Debatt

Gassen skal ut, uansett hvor den importeres fra

Er norsk olje og gass virkelig løsningen på energiuavhengighet i Europa? Ser man på land som Litauen, vil svaret være noe annerledes enn norske politikere skal ha det til, skriver Natur og Ungdoms leder Gytis Blaževičius.

EUROPA MÅ BLI ENERGIUAVHENGIG: I 2014 anskaffet Litauen et skip til LNG (flytende naturgass), som høytidelig ble kalt «Independence» (bildet). I dag frakter det en god del norsk gass, men Norge er ikke nevnt en eneste gang i den litauiske energiuavhengighetsstrategien. Det er ikke rart. For det Norge tilbyr, det vil de ikke ha om noen år, skriver NU-leder Gytis Blaževičius. 
EUROPA MÅ BLI ENERGIUAVHENGIG: I 2014 anskaffet Litauen et skip til LNG (flytende naturgass), som høytidelig ble kalt «Independence» (bildet). I dag frakter det en god del norsk gass, men Norge er ikke nevnt en eneste gang i den litauiske energiuavhengighetsstrategien. Det er ikke rart. For det Norge tilbyr, det vil de ikke ha om noen år, skriver NU-leder Gytis Blaževičius. Foto: Kestutis Vanagas / AP / NTB
Gytis Blaževičius
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Hører man kun på debatter mellom norske toppolitikere er det uklart hvordan det står til med energisituasjonen nede i Europa. For oss som snakker flere språk, og følger med på andre nasjonale debatter, fremstår den norske måten å snakke om Europa på som ensartet, kortsiktig og «norgeistisk». 

Det Norge tilbyr, det vil de ikke ha om noen år.

Gytis Blaževičius
Leder i Natur og Ungdom

Europa blir fort lite. Da kan det hjelpe å kaste blikket lenger enn Tyskland og Frankrike, til for eksempel Litauen: et land som lenge jobbet i mot Russlands innflytelse og som nylig begynte å snakke om det grønne skiftet. 

Etter at krigen i Ukraina brøt ut har norske politikere og oljenæringen fått et nytt argument for videre olje- og gassutvinning (et mye bedre et enn at norsk olje er bra for klimaet): at Europa må bli uavhengig av Russland, og at det er norsk gass som er redningen. 

Les også

Snakker ikke om Norge

Europa må bli energiuavhengig. En rekke europeiske land har jobbet målrettet for det i årevis. Litauen er et av disse landene. Selv om landet i 2014 anskaffet seg et skip til LNG (flytende naturgass), som høytidelig ble kalt «Independence», og som i dag frakter en god del norsk gass, så er ikke Norge nevnt en eneste gang i den litauiske energiuavhengighetsstrategien. Det er ikke rart. For det Norge tilbyr, det vil de ikke ha om noen år. 

Litauen laget sin første energiuavhengighetsstrategi i 2007. Etter Russlands angrep på Ukraina viste den 15 år gamle planen seg å fungere, og landet var et av de første i Europa som kunne kutte all offentlig import av energi fra Russland. Ventetiden for å få solceller på private hus skjøt i været. Alle skulle bidra til uavhengighet. 

 Gassen skal ut, uansett hvor den importeres fra. 

Gytis Blaževičius
Leder i Natur og Ungdom

I sommer ble strategien oppdatert av den konservativt styrte regjeringen. «Men Litauens viktigste utfordring er fortsatt avhengigheten av importerte energiressurser», heter det i strategien. Og når det ikke lenger er Russland det er snakk om, er det USA og Norge, som hver står for ca. 50 prosent og 25 prosent av gassen som importeres i dag. Gassen skal ut, uansett hvor den importeres fra. 

Økonomisk og geopolitisk usikkerhet

Det er fornybar energi som er veien til energiuavhengighet i Europa, ikke å erstatte russisk gass med norsk.

Gytis Blaževičius
Leder i Natur og Ungdom
Uansett hvor snilt Norge måtte være, blir høy importavhengighet sett på som en økonomisk og geopolitisk usikkerhet. Land over hele Europa lager planer for større energiuavhengighet. Norge må ta innover seg omstillingsplanene til de europeiske landene og planlegge for olje og gass deretter. Det gjør ikke regjeringen i dag, som forsvarer lisenser som vil være i produksjon om mer enn 10 år basert på dagens energisituasjon, og ikke de reelle fremtidsplanene. 

Det er altså fornybar energi som er veien til energiuavhengighet i Europa, ikke å erstatte russisk gass med norsk. 

Les også

Omtalte personer

Gytis Blaževičius

Leder, Natur og ungdom
Årsstudium i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024