Debatt

Det er ikke tilstrekkelig å beskytte seg mot det vi vet truer oss

Om en skulle oppsummert en av nøkkelutfordringene knyttet til forebyggende sikkerhetsarbeid i en setning så er det at sikkerhet i alt for stor grad sees på som en kostnad; helt til det smeller. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er ikke dette en holdbar tilnærming. Hvorfor venter beslutningstakere ofte på en krise før de innser verdien av forebyggende sikkerhetstiltak?

«Virksomheter og samfunnet ellers må også være villige til å forebygge trusler som fremstår som utenkelige. I forkant av terrorangrepene i 2011 var ikke Stoltenberg-regjeringen en gang villige til å stenge Grubbegata. I dag er det bred politisk enighet om behovet for kraftig opprustning av sikkerheten i Regjeringskvartalet», skriver tre Advansia-rådgivere
«Virksomheter og samfunnet ellers må også være villige til å forebygge trusler som fremstår som utenkelige. I forkant av terrorangrepene i 2011 var ikke Stoltenberg-regjeringen en gang villige til å stenge Grubbegata. I dag er det bred politisk enighet om behovet for kraftig opprustning av sikkerheten i Regjeringskvartalet», skriver tre Advansia-rådgivereFoto: Gorm Kallestad / NTB
Berit Svendsen
Magnus Brandt Lågøyr
Stig Johnsen Brekke
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Når en hører at noen av oss jobber med sikkerhet, enten i etterretnings- og sikkerhetstjenestene (EOS-tjenestene), i Forsvaret eller i det private, er det lett å stille spørsmålet: er det ikke deres jobb å være paranoide? Dette er et forståelig spørsmål. Det er tross alt vår jobb å beskytte oss mot trusler de fleste helst vil tenke minst mulig på. Men når vi blir møtt med dette spørsmålet er vårt tydelige svar at det heller er motsatt. Det er vår jobb å ikke være paranoide.

Vår jobb er å foreslå tiltak som er basert på en nøktern, kunnskapsbasert analyse av hvilke trusler vi står ovenfor for å bidra til å beskytte mennesker, infrastruktur og virksomheter. Fremstår vi som paranoide er fort konsekvensen at de som er ansvarlige for en virksomhet ikke er villig til å iverksette de tiltakene som trengs.

«Men det kan da ikke skje?»

Men det er ikke tilstrekkelig å beskytte seg mot det vi vet truer oss. Virksomheter og samfunnet ellers må også være villige til å forebygge trusler som fremstår som utenkelige. Trusler som har enorme konsekvenser, men som samtidig blir møtt med spørsmål som «men det kan da ikke skje?» når de blir løftet frem i møte med beslutningstakere. 

 Virksomheter og samfunnet ellers må også være villige til å forebygge trusler som fremstår som utenkelige.

Svendsen, Lågøyr og Brekke
Advansia

Det mest nærliggende eksemplet på dette rent geografisk er sikkerheten i Regjeringskvartalet i Oslo før og etter 22. juli. I forkant av terrorangrepene i 2011 var ikke Stoltenberg-regjeringen en gang villige til å stenge Grubbegata på tross av (mer eller mindre tydelige) anbefalinger fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). På lederplass kalte Aftenposten forslaget om stenging «hypotetisk og hysterisk». I dag er det bred politisk enighet om behovet for kraftig opprustning av sikkerheten i Regjeringskvartalet, omtrent koste hva det koste vil.

Les også

Ulv, Ulv

Men hvorfor er det sånn? Hvorfor innser ikke beslutningstakere verdien av forebyggende sikkerhet før krisen rammer? Vi tror det er tre tett sammenknyttede årsaker til dette.

Når sikkerhet i stor grad behandles som en kostnad; helt til det smeller, er dette krevende for mange.

Svendsen, Lågøyr og Brekke
Advansia
Før det første blir vi sikkerhetsrådgivere fort stående i et dilemma når vi skal gi råd om beskyttelse mot tenkelige og utenkelige trusler. Får å kunne forebygge nye trusler må vi legge hode på blokka og komme med mer usikre prediksjoner om trusselbilde. Gitt hva vi allerede har sagt om viktigheten av å ikke fremstå som paranoide er dette et paradoks. Men om vi skal kunne gi råd som kan bidra til å forebygge fremtidige mer eller mindre tenkelige trusler er vi helt nødt til å tørre og komme med prediksjoner som setter vår troverdighet på spill.

For det andre må beslutningstakere i virksomheter være villige til å bruke sitt begrensede økonomiske handlingsrom på å beskytte seg mot trusler som ikke garantert vil materialisere seg. Når sikkerhet i stor grad behandles som en kostnad; helt til det smeller, er dette krevende for mange. Vi mener at nøkkelen for å håndtere denne utfordringen er at virksomhetseiere i større grad må se på sikkerhet som det konkurransefortrinnet det er, og ikke som noe som utelukkende er en utgift som går på bekostning av andre investeringer.

«Venter russisk rekrutteringsraid»

Et eksempel på et tilfelle hvor vi som rådgivere og beslutningstakere i virksomheter klarte dette er da vi advarte om at Russland kom til å intensivere sitt pågående arbeid med å rekruttere innsidere i norske virksomheter etter at 15 russiske etterretningsoffiserer ble kastet ut av Norge. Før dette utspillet hadde vi svært få forespørsler om rådgivning knyttet til denne problemstillingen. Etter utspillet, og etter at PST også gikk ut og advarte mot det samme, har vi sett en stor økning i etterspørselen etter rådgivning på forebygging av innsideraktivitet. Dette viser at både offentlige og private aktører begynner å ta denne trusselen på alvor. 

Selv om PST skal ha skryt for sin økte trusselkommunikasjon det siste året, er vi langt fra i mål.

Svendsen, Lågøyr og Brekke
Advansia

Informasjonsdeling og dialog

Sist, men ikke minst er vi helt avhengig av større grad av informasjonsdeling fra nasjonale myndigheter for å kunne sikre Norge og norske virksomheter mot nye trusler. Det er ikke første gang, ei heller andre gang, vi er ute og sier dette. Telenor peker også på det samme i sin årlige sikkerhetsrapport.

Men selv om PST skal ha skryt for sin økte trusselkommunikasjon det siste året, er vi langt fra i mål. Bakteppet er et akutt behov for å sikre Norge og norske virksomheter som forvalter en rekke verdier vi alle er avhengige av. Informasjonsdeling gjør oss rådgivere bedre skodd til å kunne gi gode råd, samtidig som det gjør det lettere for beslutningstakere å akseptere trusselen de står ovenfor.

For hvordan kan vi ellers forvente at en virksomhet, og samfunnet bredt sett, skal bruke ressurser på å beskytte seg mot en trussel de ikke kan se?

Les også

Omtalte personer

Berit Svendsen

Spesialrådgiver, Advansia

Magnus Brandt Lågøyr

sikkerhetsrådgiver i Advansia

Stig Johnsen Brekke

senior sikkerhetsrådgiver i Advansia

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024