Debatt

Fredsplan som kur for krigsangst

En følelse av uro og usikre fremtidsutsikter sprer seg som en skogbrann i fredsnasjonen Norge, men har vi grunn til å være urolige?

Generalsekretær i Redd Barna, Henriette Westhrin, ønsker seg en langtidsplan for fred.
Generalsekretær i Redd Barna, Henriette Westhrin, ønsker seg en langtidsplan for fred.Foto: Redd Barna
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Krigsangsten er stigende i norsk befolkning. En fersk undersøkelse gjennomført for Altinget viser at 3 av 10 nordmenn tror de vil oppleve tredje verdenskrig i sin levealder.

PRIO finner enda større krigsangst i sin undersøkelse, der 41 prosent tror at en ny verdenskrig vil bryte ut i løpet av de neste ti årene. Mer enn halvparten forventer en ny væpnet konflikt på vårt eget kontinent.

I en urolig verden er dette en uforståelig nedprioritering og en trend som raskest mulig må snus.

Henriette Westhrin
Generalsekretær, Redd Barna

Har nordmenn grunn til å være urolige?

2023 hadde det høyeste konfliktnivået verden har sett siden andre verdenskrig. Krigene varer lenger, og flere dør i krig nå enn før. Redd Barnas egen rapport Stop the war on children, viser at antallet barn som bor i konfliktområder er doblet siden 1990-tallet, og grove forbrytelser mot barn i konfliktområder er tredoblet bare siden 2010. Mye tyder på at verden går i feil retning.

Det går enorme summer til håndtering av kriger. Bare i 2023 brukte verden 19,1 billioner dollar på voldelige konflikter. Dette tilsvarer 13,5 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt. Krig har altså ikke bare en enorm menneskelig kostnad, men også en astronomisk økonomisk størrelsesorden som tar mer enn en tiendedel av verdiene vi kunne brukt på å skape gode samfunn og en bærekraftig fremtid for barna våre.

Samtidig viser OECD sine tall at den synkende investeringen i forebygging av konflikt og fredsskapende arbeid er en global trend. I en urolig verden er dette en uforståelig nedprioritering og en trend som raskest mulig må snus.

Les også

Hva er Norges plan for fred?

Det ser ut til at samtlige norske politikere har kastet seg på den samme ensporede tankegangen. Samtidig som man har fått en historisk satsing på Forsvaret i den nye langtidsplanen, er det lite debatt om hvordan vi ellers skal drive strategisk fredsarbeid og konfliktforebygging.

Å ruste opp uten å parallelt legge en plan for, og drive med fredsfremmende arbeid blir litt som å kjøpe brannforsikring til huset i et skogbrannutsatt område uten å samtidig drive med brannforebyggende arbeid og slukke brannene før de sprer seg. På samme måte som Norge planlegger lang tid i forveien for Forsvarets fremtid, er vi nødt til å legge en langtidsplan for en fredeligere verden.

Vi trenger et mer helhetlig perspektiv på fred. Redd Barna etterlyser derfor en bredere fredsdebatt som vurderer alle tiltak som kan treffes for å bygge en fredeligere verden. Dette inkluderer styrking av internasjonale institusjoner satt til å bevare freden, den globale rettsorden, internasjonalt samarbeid og økonomisk støtte til fredsskapende tiltak, for å nevne noe.

Vi har et felles ansvar for å sikre at barna våre arver en verden hvor sikkerhet ikke bare måles i militær styrke, men også i stabiliteten og rettferdigheten i de samfunnene de vokser opp i. La oss derfor stå sammen om å kurere krigsangsten med en fredsplan som tenner håp i en urolig verden.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024