Stoltenbergs stabssjef: – Fjær i hatten for Norge at Natos generalsekretær er norsk
I ni år har generalsekretæren i Nato vært norsk. Forsvarsforsker Karsten Friis mener det har vært en fordel for Norge å ha en norsk generalsekretær, som i tillegg har vært godt likt av Norges allierte. Det mener også Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Men Stoltenbergs stabssjef Stian Jenssen understreker at Stoltenberg jobber for Nato og ikke Norge.
Christina Guldstad
Nisjeredaktør (permisjon)Etter planen skal Jens Stoltenberg (Ap) gå av som Natos generalsekretær 30. september i år. Da har han sittet i stillingen siden 2014.
– Det er ingen tvil om at det har vært en enklere vei inn til generalsekretæren og hans stab siden Jens Stoltenberg er norsk og at de tre-fire nærmeste han omgir seg med er nordmenn. Det har vært lettere for Norge å signalisere hva de mener og ikke mener, sier seniorforsker Karsten Friis til Altinget.
– Tilgang til generalsekretærens øre
Friis jobber hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) i forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar med særskilt fokus på Nato, Norden og Arktisk.
Nordmenn har hatt mer tilgang til Natos generalsekretæren sitt øre enn om generalsekretæren var belgisk, men jeg tror ikke det har blitt misbrukt. Norge vil ha et stabilt og trygt Nato.
Karsten Friis
Seniorforsker, NUPI
– Nordmenn har hatt mer tilgang til Natos generalsekretærs øre enn om generalsekretæren var belgisk, men jeg tror ikke det har blitt misbrukt. Norge vil ha et stabilt og trygt Nato, sier han.
– Hvilken betydning har det for Norge at generalsekretæren i Nato er norsk?
– Jeg vet ikke om det har så stor betydning for Norge. Det er en fjær i hatten at norske politikere kan få tunge, internasjonale stillinger, men Stoltenberg jobber for Nato og Nato-allierte, ikke Norge, sier Stoltenbergs stabssjef Stian Jenssen til Altinget.
Argumenterer i Nato som på hjemmebane
– Hvordan har Norge utnyttet at man har hatt norsk generalsekretær?
– Det har vært veldig viktig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Altinget.
– Jeg husker første Nato-møtet jeg var på, og det er Stoltenberg som sitter og leder møtet. Da tenkte jeg at nå kan jeg argumentere som jeg argumenterer hjemme.
Fikk Svalbard på kartet
Huitfeldt sier at Stoltenberg har holdt på stilen sin i Nato.
Vi tenker at Nato har en veldig formell struktur, men grunnen til at Stoltenberg har fått så stor oppslutning og fått personlig kontakt med ledere på en helt unik måte, er at han er seg selv som Natos generalsekretær. Det har vært veldig nyttig, både for Ine Marie Eriksen Søreide og for meg.
Anniken Huitfeldt (Ap)
Norges utenriksminister
– Vi tenker at Nato har en veldig formell struktur, men grunnen til at Stoltenberg har fått så stor oppslutning og fått personlig kontakt med ledere på en helt unik måte, er at han er seg selv også som Natos generalsekretær. Det har vært veldig nyttig, både for Ine Marie Eriksen Søreide og for meg.
– Er det noen saker du tenker Norge har fått større gjennomslag for, enn man ville hatt med en annen generalsekretær?
– Da Stoltenberg kom inn på Nato-kontoret fikk han utvidet kartet. Kartet som hang der, manglet Svalbard. Han fikk limt opp Svalbard, siden han har en helt annen bevissthet om nordområdene, sier Huitfeldt.
Da Stoltenberg kom inn på Nato-kontoret fikk han utvidet kartet. Kartet som hang der manglet Svalbard. Han fikk limt opp Svalbard, siden han har en helt annen bevissthet om nordområdene.
Anniken Huitfeldt (Ap)
Norges utenriksminister
– Vi trenger ikke fortelle Stoltenberg at nordområdene er viktig, han vet det. Det mener jeg har vært veldig viktig, legger hun til.
– Nå går det mot en avslutning
Ifølge Jenssen er det spennende å være stabssjef for Stoltenberg.
– Min rolle er å tilrettelegge på alle mulige måter. Jeg styrer Nato-byråkratiet på 1300 ansatte i Natos hovedkvarter. Jeg styrer på hans vegne og tilrettelegger. Det er givende, spennende og litt travelt, sier han og fortsetter:
Nå går det mot en avslutning. Stoltenberg har ingen andre planer enn å gå av i høst. Jeg er trygg på at Nato får en etterfølger på plass.
Stian Jenssen
Stoltenbergs stabssjef
– Nå går det mot en avslutning. Stoltenberg har ingen andre planer enn å gå av i høst. Jeg er trygg på at Nato får en etterfølger på plass. Jeg er i utgangspunktet knyttet til ham, og tenker å slutte når han slutter. Det er en tid for alt.
– Kan bli en kortere forlengelse
Jenssen vil ikke kommentere om han har noen konkrete jobbplaner eller hva slags jobb han eventuelt er på utkikk etter. Han vil heller ikke si noe om hvilke planer Stoltenberg eventuelt har.
Isteden forteller stabssjefen at planen hans er å flytte tilbake til samboer og barn i Norge og at han ser frem til å komme hjem.
– Blir det en ytterligere forlengelse?
– Stoltenberg har forlenget flere ganger. Det skulle være fire år og ble ni. I all den tid det ikke er utnevnt en etterfølger, kan det bli snakk om en kortere forlengelse, men vi har gjort det veldig klart at vi ikke søker ytterligere forlengelse, sier Jenssen.
I all den tid det ikke er utnevnt en etterfølger kan det bli snakk om en kortere forlengelse, men vi har gjort det veldig klart at vi ikke søker ytterligere forlengelse.
Stian Jenssen
Stoltenbergs stabssjef
– Noen ønsker om etterfølger?
– Det skal jeg ikke ha noen mening om. Det får medlemslandene avgjøre. Nå har vi fullt fokus på at vi skal være i Nato i nesten et halvt år til, sier Jenssen.
– Den store omleggingen av Nato
Jenssen understreker at det har vært «ekstremt viktig» å institusjonalisere samarbeidet mellom USA og Europa.
– Det har vært viktig å styrke samarbeidet over Atlanteren. USA og Europa må stå sammen i en mer urolig tid, sier han og fortsetter:
– Det har vært veldig viktig for Stoltenberg å gjennomføre den store omleggingen av Nato. Før 2014 var Nato giret mot de store operasjonene ute, på Balkan, i Libya og i Afghanistan. Det var lav beredskap, ikke høy beredskap. Styrkene har gått fra mindre og lette, til store kampformasjoner.
– Kina på dagsordenen
Stabssjefen trekker frem at generalsekretæren også har vært og er opptatt av Kina.
– Det har også vært veldig viktig for Stoltenberg å snakke om Kina i Nato og sette Kina på dagsordenen. Det har vært viktig med en felles tilnærming til Kina, som er vår tids store utfordring, sier Jenssen.
– Jeg tror dette også blir viktig for en ny generalsekretær, men han eller hun må velge det de ønsker, legger han til.
Det har også vært veldig viktig for Stoltenberg å snakke om Kina i Nato og sette Kina på dagsordenen. Det har vært viktig med en felles tilnærming til Kina som er vår tids store utfordring.
Stian Jenssen
Stoltenbergs stabssjef