Dagfinn Henrik Olsen
svarer
Tonje Brenna

Vil statsråden prøve ut en ordning der sykepengeperioden gjøres om til en tidskonto ved gradert sykemelding?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2813 (2023-2024)

Vil statsråden følge opp egen politikk fra Hurdalsplattformen og prøve ut en ordning der sykepengeperioden gjøres om til en tidskonto ved gradert sykemelding?
Partene i arbeidslivet har blitt enige om å vurdere endringer i sykelønnsordningen. Samtidig kan vi lese i Hurdalsplattformen, at regjeringen vil prøve ut en ordning der sykepengeperioden gjøres om til en tidskonto ved gradert sykemelding.

I dag kan en sykemeldt arbeidstaker som hovedregel motta sykepenger fra folketrygden i til sammen 248 dager (36 uker). Når maksimalt antall sykepengedager er benyttet må arbeidstakeren være helt arbeidsfør i 182 dager, (26 uker) sammenhengende, før ny rett til sykepenger er opptjent. Ved overgang til arbeidsavklaringspenger etter ett år dekkes 66 prosent av beregningsgrunnlaget, noe som medfører en betydelig nedgang i inntekt for de fleste. 

En fleksibel sykepengeordning vil ikke nødvendigvis utvide sykepengeordningen, men vil kunne gjøre uttak av sykepenger mer fleksibelt (tidskonto) innenfor gjeldende antall dager, der varighet avhenger av sykemeldingsgrad. Sykepengene kan da for eksempel tas ut i en periode på inntil to år.  

Mange kreftpasienter opplever store svingninger i sykdomsforløpet som gjør at det er mulig å være i aktivitet i kortere eller lengre perioder. Etter dagens lovgivning vil f.eks. en person som er i full jobb to dager i uken og sykmeldt tre dager i uken bruke opp sine sykepengerettigheter på samme tidspunkt som en som er fulltidssykmeldt. Det betyr at selv om arbeidstaker er gradert sykmeldt løper de 248 dagene uavhengig av graderingen, noe som oppleves som svært urimelig og ulønnsomt. Dette incentiverer 100% sykemelding og fører til at flere mister tilknytningen til arbeidslivet.

Svar fra onsdag 18. september 2024

Av Hurdalsplattformen framgår det at regjeringen vil prøve ut en ordning hvor sykepenge-perioden gjøres om til en tidskonto ved gradert sykemelding. Med tidskonto menes en ordning der det gis lengre rett til sykepenger dersom den sykmeldte jobber gradert.

Regjeringen vurderer nå hvordan vi skal følge opp punktet i Hurdalsplattformen om å prøve ut en ordning hvor sykepengeperioden gjøres om til en tidskonto ved gradert sykmelding. En tidskontoordning vil gi lengre rett til sykepenger til de som klarer å være noe i jobb. Samtidig vil den ikke gi lengre rett til sykepenger til de som er så syke at de ikke klarer å jobbe i det hele tatt. Eventuelle konsekvenser av en slik ordning må utredes nøye. En tidskontoordning vil innebære en utvidelse av sykepengeordningen og øke utgiftene til sykepenger på statsbudsjettet betraktelig, og behovet for en slik ordning vil måtte veies mot andre hensyn og behov.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024