Debatt

Alberte Bekkhus (R): Hvor ble det av debatten om makspris på strøm?

«Alle» er enige: Vi står i en fattigdomskrise og vi må sikre folks økonomi og helse. Likevel står ikke de kraftfulle løsningene i kø. Hvor ble det av debatten rundt et av de mest konkrete og virkningsfulle tiltakene mot dagens priskrise, nemlig makspris på strøm? spør leder av Rød Ungdom, Alberte Tennøe Bekkhus.

Foto: Ihne Pedersen
Alberte Tennøe Bekkhus
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Strømmen har vært dyr lenge, men «alt» er dyrere i dag. Og konsekvensene er alt for klare: Person etter person står fram og forteller om skammen rundt fattigdom, rundt hvordan de snur og vender på hver krone. Løsningene, utover ekstra støtte eller stønader, er ofte midlertidige eller plaster på såret. Mange trenger krisehjelpa nå. Men hvis vi skal unngå en klientifisering av det norske folk og norsk næringsliv, trenger vi også strukturelle endringer. 

Mener vi virkelig at husholdninger skal overleve jula på midlertidige støtteordninger, istedenfor en stabil og langsiktig velferdsstat?

Alberte T. Bekkhus
Leder, Rød Ungdom

Strømpris som drivende kraft bak prisvekst

Noen lapper ekstra er ikke nok, dersom utgiftene har vokst med enda flere lapper. Vi trenger å få bukt med prisveksten, med inflasjonen. Den kanskje største pådriveren bak dagens prisvekst er strømprisen. Den har økt med ti-gangen, og videre har bedrifter og produsenters utgifter økt og produktene og tjenestene har økt. Selvfølgelig er bildet større og mer komplisert enn som så, men får vi bukt med strømprisen er mye gjort for å roe inflasjonen og priskrisa. 

Dagens strømstøtte er ikke nok

Regjeringen har kommet med tiltak for husholdninger og bedrifter. Strømstøtta for husholdninger baserer seg på å dekke 90% over 70 øre opp til gjennomsnittet for den dagen. La oss ikke glemme at produksjon av en KWh koster rundt 13 øre. For næringslivet er det mange bedrifter som ikke omfattes av strømstøtta. Hvis ikke prisene går ned kan det se mørkt ut for de kraftforedlende industribedriftene som på et punkt skal reforhandle langsiktige fastprisavtaler. Strømstøtta er i praksis subsidiering av strømselskapene. Er det det staten skal bruke penger på? Og mener vi virkelig at husholdninger skal overleve jula på midlertidige støtteordninger, istedenfor en stabil og langsiktig velferdsstat? 

Skal vi få bukt med strømprisene samt sikre demokratisk kontroll over krafta, er et av de mest åpenbare tiltaka å sette en makspris på strøm.

Alberte T. Bekkhus
Leder, Rød Ungdom

Skal vi få bukt med strømprisene samt sikre demokratisk kontroll over krafta, er et av de mest åpenbare tiltaka å sette en makspris på strøm. Rødt foreslår 35 øre KWh. Det griper inn i dagens marked som nå viser seg på sitt verste, det får betydelig ned strømprisen og det sikrer folks lommebøker. Ikke minst vil det få ned inflasjonen.

Vi kan ikke venne oss til dagens kostnadsnivå

Det er bra at regjeringen og SVs statsbudsjett har med enkeltutbetalinger, økning av trygder og økt studiestøtte. Men når utgiftene har løpt løpsk er det ikke nok. Vi må også få ned strømprisen. Hvorfor debatten her har roet seg vet ikke jeg – med mindre Stortingsflertallet håper at vi glemmer hvor lav produksjonskostnadene av strøm er, og venner oss til dagens astronomiske priser. Vi har ingen planer om å glemme dette, og vil fortsette å jobbe for både kraftig omfordeling, økte stønader, straksutbetaling før jula og en makspris på strøm. For i verdens rikeste land skal ingen gå sultne til sengs, hvert fall ikke på julaften.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024