SV-leder: Skal vi støtte statsbudsjettet, må tre prinsipper ligge til grunn
Skal SV støtte statsbudsjettet, må det være klart omfordelende og kutte i klimautslipp. Da må tre prinsipp ligge til grunn, skriver SV-leder Audun Lysbakken.
Audun Lysbakken
Stortingsrepresentant for Hordaland (SV)Uroen i krisetid er stor hos mange. Hos de som har mye gjeld, og de som har en lønn som bare akkurat strekker til. Og størst hos de som var fattige fra før, som nå sakker enda mer akterut. Nylig kom det nye, dypt alvorlige tall fra forskningsinstituttet SIFO. Over 400.000 husholdninger sliter økonomisk og for første gang er under halvparten av alle husholdninger økonomisk trygge.
For bare noen dager siden kom Kapitals liste over Norges 400 rikeste. I år er det ikke nok å være milliardær for å bli med på listen. Som alle andre indikatorer viser listen at de rikeste drar ifra: Norge blir bedre og bedre for laksebaroner og dagligvarekjemper, mens folk flest tar regningen for deres rikdom.
Samtidig sier flere av de som har tjent seg styrtrike på norske naturressurser og arbeidskraft, at de vil rømme til skatteparadis for å beholde mest mulig selv, i stedet for å bidra. Og mens ulikheten i formue fortsetter å øke, vet vi at de aller rikeste i Norge ikke betaler skatt etter evne. De har en lavere skatteprosent enn vanlige lønnsmottakere, som lærere eller butikkarbeidere.
I statsbudsjettsesongen går mine tanker ikke til de som møter energikrisen ved å skru av bassenget
Audun Lysbakken
Partileder
I statsbudsjettsesongen går mine tanker ikke til de som møter energikrisen ved å skru av bassenget, som Stein Erik Hagen sier han gjør i DN. I stedet tenker jeg på de som ikke har råd til å ha på varmen, eller ikke kommer til å ha nok penger til mat og regninger i vinter.
Det er derfor vi trenger at statsbudsjettet som kommer i høst må møte den ulikhetskrisen som utspiller seg.
Vi i SV skal lage vårt alternativ til statsbudsjettet som kommer torsdag, Da har vi tre prinsipper som vil bidra til bedre fordeling og miljøpolitikk. Disse vil også ligge til grunn for forhandlingene med Ap og Sp om neste års statsbudsjett.
1. Mye mer fordeling
Inflasjonen setter stramme rammer for budsjettet. Derfor må vi omprioritere skikkelig for å få til god fordeling. Det aller viktigste er skattepolitikken: norsk politikks største fordelingsmotor. Når det strammer seg til for folk flest og inflasjonen truer, er det de aller rikeste som skal stramme inn, ikke folk flest.
SV har lenge ønsket for eksempel å innføre en skikkelig utflyttingsskatt, en økt formuesskatt, at aksjerabatten bør fjernes, og en skatt på skyhøy arv. Vil Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsette å gi milliarder i skatterabatt til aksjeeiere, mens vanlige folk trenger mer penger for ikke å måtte skru av varmen?
Vil Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsette å gi milliarder i skatterabatt til aksjeeiere, mens vanlige folk trenger mer penger for ikke å måtte skru av varmen?
Audun Lysbakken
Partileder
2. Ikke send regningen til folk flest
Velferd må være det siste som kuttes, ikke det første. Vi må fortsette å heve kvaliteten og bemanningen i velferden. Hvis vi skal redusere inflasjonen, må vi målrettet dempe økonomisk aktivitet, ikke ostehøvelkutte hele budsjettet slik at velferden blir verre. Og vi må sørge for at utbyggingen av velferden ikke stopper opp.
For eksempel har Norge etter SV-gjennomslag nå begynt to viktige, nye velferdsreformer.
Vi skal bygge ut gratis SFO i hele landet. I fjor fikk vi for første gang på plass gratis halvdagsplass for alle førsteklassinger. Det betyr at mange flere førsteklassinger landet over kan være med på leken og at skolefamilier sparer titusener.
Og så har vi satt i gang en lenge etterlengtet tannhelsereform. Denne må ikke stagnere fordi regjeringen har en hang-up på rabatt på aksjeformuer og en selskapsskatt som er lavere enn enigheten fra skattereformen.
3. Grønn omstilling
Hvert budsjett, hvert år framover må være et klimabudsjett med dramatiske virkninger og store, konkrete kutt. Dette budsjettet kan ikke være et hvileskjær.
Vi kan droppe rådyre motorveiprosjekter og de store oljeinvesteringene som skaper press i økonomien. Og hvis kraftselskapene skal betale mer skatt på grunn av høye energipriser, bør selvsagt petroleumsselskapene gjøre det samme.
Da får vi også til sterke klimakutt. Klimakutt som samtidig bidrar til fordeling så folks liv blir bedre mens vi bygger oss ut av krisen.
Fordel rettferdig, ikke send regningen til folk flest, grønn omstilling: Dette er tre enkle prinsipper for et rettferdig budsjett.
Det er prinsipper som regjeringspartiene burde kunne si seg enige i.
Det er prinsipper som regjeringspartiene burde kunne si seg enige i.
Audun Lysbakken
Partileder
SV gleder oss til forhandlinger for et mer rettferdig og bærekraftig Norge. For det er i krisetid det trengs aller mest.