Altinget anbefaler 30 klima- og energiarrangementer under Arendalsuka

Sørlandsbyens store politiske verksted har et stappfullt program i år, der rundt 400 arrangementer handler om klima, natur og energi. Hva bør du få med deg? Her er Altingets anbefalinger.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og NVE-direktør Kjetil Lund deltar på en rekke arrangementer under Arendalsuka i år, der rundt 400 arrangementer handler om energi, klima og natur.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og NVE-direktør Kjetil Lund deltar på en rekke arrangementer under Arendalsuka i år, der rundt 400 arrangementer handler om energi, klima og natur.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Elisabeth Bergskaug

Rundt 400 arrangementer under årets fem dager lange Arendalsuka handler om klima, miljø og energi. Det sier seg selv at det er umulig å få med seg alle. Altinget har gjort et lite utvalg, og anbefaler 30 arrangementer det kan være verdt å få med seg. 

Utvalget dekker bredden av politisk aktuelle temaer på klima- og energifeltet, men er på ingen måte uttømmende. 

Mandag: 

  • Klokken 11.30-12.30, Vitensenteret: Gasskraft med karbonfangst - løsning for sokkelen, eller fantasi? Miljøstiftelsen Bellona utfordrer leverandørnæringen, petroleumsindustrien, samfunnsøkonomer og politikere til å diskutere gasskraft med karbonfangst i lys av klimakrisa, naturkrisa og strømkrisa. Stortingsrepresentantene Marianne Sivertsen Næss (Ap) og Bård Ludvig Thorheim (H) møtes til debatt. 
  • Klokken 14.00-14.45, GRID-Arendal: Etter Fosen-dommen: Hvordan balansere hensynet til urfolk mot klimahensyn? Gro Nystuen, assisterende direktør for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM), oppsummerer status for Fosen-saken på 10 minutter. Deretter inviterer Altinget til 35 minutter politisk debatt mellom sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR), statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet, stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) og Gunnell Sandanger (SV). 
  • 15.30-16.30, Legacy of the Fjords, nedre dekk: Norges rolle innen kjernekraft? Institutt for energiteknikk (IFE) presenterer siste nytt om den internasjonale utviklingen innen kjernekraft, og et politikerpanel med stortingspolitikere fra Høyre, Ap, Frp og KrF diskuterer muligheter og utfordringer for kjernekraftens framtid i Norge. 
  • Klokken 18.00-19.30, GRID-Arendal: Altinget arrangerer en skikkelig vanskelig klimaquiz. Her får du muligheten til å slå klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som stiller med et knallsterkt lag. 
  • Klokken 19.30-21.30, GRID-Arendal: Altinget inviterer til minglefest, åpen for alle.  
  • Klokken 19.00-23.00, Legacy of the Fjords: Den store havvindkvelden arrangeres av Norwegian Offshore Wind, Fornybar Norge og Offshore Norge. Det blir debatt fra klokken 19.00-20.00, og deretter mingling utover kvelden. Lederne av de tre organisasjonene møtes i et industripanel, NVE-direktør Kjetil Lund holder innlegg om status for nye havvindparker, og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) møter Nikolai Astrup (H) til politikerduell.

På Altingets skikkelig vanskelig klimaquiz mandag kveld, konkurrerer du mot klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), som stiller med et knallsterkt lag.
På Altingets skikkelig vanskelig klimaquiz mandag kveld, konkurrerer du mot klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), som stiller med et knallsterkt lag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tirsdag: 

  • Klokken 08.00-09.00, Bærekraftscenen: Startskuddet for norsk havvind har gått! Hvordan skal utbygging ivareta våre felles interesser? GCE NODE og Fremtidens Havvind inviterer til seminar, der blant andre næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltar. 
  • Klokken 09.00-10.00, Madam Reiersen: Kan vi lykkes med blått hydrogen? Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid diskuterer hva som skal til for å lykkes med blått hydrogen. KonKraft er arrangør. 
  • Klokken 10.30-11.15, Thon Hotel Arendal: Kraften til å elektrifisere: Er strømnettet klart? SINTEF Energi AS og FME CINELDI inviterer både nett-bransjen og politikere til debatt om framtidens utbygging av nett. 
  • Klokken 11.00-12.00, MØR biffhus: Hvordan får vi 8 TWh solkraft i 2030? Nelfo, Solenergiklyngen og NBBL inviterer til rapportlansering, politikerdebatt og fagsamtale om hva som skal til for å få fart på solkraft-utbyggingen i Norge. 
  • Klokken 13.00-14.00, GRID-Arendal: Hvordan påvirker subsidiekappløpet mellom EU og USA norsk konkurransekraft i det grønne skiftet? Innledningsvis blir det en diskusjon mellom fagfolk om hva USAs subsidiepakke IRA er, og hvordan konkurransebildet ser ut fra henholdsvis Brussel, Danmark og Norge. Georg Riekeles i European Policy Centre, sjefredaktør Jakob Nielsen i Altinget Danmark og professor Jan Erik Grindheim i Civita deltar i denne delen. Deretter følger en debatt mellom politikere og representanter for næringen, med Sveinung Rotevatn (V), Solveig Vitanza (Ap), CEO Tom Einar Jensen i Freyr Battery, og Kristine Meek Stokke, leder for Europeisk Ungdom. Altinget er arrangør. 
  • Klokken 13.00-14.00, Store Torungen, hovedprogrammet: Er klima en menneskerett? NIM-direktør Adele Matheson, Amnesty-rådgiver Aili Keskitalo og stipendiat Ane Sydnes Egeland holder innledninger. Deretter følger debatt mellom klima- og energiminister Espen Barth Eide (Ap), Natur og Ungdom-leder Gina Gylver, Unge Høyre-leder Ola Svenneby og NSR-U-leder Elle Nystad. 
  • Klokken 14.30-15.30, MØR Biffhus: Nasjonal handlingsplan for energieffektivisering: Ligger løsningen på strømkrisen hos deg og meg? Nelfo, Naturvernforbundet og EL og IT Forbundet spør hva som er status for myndighetenes satsing på energieffektivisering, hvordan en nasjonal handlingsplan for energieffektivisering bør se ut, og hva som må til for at potensialet skal realiseres. NVE-direktør Kjetil Lund holder innlegg, det blir politisk debatt, og debatt mellom ulike organisasjoner. 
  • Klokken 15.00-16.00, Store Torungen, hovedprogrammet: “Mer av alt raskere” uten å ødelegge naturen. Er det mulig? Syv debattanter tar debatten på Arendalsuka om hvordan vi skal få bygget ut kraften vi trenger, og hvilken naturpåvirkning som bør aksepteres for å få det til. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H), stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG), ordfører og medlem av Energikommisjonen Gyro Heia (Sp), Natur og Ungdom-leder Gina Gylver, konsernsjef Steffen Syvertsen i Å energi og investor Jens Ulltveit-Moe deltar i debatten. 
  • Klokken 17.00-18.00, Legacy of the Fjords: Energidilemmaer og myteknusing. Statkraft setter i dette arrangementet fokus på noen av de store dilemmaene i det grønne skiftet og myter som må knuses på veien dit. De har med seg en rekke politikere og organisasjoner for å drive myteknusing. 
  • Klokken 19.00-20.00, Restaurant Flyt: Eks-partilederdebatten: Klima mot krig? Footprint har invitert en rekke eks-partiledere til å diskutere hvordan Norge skal få til en grønn omstilling, når det er dyrtid og krig i Europa. 
  • Klokken 20.00-23.55, Lille Andevinge: Klimadilemmas. Miljøstiftelsen ZERO byr tradisjon tro på fjas og moro rundt de alvorlige og mindre alvorlige dilemmaene i klimasaken. Det blir uformelle utfordringer til politikere. Årets gjester er klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), Lars Haltbrekken (SV), Une Bastholm (MDG) og Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Les også

Onsdag: 

  • Klokken 08.30-09.15, Nordens telt på Tyholmen: Mat for helse og miljø - treffer de nordiske næringsanbefalingene? Nordisk ministerråd inviterer til samtale om de nye nordiske næringsanbefalingene, som tar hensyn til både helse og bærekraft, og anbefaler et lavere kjøttkonsum enn tidligere råd. 
  • Klokken 08.30-09.30, Vitensenteret: Truet, men ikke tapt? Politiske løsninger for å redde naturen folk frykter å miste. DNT, WWF Norge og Norsk friluftsliv har bedt nordmenn nominere naturopplevelser de er glade i, men redde for å miste. Onsdag presenterer de sin egen rødliste for truede naturopplevelser, og konkrete løsninger for hva kommunene må gjøre for at innbyggerne ikke skal miste naturopplevelsene på lista. 
  • Klokken 10.00-10.45, Lavvoen: Derfor skal du bry deg om vippepunkt. Bjerknessenteret for klimaforskning, Internasjonalt reindriftssenter, Nordlandsforskning, Norsk polarinstitutt, University of the Arctic inviterer til seks korte foredrag om vippepunkter i klimasystemet. De handler blant annet om vippepunkt i Arktis, og for Golfstrømmen, sjøisen, permafrosten og norsk reindrift. 
  • Klokken 12.30.13.30, Legacy of the Fjords: Dansk-norsk energitoppmøte. I dag går det fire kabler mellom Norge og Danmark på til sammen 1700MW.  Danmark har store ambisjoner om utbygging av havvind og planlegger å etablere en energiøy for å knytte havvinden sammen. I tillegg er planene for et hydrogensystem store. I Norge skal vi i gang med både hydrogenproduksjon og utbygging av havvind. I dette Statnett-arrangementet møtes konsernsjefene Thomas Egebo i danske Energinet og Hilde Tonne i Statnett til samtale om veien til neste generasjon nordisk energisamarbeid. 
  • Klokken 13.00-13.45, GRID-Arendal: Rapportene fra FNs klimapanel – betydning for kommunene. Cicero Senter for klimaforskning ser på det viktigste fra FNs klimapanels delrapporter fra i 2021, 2022 og 2023, og diskuterer spesielt kommunenes rolle fremover. Hvordan kan det faglige grunnlaget om klimaendringene ha betydning lokalt? 
  • Klokken 14.00-14.45, GRID-Arendal: EUs nye klimaregler – vil Norge lykkes med iverksettingen? EU har lansert en omfattende pakke med klimaregelverk og kuttiltak gjennom EU Green Deal og Fit for 55. På dette arrangementet ser Cicero senter for klimaforskning nærmere på hvilke utfordringer Norge møter som EØS-land. Temaet er blant annet hvorfor implementeringen av EUs regelverk tar så lang tid i Norge, hva konsekvensene av denne tregheten er, og hva som skjer om vi ikke velger å implementere reviderte lovverk. 
  • Klokken 16.30-17.15, Langbryggen 15: Klimakrisens store helsekonsekvenser. Røde Kors inviterer fagpersoner og klimaminister Espen Barth Eide (Ap) til diskusjon om hvilke løsninger som må til for å sikre liv og helse i den nye klimavirkeligheten.

Det blir trangt om plassen i Arendal, og flere av ukas arrangementer finner sted på båt.
Det blir trangt om plassen i Arendal, og flere av ukas arrangementer finner sted på båt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Torsdag: 

  • Klokken 08.30-09.30, No9 CC Café: Naturavtalen: Hvordan vi fikk en global naturavtale for biomangfold. Foredrag med Christian Prip, forsker ved Fridtjof Nansens Institutt. Han har tidligere arbeidet som hovedforhandler i internasjonale miljøforhandlinger for sitt hjemland Danmark, og for EU under danske EU-presidentskap. 
  • Klokken 10.00-11.00, GRID-Arendal: Hva skiller Høyre og Arbeiderpartiet i energipolitikken? Altinget intervjuer energipolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup, på scenen sammen statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet. I dette fellesintervjuet prøver vi å få fram likheter og forskjeller mellom energipolitikken til Norges to største styringspartier. 
  • Klokken 11.30-12.30, MØR Biffhus: Har vi kompetansen til å gjennomføre det grønne skiftet? I NHOs Kompetansebarometer melder 7 av 10 bedrifter et udekket kompetansebehov. De som bygger mer kraft og sørger for effektiv energibruk, elektrifiserer og digitaliserer samfunnet, har de største kompetansebehovene. Nelfo, Norsk Industri, Fornybar Norge, Rådgivende Ingeniørers Forening, Norsk Forening for Elektro og Automatisering, og Elektroforeningen samler politikere og bransjens egne folk til en bred diskusjon om utfordringene og mulige løsninger. 
  • Klokken 12.00-12.45, Bankgården: Hva gjør Norge når EU overhaler klimapolitikken? Industri Energi har invitert klima- og miljøminister Espen Barth Eide, Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim og leder i LOs største eksportforbund Frode Alfheim til å ta debatten. 
  • Klokken 14.00-15.00, Samferdselsteltet: Flytende biodrivstoff – finnes det nok råstoff? Preem og ZERO inviterer, og deler sine synspunkter om temaet. I tillegg gir Statkraft sitt syn på det store energibildet. Det blir også politisk debatt mellom Venstre, Høyre og Ap. 
  • Klokken 16.00-17.00, GRID-Arendal: Hvordan kan mote- og tekstilindustrien bli med bærekraftig? Avfall Norge inviterer til debatt med forskere og aktører.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024