Kari Nessa Nordtun fikk klær på kommunens regning – betaler tilbake 18.000

Som ordfører i Stavanger ba Kari Nessa Nordtun om å få tilbake 18.000 kroner brukt på «klær til representasjon». Det fikk hun – noe som ikke er i tråd med kommunens regelverk. Nå viser det seg også at flere goder hun fikk som ordfører ikke er korrekt skattet av. 

IKKE SKATTET RETT: – Det er til syvende og sist mitt ansvar å kontrollere og signere skattemeldingen. Jeg skulle ønske jeg hadde kontrollert dette før, sier hun til Altinget. 
IKKE SKATTET RETT: – Det er til syvende og sist mitt ansvar å kontrollere og signere skattemeldingen. Jeg skulle ønske jeg hadde kontrollert dette før, sier hun til Altinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Eira Lie JorBalder Haarklou JensenSilje Sjursen Skiphamn

Det er lørdag 30. november 2019. Bare noen måneder tidligere har Kari Nessa Nordtun gjort det nærmest utrolige: Arbeiderpartiet har blitt det største partiet i kommunen og Nessa Nordtun er den første Ap-ordføreren byen har hatt på 24 år.  

Denne novemberlørdagen er hun på handletur hos motebutikken Filippa K i Stavanger sentrum. Hun kjøper blant annet høye, svarte støvletter til 5.200 kroner og en kåpe til 2.925 kroner. På kvitteringen står det også oppført en svart bluse, et marineblått skjørt, ei bukse og to gensere. 

Totalt bruker Nessa Nordtun 13.525 kroner på Filippa K. Hun er også innom Zara, hvor hun bruker 559 kroner på et skjørt. Regningen på over 14.000 kroner sender hun til kommunen. Hun merker den «klær til representasjon» og får pengene sine tilbake. 

Dette gjør hun også ved en annen anledning, 29. mai 2020. Da bruker hun 4.380 kroner hos Filippa K. 

Totalt får hun refundert 18.464 kroner for «klær til representasjon» i løpet av det første året som ordfører i Stavanger, viser utgiftsrefusjoner Altinget har fått innsyn i. Det er bare ett problem: Refusjoner for «klær til representasjon» er ikke dekket av økonomiregelverket for folkevalgte i Stavanger, som også ordføreren omfattes av. 

– Regelverket regulerer ikke utlegg til klær til representasjon. I ettertid ser vi at refusjonene burde ha vært håndtert annerledes, bekrefter Hanne N. Vatnaland, avdelingssjef for politisk sekretariat i Stavanger til Altinget. 

Kari Nessa Nordtun kjøpte et par svarte Jade high boots fra Filippa K til 5.200 kroner – og leverte regningen til kommunen. Disse bootsene har også navnet Jade high boots og ble tidligere solgt på Filippa K. 
Kari Nessa Nordtun kjøpte et par svarte Jade high boots fra Filippa K til 5.200 kroner – og leverte regningen til kommunen. Disse bootsene har også navnet Jade high boots og ble tidligere solgt på Filippa K.  Foto: Faksimile Filippa K

Betaler tilbake over 18.000

Ettersom innkjøpene er gjort for mer enn tre år siden, opplyser Stavanger kommune om at de ikke krever pengene tilbakebetalt. Kari Nessa Nordtun bekrefter imidlertid til Altinget at hun har betalt tilbake de 18.464 kronene på eget initiativ. 

Om jeg har fått noe jeg ikke skulle ha fått, betaler jeg tilbake.

Kari Nessa Nordtun
Tidligere ordfører i Stavanger og kunnskapsminister

– Kommunen har nå sagt at de burde håndtert saken annerledes. Selv om de sier at de ikke vil kreve tilbakebetaling på grunn av tiden som har gått, så er jeg opptatt av at ting skal bli riktig. Om jeg har fått noe jeg ikke skulle ha fått, betaler jeg tilbake. Derfor har jeg betalt tilbake det opprinnelige beløpet i sin helhet, sier Nessa Nordtun til Altinget. 

– Hvorfor har du levert klesrefusjon til kommunen, når dette ikke var en del av kommunens økonomiregelverk? 

– Kommunen ga beskjed om at det ikke sto noe i reglene om representasjonsantrekk. Jeg rådførte meg med flere av mine politiske medarbeidere, og fikk informasjon om at tidligere ordførere hadde fått noe støtte til slike innkjøp i sin periode. Jeg valgte derfor å søke refusjon. Kommunen refunderte utleggene, sier hun. 

Det siste av de to utleggene hun nå har betalt tilbake er fra torsdag 29. mai 2020. Da herjet pandemien og Norge var fortsatt underlagt strenge nasjonale koronaregler, men kort tid i forveien kom det signaler fra regjeringen om at man kunne lette litt opp. 28. mai skrev Stavanger Aftenblad saken om at man etter all sannsynlighet kunne skjenke som normalt fra 1. juni 2020. 

Nessa Nordtun understreker at utlegget ikke hadde direkte sammenheng med gjenåpning av Stavangers ølkraner, men at det med færre strenge koronatiltak, også fulgte flere representasjonsoppdrag. 

– Det har sammenheng med at jeg hadde mange representasjonsoppdrag som ordfører i denne perioden. En ordfører i Stavanger har svært mange oppdrag, enten det er åpninger, konferanser, reiser, møter, besøk fra andre land eller lignende. Stavanger er en internasjonal by. Da koronarestriksjonene ble endret, ble det spesielt mange henvendelser.

FÆRRE RESTRIKSJONER, FLERE OPPDRAG: I september 2020 tok Kari Nessa Nordtun imot kronprins Haakon, som ordfører i Stavanger. 
FÆRRE RESTRIKSJONER, FLERE OPPDRAG: I september 2020 tok Kari Nessa Nordtun imot kronprins Haakon, som ordfører i Stavanger.  Foto: Carina Johansen / NTB

Sjakett og flosshatt til 17. mai-komiteen 

Altinget har også sett på refusjonene til Stavanger-ordfører Sissel Knutsen Hegdal, hvor det etter det Altinget kan se, ikke er gitt refusjon til klesinnkjøp. Vatnaland sier til Altinget at refusjon av klesutgifter ikke er vanlig praksis i kommunen. 

Har du tips?

Har du tips om denne eller andre saker?

Send oss en e-post på [email protected]

– Det har vært praksis at Stavanger kommune har kjøpt sjakett og flosshatt til medlemmer av 17. maiutvalget. Denne praksisen ble avviklet i inneværende politiske periode, opplyser hun og legger til: 

– Utover det, og basert på tilgjengelig informasjon, er vi ikke kjent med at det er utbetalt refusjon for utgifter til klær til representasjon til andre folkevalgte.  

Leif Johan Sevland (H) var ordfører i perioden 1995 til 2011. Han sier til Altinget at det var i reglementet at han kunne få dekket klær.

– Men jeg brukte det veldig lite. Jeg sjekket med revisor, og det var skattepliktig, men jeg brukte det veldig lite, sier Sevland.

– Hva med renseriutgifter?

– Hvis vi reiste og fikk en flekk, fikk vi det sikkert dekket. Men dette ligger langt tilbake i tid, svarer Sevland. 

Christine Sagen Helgø (H), som var ordfører i Stavanger fra 2011 til 2019, har selv sjekket med politisk sekretariat etter at Altinget tok kontakt.

{{quote:ID:POSITION}}

– De bekrefter overfor meg nå at kommunen ikke betalte noe for kjøp av klær til meg i de åtte årene jeg var ordfører, skriver hun i en e-post.

Når det gjelder rens av klær, opplyser Helgø at kommunen betalte for rens av bunadsskjorten hennes i forbindelse med 17. mai og et kongebesøk.

– Ellers var all rens av klær private kostnader som jeg dekket selv, sier den tidligere ordføreren.

Har ikke skattet rett – tar grep for å rydde opp 

Etter at Altinget tok kontakt, har Nessa Nordtun gjort en gjennomgang av ytelsene hun mottok som ordfører, og dobbeltsjekket at dette ble innberettet korrekt til skattemyndighetene. Det viser det seg at det ikke ble. Verken klesrefusjonene, eller 10.300 kroner til rens av representasjonsklær, ble korrekt innberettet. 

– Refusjonen av klær skulle vært innrapportert til skattemyndighetene i de respektive årene. Det er kommunens ansvar å innrapportere korrekt, noe vi avklarte den gangen. Da jeg denne uken undersøkte dette nærmere, ble det klart at dette ikke har skjedd. Stavanger kommune har på henvendelse fra meg bekreftet at de ikke innberettet utleggene til skattemyndighetene slik det skulle vært gjort, sier Nessa Nordtun til Altinget. 

Som ledd i hennes private gjennomgang, har hun også oppdaget at det er andre goder hun har har fått i kraft av å være ordfører i kommunen. Hun har også fått dekket utgifter til rens av plagg. 

– I tråd med praksis fikk jeg også dekket rens av enkelte klesplagg brukt til representasjon mens jeg var ordfører, til sammen 10.300 kr. Dette skulle min arbeidsgiver også ha innberettet til skattemyndighetene. Det har ikke skjedd, sier hun. 

Nessa Nordtun oppgir å ha gjort flere grep for å rydde opp: 

  • «Jeg har tilbakebetalt utleggene som jeg hadde fått refundert til klær. Jeg har i tillegg bedt Skatteetaten vurdere om det bør gjøres endringer i ligningen for 2019 og 2020 her». 
  • «Renseriutgiftene for årene 2023, 2022 og 2021 har jeg lagt inn i skattemeldingene, slik at det kan beregnes korrekte skatteoppgjør for disse årene».
  • «For 2020 har jeg ikke adgang til å endre skattemeldingen på egen hånd, så jeg har sendt en henvendelse til Skatteetaten for å sikre korrekt behandling av renserikostnadene for dette året også. Det var ingen renseriutgifter i 2019». 

    Jeg skulle ønske jeg hadde kontrollert dette før.

    Kari Nessa Nordtun
    Tidligere ordfører i Stavanger og kunnskapsminister

– Arbeidsgiver har ansvar for å innberette korrekt til skattemyndighetene. Dette bekreftet Stavanger kommune til meg den gang, og det gjør de også nå. Det er likevel til syvende og sist mitt ansvar å kontrollere og signere skattemeldingen. Jeg skulle ønske jeg hadde kontrollert dette før, sier hun. 

Vatnaland i politisk sekretariat i Stavanger kommune, understreker at det er et delt ansvar å fange opp feil. Nessa Nordtun har levert to renseriregninger som refusjonskrav. Resten kom som faktura til kommunen og skulle vært plukket opp av administrasjonen. 

– Det er et delt ansvar mellom politikk og administrasjon at dette skulle vært fanget opp. Det skyldes en feil i de interne rutinene hos oss, som vi nå har rettet opp i.

Nessa Nordtun opplyser også om at hun har fått rundt 8000 kroner fra Stavanger Ap til å kjøpe klær til representasjon i løpet av valgkampen. Disse opplyser hun om at er korrekt innrapportert og skattet av. 

Varsler gjennomgang av rutiner 

Samtidig sier Vatnaland at de nå vil se nærmere på kommunens rutiner og regelverk. 

– Det er naturlig i lys av de sakene som pågår nå, at vi skal gå gjennom rutiner og reglement, så det blir tydelig for den folkevalgte. Reglementet må være forståelig og man skal kunne drive kontroll og forvalte reglementet på en god måte, sier Vatnaland til Altinget. 

20. september klokken 14.55: Oppdatert med kommentar fra tidligere ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, om at kommunen ikke betalte for kjøp av klær til henne. 

Omtalte personer

Kari Nessa Nordtun

Kunnskapsminister (Ap)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024