Debatt

YS-leder: Regjeringen vil ikke nå egne mål

Regjeringen har lagt frem Arbeidsmarkedsmeldingen. Mange av tiltakene er gode, men YS frykter at regjeringen ikke vil nå sin egen målsetting om å øke andelen sysselsatte til 82% innen 2030.

Foto: YS / NTB Kommunikasjon
Hans-Erik Skjæggerud
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Vi har et stort og økende problem med utenforskap i arbeidslivet, og jeg er redd at de tiltakene som presenteres i arbeidsmarkedsmeldingen ikke er tilstrekkelige. Det er spesielt på tre områder jeg etterlyser en enda mer aktiv politikk.

Det første gjelder målet om å få flere unge og innvandrere ut i arbeidslivet. Skal vi klare det, må vi både utdanne flere og vi må få de unge som strever med å få fotfeste i arbeidslivet, inn i jobb. For de som faller utenfor er kvalifiseringsprogrammet viktigst, men blir brukt for lite i dag. Det er gode erfaringer med programmet, og det bør gjøres til den foretrukne oppfølgingen av ungdommer som havner utenfor arbeidslivet.

Hva gjelder innvandringsbefolkningen, så utgjør de en økende andel av utenforskapet og ledighetstallene i Norge. Vi må styrke muligheten for tilrettelagt grunnopplæring, gjerne i kombinasjon med arbeid, samt bedre tilbud om norskopplæring. Videre må vi raskere evne å konvertere den kunnskapen flyktningene bringer med seg til norsk kompetanse.

Det andre feltet hvor jeg savner mer konkret handling gjelder kompetanse. Økt kompetanse er avgjørende i møte med de to store omstillingene i norsk arbeidsliv, det grønne skiftet og teknologirevolusjonen. I YS Arbeidslivsbarometer svarer 35% at maskiner i fremtiden vil kunne utføre noen av eller alle deres arbeidsoppgaver.

Jeg savner en tydelig forståelse for hvordan de store omstillingene vil prege arbeidslivet, og med det endre kravene til arbeidstakernes kompetanse. Vi trenger en kjempesatsing på etter- og videreutdanning fremover.

Og for det tredje burde meldingen vært tydeligere på tiltak for å få ned sykefraværet. I en plan for å øke arbeidsdeltakelsen, burde dette fått større plass. Vi må få ned den urovekkende økningen i både korttids- og langtidsfraværet. Det finnes ingen enkle løsninger på dette problemet, som innføring av karensdag. Det arbeidsrelaterte sykefraværet forebygges best gjennom systematisk arbeidsmiljøarbeid på arbeidsplassen.

Når det gjelder annet sykefravær, er det viktig med flest mulig graderte sykemeldinger, arbeidstakers medvirkning og tilstrekkelig tilrettelegging fra arbeidsgivers side Vi er åpen for å vurdere også andre tiltak så lenge disse er kunnskapsbasert og ikke rammer sosialt skjevt.

Mangel på arbeidskraft er en av de virkelig store utfordringene Norge står ovenfor. Arbeidsmarkedsmeldingen blir et av de viktigste politiske dokumenter som skal behandles av Stortinget i nåværende periode. Vi har store forhåpninger om at politikerne både forstår alvoret, og gjør de investeringer som er nødvendig for å sikre at Norge har den arbeidskraften vi trenger inn i fremtiden.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024