Spaltist:  
Geir Flaaen Ramnefjell

Kan Ap vekke klimadebatten fra de døde?

En lekkasje fra Arbeiderpartiets utkast til nytt partiprogram kan blåse nytt liv i diskusjonen om norsk klimapolitikk, skriver Geir Ramnefjell i denne ukens spalte.

Det lekkede dokumentet som skal være et utkast til nytt partiprogram i Arbeiderpartiet, bærer i seg spiren til nye politiske grep på klimaområdet – og kan føre til heftig debatt, mener Altingets spaltist Geir Ramnefjell.
Det lekkede dokumentet som skal være et utkast til nytt partiprogram i Arbeiderpartiet, bærer i seg spiren til nye politiske grep på klimaområdet – og kan føre til heftig debatt, mener Altingets spaltist Geir Ramnefjell.Foto: Montasje: Frederik Ringnes/NTB og Lars Eivind Bones
Geir Flaaen Ramnefjell

Noen ganger de siste månedene har tanken slått meg: Sluttet jeg som politisk redaktør og kommentator i Dagbladet i grevens tid for halvannet år siden? Saken jeg har vært aller mest opptatt av, og som jeg nå jobber videre med «på den andre siden» som ansatt innen fornybar energi, har endret karakter. Den klimapolitiske debatten er nærmest død.

Vi kan jo sammenlikne dagens tilstand med opptakten til valgkampen både i 2019 og 2021.

Spaltister i Altinget Klima og Energi

Altinget Klima og Energi har seks faste spaltister. De skriver innlegg om aktuelle politiske saker hver sjette uke. Dette er spaltistene:

  • Bård Ludvig Thorheim, stortingsrepresentant (H) og medlem av energi- og miljøkomiteen.
  • Ingrid Liland, nestleder i Miljøpartiet De Grønne.
  • Knut Einar Rosendahl, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen ved NMBU. Han forsker på miljø- og energiøkonomi, og leder det regjeringsutnevnte Teknisk beregningsutvalg for klima.
  • Benedicte Solaas, direktør klima og miljø i Offshore Norge, og kommunestyrerepresentant (Ap) i Stavanger kommune.
  • Marte Hansen Haugan, leder i Changemaker.
  • Geir Ramnefjell, sjef for myndighetsspørsmål i Deep Wind Offshore. Tidligere politisk redaktør og politisk kommentator i Dagbladet.

I 2019 elsket og klemte MDG bompengeringen, mens en viss folkeaksjon ville noe helt annet. Under partilederdebatten i Arendal før stortingsvalget i 2021 ble en rapport om norsk oljeleting den store saken. Betegnende nok, for en sak som er viktig nok, var det ikke bare spørsmålet i seg selv som var gjenstand for krangel mellom partilederne. Også NRKs bruk av rapporten skapte rabalder. Det varte i flere dager.

Under partilederdebatten i år samme sted, ble ikke klima og natur nevnt med ett ord. Selv ikke MDG knyttet noen av spørsmålene i debatten opp mot klima, selv om de i og for seg kunne gjort det. Mens jeg så på tenkte jeg at partileder Arild Hermstad sikkert lot være å prøve, fordi det ville virket for søkt og ensporet.

Les også

Tegn til nye takter

En kan klø seg i hodet og lure på hvorfor det er blitt slik. Krigen i Ukraina, og i Gaza, et nytt sikkerhetspolitisk alvor og økende levekostnader er nye temaer som krever nye svar. Det er naturlig at de opptar nyhetsbildet og debattene.

Det mangler likevel ikke nyheter om klima og natur å hekte debattene på. Synes du det var litt ekstra varmt i Middelhavet i år? Den gjennomsnittlige overflatetemperaturen satte ny rekord i august med 28,9 grader. Bare denne uka har det blitt meldt om rekordlite sjøis rundt Svalbard, samt advarsel fra FN og Verdens meteorologiorganisasjon om trippel klimakatastrofe i Stillehavsregionen med havstigning, hetebølger i vannet og havforsuring.

Denne oppramsingen er illevarslende, men låter likevel som en melodi vi har hørt før.

Geir Ramnefjell
Spaltist

Denne oppramsingen er illevarslende, men låter likevel som en melodi vi har hørt før. De er alvorlige, men er ikke nye i den forstand at de er uventede. Det som virkelig vil utløse debatt og engasjement nå, er ikke nyheter om klimaendringene, men hva politikerne må finne på for faktisk å gjøre noe med det.

Og her har politikerne vært lært seg å være forsiktige de siste årene, brent av debatter som bompengeopprøret. Derfor er det gledelig å se tegn til nye takter.

Spire til nye grep

En lekkasje i Aftenposten denne uka om Arbeiderpartiets nye partiprogram gir en smule håp.

Ap skal ifølge artikkelen skru til skattepolitikken når gjelder klima. Aftenposten siterer fra det som skal være fra et utkast til neste partiprogram:

«Sterkere bruk av klimaavgifter må balanseres med avgiftsreduksjoner eller andre virkemidler til fordel for vanlige folk. Opptrapping av klimaavgifter må i større grad bidra til økt omstilling og rettferdig fordeling.»

Dette kan høres tørt ut, men bærer i seg spiren til nye politiske grep – og heftig debatt.

Geir Ramnefjell
Spaltist

Dette kan høres tørt ut, men bærer i seg spiren til nye politiske grep – og heftig debatt. Økning i klimaavgifter og tilbakeføring gjennom avgiftsreduksjoner åpner for tiltak både overfor industri, næringsliv og for vanlige folk. Sagt med andre ord: Aktiv nærings- og skattepolitikk for omstilling, og avgiftspolitikk for å stimulere endringer i folks livsførsel og kjøpevaner. Alt sammen kontroversielt, men høyst nødvendig.

Det økonomiske handlingsrommet for å sette i gang med dette, viser seg dessuten å være ganske stort. En Menon-rapport som klimaorganisasjonen Zero trakk fram i en kronikk i Dagens Næringsliv nylig, peker på tallene. I statsbudsjettet for 2024 er statens inntekter fra klimapolitikken på 30,7 milliarder kroner, mens utgiftene for klimatiltak er på 16,1 milliarder kroner. 

Les også

Pengeforflytninger kan skape bevegelse

Hvis en følger logikken i Ap’s tilnærming, er det mulig å nesten doble pengebruken til klimatiltak. 

Slike pengeforflytninger i statsbudsjettet vil skape begeistring, men også hard politisk motstand og konkurranse.

Geir Ramnefjell
Spaltist

Slike pengeforflytninger i statsbudsjettet vil skape begeistring, men også hard politisk motstand og konkurranse. En kan nærmest høre politiske motstandere slipe knivene. På godt og vondt. Ap’s forslag har mye til felles med Høyre og Venstres forsøk på «grønt skatteskifte» under Erna Solbergs tid som statsminister. Høyre-lederen har i det siste snakket varmt om å videreutvikle dette skatteskiftet. Det er ikke utenkelig at vi får en dynamikk hvor partiene slåss om å utvikle de beste politiske løsningene innenfor endringer i klimaskatter og -avgifter. 

Blir det heftig nok, kommer det kanskje opp løsninger som vil ta oss nærmere de forjettede klimamålene.

Kanskje vi til og med får høre om klima i partilederdebatten i Arendal foran stortingsvalget neste år.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024