Grønland boikotter Nordisk råd

Den grønlandske statsministeren Múte B. Egede er ikke invitert til nordisk toppmøde i Stockholm på mandag. Nå boikotter han resten av møtene i Nordisk råd og Nordisk ministerråd senere i år.

FULL KRANGEL: Verken Múte B. Egede, statsminister på Grønland, eller lederne for Færøyene og den finske øygruppen Åland har fått invitasjon til et nordisk toppmøte i Stockholm mandag 13. mai. Nå vil han boikotte både Nordisk ministerråd og Nordisk råd. 
FULL KRANGEL: Verken Múte B. Egede, statsminister på Grønland, eller lederne for Færøyene og den finske øygruppen Åland har fått invitasjon til et nordisk toppmøte i Stockholm mandag 13. mai. Nå vil han boikotte både Nordisk ministerråd og Nordisk råd. Foto: Claus Rasmussen/Ritzau/NTB
Rasmus Raun Westh

Grønlands statsminister Múte B. Egede vil ikke delta på de kommende møtene i Nordisk råd og Nordisk ministerråd.

Det skjer etter at hverken han eller lederne for Færøyene og den finske øygruppen Åland har fått invitasjon til et nordisk toppmøte i Stockholm mandag 13. mai.

– Jeg vil derfor meddele at jeg som regjeringssjef på Grønland setter mitt politiske samarbeid på regjeringsnivå i Nordisk råd på pause, uttaler Múte B. Egede i et åpent brev på Grønlands regjerings nettsider.

I 2024 er det Sverige som har formannskapet i Nordisk ministerråd, og Sveriges statsminister Ulf Kristersson er derfor også vertskap for sommermøtet i den såkalte N5-kretsen, som i tillegg til Sverige består av Danmark, Norge, Finland og Island.

Det er «opp til formannskapet å ta beslutninger om møtets deltakere», som Sveriges nordiske samarbeidsminister Jessika Roswall har sagt til Altinget. Og nå har svenskene altså besluttet å ikke invitere Grønland, Færøyene og Åland – som imidlertid var invitert til sommermøtet på Island i fjor.  

Mandagens toppmøte har overskrifter som sikkerhetspolitikk og konkurranseevne. På møtet får de fem statsministrene besøk av Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, som sammen med sine kolleger skal besøke teleselskapet Ericsson og diskutere støtte til Ukraina over en middag.

Jeg kan ikke fortsette å delta på arrangementer der det er forskjellsbehandling mellom deltakerne.

Múte B. Egede, Grønlands statsminister

Kommer ikke til Island

Múte B. Egede gjør dermed alvor av truslene han kom med på Nordisk råds årlige sesjon i fjor høst.

Nordisk råds neste årlige sesjon på Island blir derfor uten ham.

– Jeg kan ikke fortsette å delta på arrangementer der det er forskjellsbehandling mellom deltakerne. Konsekvensen blir at jeg ikke deltar på vegne av Grønland i Nordisk råd, og dermed heller ikke deltar på Nordisk råds sesjon i Reykjavik til høsten, uttaler Múte B. Egede.

Til høstsesjonen er den grønlandske lederen – til forskjell fra møtet i Stockholm – imidlertid invitert, sammen med Færøyene og Åland. Det såkalte N8-møtet finner sted parallelt med parlamentarikernes møter i Nordisk råd.

Vennen som blir holdt utenfor

I Oslo i fjor sammenlignet Múte B. Egede Nordisk råd med en vennekrets på åtte venner, der tre av vennene ikke får være med «når ting blir skikkelig spennende».

Det fremgår ikke av det åpne brevet hvem Grønland vil sende i stedet. Altinget har i flere dager forsøkt å få et intervju med Múte B. Egede. Den opprinnelige intervjuavtalen ble først utsatt, og til slutt avlyst tirsdag.

Det åpne brevet gjelder imidlertid bare Múte B. Egedes egen deltakelse. Det utelukker altså ikke at andre regjeringsmedlemmer eller grønlandske embetspersoner reiser til Island.

Det grønlandske parlamentet, Inatsisartut, har i forkant besluttet å gjennomføre en evaluering av Grønlands deltakelse i Nordisk råd.

Det framgår dessuten av Grønlands nye strategi for utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk at «fora under det nordiske samarbeidet, der Grønland ikke gis direkte innflytelse, vil bli nedprioritert.»

Les også

Sverige og Nato

Ifølge det svenske formannskapet er årsaken til at ikke Grønland, Færøyene og Åland er invitert til mandagens møte, at det handler om utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Múte B. Egede stusser på denne begrunnelsen, «siden Grønland i nordisk sammenheng er det eneste landet som representerer Arktis, som er svært relevant når det gjelder utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk.»

I det danske riksfellesskapet, «hvor utviklingen av likeverdig samarbeid settes høyt på dagsordenen», blir Grønland også involvert i sikkerhets- og utenrikspolitiske spørsmål, skriver statsministeren.

Múte B. Egede retter deretter et tydelig skyts mot Sverige og deres kamp for medlemskap i NATO, som flere ganger ble forsinket på grunn av blant annet Tyrkia og Ungarn.

«At det svenske formannskapet ikke anerkjenner dette, vekker undring, ikke minst når Sverige selv i en periode har opplevd å bli ekskludert fra et samarbeid de gjerne ville være en del av», heter det.

Altinget i Sverige forsøker å få en kommentar fra den svenske regjeringen.

Altinget i Norge har kontaktet nordisk samarbeidsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) for en kommentar. Utenriksdepartementet opplyser at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar på toppmøtet, men har for øvrig ingen kommentar. 

Les også

Kan vurderes på nytt

I det åpne brevet tilføyer Múte B. Egede at han likevel kan komme til å delta, hvis Grønland – slik Færøyene har bedt om i mange år – får lov til å delta i det nordiske samarbeidet på lik linje med de fem selvstendige landene.

– Jeg vil selvfølgelig vurdere beslutningen om midlertidig stans i samarbeidet hvis Nordisk ministerråds formannskap og Nordisk råds presidium revurderer og aksepterer at Grønland deltar på lik linje med de andre medlemslandene i alle spørsmål – også utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål, sier han.

Egede oppfordrer samtidig til å gjøre endringer i Helsingforsavtalen, som er en slags grunnlov for samarbeidet i Nordisk råd og Nordisk ministerråd.

Grønland har vært medlem av det nordiske samarbeidet siden 1984.

---

Denne saken ble først publisert i danske Altinget. Den er oversatt av Ingrid Skovdahl.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00