagringskapasitet og en omvendt auksjon for CO2-fjerning, slik Miljødirektoratet og nylig også Oslo Economics har anbefalt. For det tredje vil vi trenge mer kraft. Da må vi bruke den vi har mer effektivt, men også produsere mer.

Mye er politikk. Til sist er det likevel opp til industrien selv å ta spranget. Det er lov å håpe. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00