Ny abortlov: Foreslår å utvide abortgrensen til uke 18 og endre lovens formålsparagraf

Helseminister Jan Christian Vestre la fredag frem forslag til ny abortlov. KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse sier hun er dypt skuffet over regjeringen, mens Høyres Sandra Bruflot tror det skal gå an å enes om enkelte forslag. 

LA FRAM NY LOV:  – Det er fellesskapets oppgave å sikre gravide kvinner likeverdig rett til abort og tilgang til trygge aborter, sier helseminister Jan Christian Vestre. 
LA FRAM NY LOV:  – Det er fellesskapets oppgave å sikre gravide kvinner likeverdig rett til abort og tilgang til trygge aborter, sier helseminister Jan Christian Vestre. Foto: Thomas Fure / NTB
Eira Lie JorSilje Sjursen Skiphamn

Regjeringen har jobbet med forslag til ny abortlov lenge og fredag klokken 11.45 ble forslaget lagt frem. Helseminister Jan Chrisitan Vestre håper forslaget de leverer i dag kan gi en lov som står seg i mange år fremover. 

– Kvinners rett til selvbestemt abort er en grunnleggende verdi i Norge. Det er fellesskapets oppgave å sikre gravide kvinner likeverdig rett til abort og tilgang til trygge aborter. I tillegg har kvinner som ønsker abort rett til ivaretakelse og støtte. Dagens abortlov har spilt en viktig rolle for kvinner over hele landet i mange tiår, og mitt mål er at også den nye abortloven skal stå seg i lang tid framover, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Arbeiderpartiet, SV, Venstre og MDG er alle for å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker. Dermed trenger regjeringen enkeltstemmer fra andre partier for å sikre flertall for en utvidelse.

Senterpartiet har allerede varslet at de tar dissens i regjering. Barne- og familieminister Kjersti Toppe begrunner Senterpartiets dissens slik:  

– Senterpartiet står bak forslagene til ny nemndsordning og andre lovforbedringer, men har etter en samlet vurdering kommet til at vi vil beholde dagens 12 ukers grense for rett til selvbestemt abort. 12-ukersgrensen er et utslag av bred konsensus over tid, som også er i tråd med Senterpartiets landsmøtevedtak. Vi støtter heller ikke lovforslagets § 4 om at retten til fosterantallsreduksjon likestilles med retten til abort, fordi fosterantallsreduksjon er et spesialisert medisinsk inngrep der svangerskapet fortsetter for ett eller flere av fostrene, 

Høyre sier det er for tidlig å si noe om hvorvidt de kommer til å fristille sine representanter. Fem Frp-representanter var tidligere i år ute i NRK og varslet at de ønsker å sikre flertall for utvidelse av abortgrensen til 18 uker. 

Les også

Dette er forslaget:

Slik oppsummerer regjeringen det nye forslaget: 

  • Ny formålsparagraf. Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at loven skal ha et todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelsen av hensynet både til den gravides rettigheter og til samfunnets behov for å verne om det ufødte liv.
    • Forslaget til ny formålsparagraf lyder: «Loven skal sikre gravide rett til selvbestemmelse, lik rett til abort og tilgang til trygge aborter, og at den gravide ivaretas og gis informasjon, veiledning og støtte. Samtidig skal loven sikre respekten for det ufødte liv og retten til å fullføre svangerskapet. Loven skal sikre gravide mulighet til å ta selvstendige beslutninger om egen kropp og eget privatliv basert på objektiv og nøytral informasjon og uten å bli utsatt for press».
  • Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.
  • Fosterantallsreduksjon defineres som abort og den gravide skal ha rett til selv å avgjøre om antallet fostre skal reduseres til uke 18, innenfor grensen av det som er medisinsk forsvarlig.

Slik lyder forslaget til tekst om fostertallsreduskjon

4 Rett til fosterantallsreduksjon

Gravide har rett til å få utført selvbestemt abort der antallet fostre reduseres (fosterantallsreduksjon) frem til utgangen av 18. svangerskapsuke. Etter utgangen av 18. svangerskapsuke kreves tillatelse fra en abortnemnd for å utføre fosterantallsreduksjon. Abortnemnda skal gi tillatelse dersom:

  • a. svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet medfører fare for den gravides fysiske eller psykiske helse,
  • b. det er høy risiko for spontanabort eller for tidlig fødsel dersom svangerskapet videreføres for alle fostre,
  • c. det er sannsynlig at fosteret har en alvorlig tilstand, eller at fosteret vil dø under svangerskapet, eller kort tid etter fødsel eller
  • d. medisinske forhold ved fosteret, forhold ved den gravide, den gravides livssituasjon, eller en kombinasjon av disse, gjør svangerskap, fødsel, barnets oppvekst eller fremtidig omsorg for barnet særlig krevende.

Tillatelse etter andre ledd bokstav d kan bare gis dersom begrunnelsen for fosterantallsreduksjon veier tyngre enn risikoen for skade, for tidlig fødsel eller død for gjenværende foster. § 3 tredje og fjerde ledd gjelder tilsvarende.

 


Kilde: Forslag til ny abortlov

  • Kvinner får lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. Kvinner som velger abort, får lovfestet rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.
  • Dagens ordning med abortnemder reformeres. Dagens nemnder legges ned og det opprettes nye for å vurdere søknader etter 18. svangerskapsuke.
  • De nye nemndene skal ledes av en lege, ha ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.
  • Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.
  • Retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner videreføres og lovfestes.

KrF: – En radikal utvidelse

Hun deltok på KrFs sju timer lange maratonmøte torsdag, som til slutt endte med KrF-leder Olaug Bollestads avgang. KrF-nestleder Ida Lindtveit Røse er ikke imponert over forslaget fra regjeringen. 

– Arbeiderpartiets forslag er en radikal utvidelse av abortloven. Å flytte grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18 setter menneskeverdet under et enda større press, sier hun i en pressemelding. 

Hun understreker at hun både er «dypt opprørt» og kaller regjeringens forslag dramatisk. Hun er også bekymret for hva en endring i formuleringen om fostertallsreduksjon kan føre til. 

– Jeg er dypt skuffet over at regjeringen går imot fagmiljø og utvalgets anbefaling på fosterantallsreduksjon. Norge risikerer nå å bli ett av de mest liberale landene på fosterreduksjon. Fosterreduksjon er krevende etisk, medisinsk og juridisk.

IKKE FORNØYD: Ida Lindtveit Røse, nestleder i KrF. 
IKKE FORNØYD: Ida Lindtveit Røse, nestleder i KrF.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyre: Sikker på at vi kan enes om noen forslag

– Vi skal lese lovforslaget fra Støre-regjeringen grundig. Abortutvalget har gitt oss et godt kunnskapsgrunnlag, sier stortingsrepresentant Sandra Bruflot (H).

Hun er helsepolitiker og leder av Høyres kvinneforum. Bruflot har tidligere sagt til Altinget at hun er åpen for å se på abortgrensen.

Høyres politikk er imidlertid å beholde dagens abortgrense på 12 uker.

– Jeg er sikker på at det finnes forslag alle partier kan samles om, og noen forslag der Stortinget er mer splittet. Det ser vi også at er tilfellet innad i Støre-regjeringen, sier Bruflot.

OPPTATT AV OPPFØLGING: Høyres Sandra Bruflot skal lese forslaget nøye. 
OPPTATT AV OPPFØLGING: Høyres Sandra Bruflot skal lese forslaget nøye.  Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Hun sier at når det kommer til de konkrete forslagene fra regjeringen, så må Høyre komme tilbake til det på et senere tidspunkt, når stortingsgruppen har fått diskutert innholdet.

– For Høyre er det viktig at kvinner får bedre oppfølging og helsehjelp i forbindelse med abort enn i dag, sier hun.

 

Se fremleggingen her: 

Les også

Omtalte personer

Jan Christian Vestre

Helse- og omsorgsminister (Ap), nestleder, Arbeiderpartiet
Master i jus (Universitetet i Oslo 2017)

Ida Lindtveit Røse

Nestleder i KrF, fylkesråd i Akershus
Europastudier

Sandra Bruflot

Stortingsrepresentant Buskerud (H), medlem, Helse- og omsorgskomiteen
Lærerutdanning (Høgskolen i Oslo og Akershus)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024