Lan Marie Nguyen Berg
svarer
Jan Christian Vestre

Om rusbehandling: Kan statsråden garantere at regjeringen klarer å legge frem sin varslede forebyggings- og behandlingsreform før stortingsperioden er omme?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2666 (2023-2024)

De siste årene har flere rustilbud blitt lagt ned, og regjeringens behandlings- og forebyggingsreform har uteblitt. Et stadig dårligere hjelpetilbud på denne regjeringens vakt ga i fjor de høyeste overdosetall på over 20 år, samt rekord i overdoser fra opioider.
Kan statsråden garantere at regjeringen klarer å legge frem sin varslede forebyggings- og behandlingsreform før stortingsperioden er omme?

Svar fra onsdag 11. september 2024

Vi arbeider for fullt med en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet, og den oversendes Stortinget for behandling på ordinært vis når den er klar.

Regjeringens ruspolitikk skal være kunnskapsbasert, ivareta retten til god helse for mennesker med rusmiddelproblemer og som forebygge diskriminering og stigmatisering. Vi vil forebygge bedre og komme tidligere inn med god hjelp, behandling og oppfølging.

Så er det noen tiltak som ikke kan vente. At vi ikke får ned overdosetallene, er et signal om at velferdsstaten har sviktet. Før sommeren igangsatte jeg derfor både en pakke med strakstiltak, og ga samtidig oppdrag om endringer i organiseringen i det overdose-forebyggende arbeidet. Vi har lagt om hele arbeidet mot overdoser, da tiltakene i de gamle statiske strategiene ikke var tilstrekkelig effektive mot de endringene vi har sett innen overdoseområdet. Helsemyndighetene skal nå arbeide etter en ny dynamisk modell for raskt å kunne gjøre endringer i tiltakene for å møte endringer innen rusmiddelområdet. I tillegg utvikler vi en modell for en helhetlig monitorering av rusmiddelsituasjonen, og innfører en ny beredskapstenkning. Dette er en helt nødvendige endringer i innretningen av arbeidet mot overdoser – nettopp for å møte økningen i overdosetallene.

Vi jobber hver eneste dag for at mennesker med rusmiddelproblemer skal ha tilgjengelig hjelp av god kvalitet i både sykehus og kommuner. Det viktigste for pasientene er at behandlingen hjelper og at ventetiden er kort. Det er derfor viktig for meg å vise til at det er rekordkorte ventetider til rusbehandling under denne regjeringen – og vi skal fortsette å holde dem lave. Vårt mål er at flere skal få hjelp fremover, og vi har stilt krav om at rusbehandlingstilbudene skal styrkes i sykehusene i vår felles helsetjeneste. Vi har styrket prøveprosjektet med heroinassistert behandling i Oslo og Bergen, og vi har satt i gang forsøk med substitusjonsbehandling ved avhengighet til benzodiazepiner og sentralstimulerende rusmidler. Vi har videre styrket sykehusene med 50 millioner kroner for å innføre et system for integrert ettervern. Dette innebærer mye tettere oppfølging av ruspasientene og vil gi redusert tilbakefall for pasienter som er i behandling.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024