– Privat kapital skal lede an, men fellesskapet skal også stille opp

Cecilie Myrseth la mandag fram en ny milliardordning for grønn industri. Batteriselskap bekrefter overfor E24 at de allerede har sendt inn en milliardsøknad. 

GRØNN FART: – Norge har en industri i verdensklasse, sier næringsminister Cecilie Myrseth. 
GRØNN FART: – Norge har en industri i verdensklasse, sier næringsminister Cecilie Myrseth. Foto: Terje Pedersen / NTB
Eira Lie Jor

– Norge har en industri i verdensklasse og dyktige fagfolk som skal ta oss gjennom en stor omstilling. Men vi kan ikke møte de utfordringene med gårsdagens verktøy. Grønn industrifinansiering er et kraftig virkemiddel som skal bidra til å skape arbeidsplasser og realisere nyskapende grønne industriprosjekter, sier næringsminister Cecilie Myrseth i en pressemelding. 

Mandag lanserte næringsministeren en ny låneordning for grønn industri, som skal forvaltes av Innovasjon Norge. Ordningen har en ramme på inntil fem milliarder kroner. Pengene ble satt av i revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen la frem i mai. 

– Privat kapital skal lede an, men fellesskapet skal også stille opp for å få fart på den grønne omstillingen. Nå får Innovasjon Norge en viktig oppgave som Norges grønne industribank, og jeg håper mange bedrifter vil søke, sier næringsminister Myrseth.

Les også

– Stort behov

Ordningen er spesielt rettet mot store industriprosjekter i Norge, med investeringsbehov på mer enn 200 millioner kroner. Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli peker på at dette skal bidra til å «løfte nyskapende, grønne, industrielle prosjekter i vekst- og skaleringsfasen». I mai trakk han fram prosjekter innenfor hydrogen, havvind, sirkulærøkonomi eller halvlederproduksjon, som mulige prosjekter som kan omfattes av ordningen. 

– Vi har over lengre tid sett at næringslivet har et stort behov for økt tilgang på risikokapital. Sammen med andre finansieringsaktører kan våre risikolån bidra til at bedriftene gjennomfører nye, store prosjekter. Det kan på sikt få stor betydning for norsk verdiskaping, sier Haugli.

Regjeringen har satt av 1,75 milliarder kroner til såkalte tapsavsetninger, altså peng som skal dekke mulige tap gjennom ordningen. Det offentlige skal ikke bære all risikoen, ettersom det skal være privat finansiering med i alle prosjektene.

E24: Batteriselskap søker

I en artikkel i E24, opplyser sjefen for den store, nye batterifabrikk-satsningen i Arendal, Morrow Batteries, at de allerede har levert søknad om 1,5 milliarder kroner gjennom støtteordningen. 

– Vi er veldig glade for at ordningen treffer oss. Vi har jobbet og påpekt en stund, i samråd med mange andre, at det er et gap i virkemiddelapparatet, sier Morrow-sjef Lars Christian Bacher til E24.

Departementet bekrefter overfor E24 at batteriselskapet er kvalifisert til å søke. 

Setter av eget team

Innovasjon Norge annonserer samtidig at de skal sette sammen et eget team for å jobbe med ordningen. 

«Finansiering av store og komplekse industriprosjekter krever spesiell kompetanse. Derfor rekrutterer Innovasjon Norge medarbeidere i ulike deler av landet til et nytt team som skal jobbe med rådgiving og finansiering av disse prosjektene», opplyser de. 

Les også

Omtalte personer

Cecilie Myrseth

Næringsminister (Ap)
Profesjonsstudium i psykologi (Universitetet i Tromsø 2015)

Håkon Haugli

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, styremedlem i Arbeidsgiverforeningen Spekter
Cand.jur (Universitetet i Oslo, 1997)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024