Krever åpenhet fra Norge: – Hemmeligholdet er en skandale

Denne uken skal det velges ny leder i Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA). Valget mellom de to kandiatene omtales som et retningsvalg for utvinning av havbunnsmineraler. En rekke partier krever at Norge er åpne om hvilken lederkandidat de støtter, skriver VG. 

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Eira Lie Jor

Denne uken skal det avgjøres hvem som skal lede Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA) den neste perioden. Valget står mellom sittende leder Michael Lodge fra Storbritannia og utfordrer Leticia Carvalho fra Brasil.

Norge ønsker ikke å fortelle hvilken av de to kandidatene vi tenker å stemme på, skriver VG

– Jeg ønsker ikke si noe om hvem vi vil gå for da det ikke er tradisjon for å fortelle om hvem som får Norges stemme ved slike personvalg, skriver statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) i en epost til avisa

Samtidig kaller han dem begge solide kandidater og understreker at Norge støtter kandidater ut fra «faglige kvalifikasjoner, og uavhengig av politisk profil».

Uttalelsen fra statssekretæren faller ikke i god jord hos Venstres Ola Elvestuen. Han har nettopp kommet hjem fra Jamaica, hvor han har fulgt ISA-møtet. 

– Det er en skandale at Norge ikke vil si hvem vi støtter, når dette er et så tydelig retningsvalg for ISA, sier Ola Elvestuen til Altinget. 

Les også

Kandidater med ulike retninger 

Norge er et av de første landene i verden som har åpnet for utvinning av havbunnsmineraler.

Internasjonalt skal det utvikles et nytt regelverk, og ISA er organisasjonen som har kontroll på mineralutvinning i internasjonale farvann. New York Times oppsummerer konfliktlinjen mellom de to lederkandidatene: Lodge presser på å få banket gjennom et regelverk som åpner for at bransjen kan starte utvinning i Stillehavet mellom Hawaii og Mexico innen kort tid. Carvalho på sin side mener det gjenstår flere år med arbeid før et godt nok regelverk er på plass og at man ikke bør sette i gang med utvinning før regelverket er ferdig. 

Elvestuen er knallhard i sin vurdering av den norske regjeringens taushet om hvilken kandidat vi kommer til å stemme på. 

– Regjeringen har inntatt en rolle som pådriver for å åpne for utvinning av havbunnsmineraler internasjonalt. Det er ikke bare hemmeligholdet som er en skandale her, det er også en skandale om Norge faktisk stemmer på Lodge, sier Elvestuen. 

En tidligere HR-ansatt i ISA har også anklaget Lodge for å ha mottatt 67 000 dollar for mye i godtgjørelser siden 2016, skriver NYT, som også skriver at de har sett klagen fra den tidligere ansatte. Lodge avkrefter at han har misbrukt penger og ISA har svart på anklagene fra den tidligere ansatte. Organisasjonen understreker overfor avisa at de har gode rutiner for å håndtere den typen anklager. 

Lodge er også anklaget for å ha forsøkt å få Carvalho til å trekke seg fra lederkampen, slik at han kunne være den eneste kandidaten som stiller til vervet. 

Norge og utvinning av havbunnsmineraler - tidslinje:
  • Olje- og energidepartementet sendte forslag til ny lov om mineralvirksomhet på den norske kontinentalsokkelen på høring i 2017.
  • Den nye loven trådte i kraft 1. juli 2019. 
  • I mai 2020 startet Solberg-regjeringen en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel. 
  • I juni 2023 foreslår Støre-regjeringen å åpne deler av den norske havbunnen for mineralvirksomhet. Forslaget vekker oppsikt og får kritikk både nasjonalt og internasjonalt. 
  • Forsalget ble vedtatt 9. januar 2024, og regjeringspartiene sikret flertall i Stortinget for åpning sammen med Høyre og Frp. 
  • Utlysningen av første konsesjonsrunde er nå sendt på høring. Høringsfristen er satt til 26. september og departementet tar sikte på å tildele tillatelser i løpet av første halvår 2025.

Kilde: Regjeringen.no / Stortinget.no 

Krever åpenhet fra regjeringen 

Det er ikke bare Elvestuen som reagerer på hemmeligholdet fra regjeringens side. VG har også snakket med en rekke andre partier, som sier det samme. 

MDGs Rasmus Hansson og Rødts Hege Bae Nyholt reagerer på at Norge hemmeligholder hvem vi skal stemme på, i motsetning til for eksempel Tyskland, som er åpne på at de vil stemme Carvalho.

Også SVs Lars Haltbrekken er oppgitt når han snakker med VG og peker på at åpenhet er viktig. 

– Det er nok hemmelighold og kunnskapsmangel i debatten om gruvedrift på havbunnen allerede.

 

Elvestuen: Helt feil tidspunkt 

Den tidligere klima- og miljøministeren peker på to sentrale utfordringer om Lodge blir valgt, og med det baner vei for utvinning av havbunnsmineraler i blant annet Stillehavet. 

– Det ene er miljøregelverket. Dette er enorme naturområder med et enormt artsmangfold, som vi fortsatt vet veldig lite om. Konsekvensene for det biologiske mangfoldet kan være enorme, sier han. 

Det andre handler om den internasjonale sikkerhetssituasjonen. Det er internasjonal mangel på flere mineraler og metaller som er avgjørende i produksjonen av mye datautstyr og avansert teknologi. Kina har allerede strammet inn på eksporten av en rekke mineraler og metaller for «å beskytte nasjonale interesser». EU har plassert metaller og mineraler som germanium, nikkel og magnesium på en liste med over 30 forskjellige stoffer som er «avgjørende for den europeiske økonomien». I dag kontrollerer Kina reservene av mange av disse stoffene. 

– Tidspunktet for å sette i gang med dette er nærmest så feil som det kan få blitt. Det landet som er best posisjonert for å dominere utvinning av havbunnsmineraler, det er Kina. Men den internasjonale situasjonen vi nå ser er det ikke mulig å se for seg en forsiktig og gradvis åpning. Det blir et kappløp mot havbunnen, sier han. 

Altinget har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som viser til uttalelsene fra Kravik. 

Les også

Omtalte personer

Ola Elvestuen

Stortingsrepresentant Oslo (V), medlem, Energi- og miljøkomiteen
cand.mag. sosialantropologi, mellomfag i statsvitenskap og historie (Universitet i Oslo, 1994)

Andreas Motzfeldt Kravik

Statssekretær i Utenriksdepartementet
Cand.jur ved Universitetet i Oslo (2007)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024