Irene Ojala
svarer
Jan Christian Vestre

Hva er statusen for intensivberedskapen og akutt-tjenestene ved Kirkenes sykehus?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2637 (2023-2024)

Hva er statusen for intensivberedskapen og akutt-tjenestene ved Kirkenes sykehus, er de økte bevilgningene til Kirkenes sykehus benyttet etter hensikten?
I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023, ble det vedtatt en pakke for Øst-Finnmark, jf. Innst. 490 S (2022–2023). Ett tiltak var å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus i Finnmarksykehuset HF. Denne bevilgningen ble videreført med 15 mill. kroner i 2024.

I tillegg ble Kirkenes sykehus styrket med ytterligere 20 mill. kroner i statsbudsjettet for 2024. Det ble begrunnet med at den geopolitiske situasjonen gjør at sykehuset i Kirkenes står i en spesiell situasjon, der behovet for vaktberedskap oppleves større enn tidligere. For å gi sykehuset økt handlingsrom knyttet til beredskap og akutt-tjenester foreslås en varig økt bevilgning på 20 mill. kroner.

Svar fra fredag 6. september 2024

Det er riktig at det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023 ble vedtatt en pakke for Øst-Finnmark. Et av tiltakene var å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus i Finnmarksykehuset HF, og det ble bevilget 15 mill. kroner til dette formålet.
Bevilgningen er videreført i år. I tillegg er Finnmarksykehuset HF ved Kirkenes sykehus i år styrket med ytterligere 20 mill. kroner. Dette er en varig økt bevilgning som skal gi sykehuset økt handlingsrom knyttet til beredskap og akutt-tjenester.
For å svare på spørsmålet fra representanten, har jeg innhentet oppdatert informasjon fra Helse Nord RHF.
Bevilgningen på 15 mill. kroner for å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus er brukt til å dekke 15,2 stillinger ved intensivavdelingen/akuttmottaket.
Når det gjelder bevilgningen på 20 mill. kroner knyttet til beredskap og akutt-tjenester, er midlene per august 2024 brukt slik:

- 9,3 mill. kroner til legemidler ved medisinsk poliklinikk (6,3 mill. kroner) og laboratorie-rekvisita knyttet til medisinsk biokjemi (3,0 mill. kroner).
- 2,3 mill. kroner til prehospitale tjenester for styrking av personalsituasjonen ved AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral).
- 2,9 mill. kroner til å sikre legedekningen og vaktberedskapen ved helikopterbasen i Kirkenes.

Resterende 5,5 mill. kroner er satt av, men foreløpig ikke tildelt, til opptrapping av personell ved bilambulanse øst, og til å sikre driften ved helikopterbasen i Kirkenes.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024