Profile
Logg på
Logg på med SSOGlemt passord?
Bli abonnent

Guide: Få oversikt over de politiske gruppene i Europaparlamentet og deres valgmanifester

27 land. 370 millioner europeere. 720 plasser i parlamentet. Altinget hjelper deg med å forstå sammensetningen i EU-parlamentet. 

GRØNT SKRELL OG HØYRESIDE PÅ FREMMARSJ: Hvordan blir sammensetningen i EU-parlamentet etter valget? 
GRØNT SKRELL OG HØYRESIDE PÅ FREMMARSJ: Hvordan blir sammensetningen i EU-parlamentet etter valget? Foto: Jean-Francois Badias / AFP / NTB
Ingrid SkovdahlEira Lie Jor

Totalt er det nå 705 mandater i Europaparlamentet, men hvem er egentlig alle menneskene som sitter der? 

Slik fordeler mandatene seg mellom de ulike partigruppene. 

Ved årets valg øker antallet mandater fra 705 – til 720. Frankrike, Spania og Nederland får to ekstra mandater. Polen, Belarus, Østerrike, Danmark, Finland, Slovakia, Irland, Latvia og Slovenia får ett mandat ekstra. 

Selv om representantene er valgt inn fra de ulike landene, er det partigruppetilhørigheten man som regel snakker om i EU-parlamentsammenheng. De ulike partigruppene er satt sammen av et ulikt antall representanter fra de ulike landene. 

Avisen Politico har satt sammen en egen Poll of polls-måling for EU-valget. Deres utregning viser at det kan bli en maktvridning i parlamentet etter valget. Blant annet viser målingene at den grønne gruppa er ventet å krympe betraktelig – fra dagens 72 til 41 mandater, om målingene skulle bli det endelige valgresultatet. 

Her er oversikten over de ulike gruppene: 

Det europeiske folkepartiets gruppe

(European People’s Party/EPP) 

Det konservative og kristendemokratiske partiet i Europaparlamentet. Har et felles valgmanifest. 

Partigruppen ledes av tyske Manfred Weber (Tyskland, medlem av det kristendemokratiske Christlich-Soziale Union in Bayern), og har 10 visepresidenter. 

Mandater i dagens parlament: 176

Prosentandel av setene: 24,96 

 

Det progressive forbundet av sosialdemokrater i Europaparlamentet

(Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament/S&D) 

Partigruppen for de europeiske sosialdemokratene i Europaparlamentet. Har et felles valgmanifest. 

Partigruppen ledes av spanske Iratxe García Pérez. 

Danske Socialdemokratiet og svenske Socialdemokraterna er medlemmer av denne partigruppen. 

Seter i dagens parlament: 139

Prosentandel av setene: 19,71 %

 

Renew Europe 

Den liberale gruppen i Europaparlamentet, som består av tre ulike europeiske partier. Overlegent størst er Alde, som har et eget valgmanifest. 

I tillegg består Renew av partiene European Democratic Party og Renaissance. Den siste består utelukkende av franske europaparlamentarikere. 

Renew har inget komplett valgmanifest, men et kort program som er felles for hele gruppen. 

Partigruppen ledes av Hayer Valérie (Frankrike, medlem av Renaissance). 

Fra Danmark er Venstre, Radikale Venstre og Moderaterne medlemmer. Fra Sverige er Centerpartiet og Liberalerna medlemmer. 

Mandater i parlamentet: 102

Prosentandel av setene: 14,46 

I opptakten til valget har Centerpartiet meldt hardt ut mot Liberalerna etter at svenske TV4s graveavdeling avslørte at Sverigedemokraterna driver anonyme sosiale medier-kontoer der de blant annet motarbeider partiene i den svenske regjeringen. Sverigedemokraterna er samarbeidspartner i regjeringsplattformen, og skittkastingen i sosiale medier betraktes som et brudd på avtalen mellom regjeringspartiene og SD.  

Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner mener de svenske regjeringspartiene ikke har vært harde nok mot Sverigedemokraterna i sin håndtering av skandalen, og truer nå med å kaste ut Liberalerna fra den europeiske partigruppen. På en fersk meningsmåling, publisert av Dagens Nyheter/Ipsos 22. mai, ligger Centerpartiet imidlertid under sperregrensen og ser dermed ut til å kunne miste sine to mandater i Europaparlamentet. Liberalerna henger også i en tynn tråd. 

Les mer om Renew Europe her. 

 

De grønne/Den europeiske frie alliansen (European Free Alliance)  

Består av den større gruppen med grønne europeiske partier, som har et eget valgmanifest, og den betydelig mindre Europeiske frie alliansen, som jobber for selvstendighet og større rettigheter for ulike minoriteter i EU. De har også et eget valgmanifest. 

Partigruppen ledes av Philippe Lamberts (Belgia, medlem av Ecolo) og Terry Reintke (Tyskland, medlem av Bündnis 90/Die Grünen). 

Fra Danmark og Sverige er henholdsvis Socialistisk Folkeparti og Miljöpartiet De Gröna medlemmer av gruppen. 

Mandater i parlamentet: 72 

Prosentandel av setene: 10,21  

Les mer om partigruppen her. 

 

De europeiske konservative og reformister

(European Conservatives and Reformists Group/ECR) 

Den nasjonalkonservative partigruppen i Europaparlamentet, som har et eget valgmanifest i form av et tipunktsprogram. 

Partigruppen ledes av Ryszard Legutko (Polen, medlem av Lov og Rettferdighet) og Nicola Procaccini (Italia, medlem av Fratelli d’Italia).  

Gruppen har flere svenske medlemmer: Sverigedemokraterna og nyetablerte Folklistan (startet av tidl. kristdemokraten Sara Skyttedal og tidl. sosialdemokraten Jan Emanuel). 

Andre kjente partier som inngår i denne gruppen, er italienske Fratelli d’Italia og polske Lov og Rettferdighet (PiS).  

Det er også kjent at Viktor Orbáns Fidesz vurderer å melde seg inn i denne gruppen. I tillegg har Sverigedemokraterna invitert Danmarksdemokraterne til å bli medlem av gruppen, noe partilederen Inger Støjberg har stilt seg positiv til. Hvorvidt Fidesz’ eventuelle medlemskap vil kunne påvirke denne avgjørelsen, har våre to naboland litt forskjellig holdning til. Sverigedemokraternas førstekandidat Charlie Weimers har uttalt til Altinget at det er uaktuelt å bli sittende i ECR dersom Fidesz går inn for fullverdig medlemskap i ECR. Danmarksdemokraterne stiller seg skeptisk til samarbeid med Fidesz, men vil likevel ikke lukke døra helt.

Antall mandater i parlamentet: 69

Prosentandel av setene: 9,78 

Les mer om partigruppen her. 

 

Identitet og demokrati

(Identity and Democracy/ID) 

Ytre høyre-gruppen i Europaparlamentet. Vil ikke legge fram valgmanifest. 

Partigruppen ledes av italienske Marco Zanni (medlem av partiet Lega), med Jordan Bardella (Frankrike, medlem av Rassemblement National) og Gunnar Beck (Tyskland, medlem av Alternative für Deutschland) som nestledere. 

Partigruppens politiske fokus ligger på arbeidslivsspørsmål, økt sikkerhet, å bekjempe illegal innvandring samt å gjøre EU mindre byråkratisk.  

Dansk Folkeparti er medlem av denne partigruppen. 

Andre kjente partier som inngår i denne gruppen, er franske Rassemblement National, tyske Alternative für Deutschland og det nederlandske Frihetspartiet (Partij voor de vrijheid). 

Antall mandater i parlamentet: 49 

Prosentandel av setene: 6,95 

Les mer om Identitet og Demokrati her. 

 

Venstregruppen i Europaparlamentet

(Left group in the European Parliament) 

Består av det europeiske venstrepartiet (sosialistisk), som har et relativt langt valgmanifest. I tillegg består partigruppen av the Nordic Green Left Alliance (NGLA), the European Anti-Capitalist Left (EACL), Now the People! (NTP!) og Animal Politics EU (APEU). 

Venstregruppen ledes av Manon Aubry (fransk EU-parlamentariker, medlem av partiet France Insoumise) og Martin Schirdewan (tysk EU-parlamentariker, medlem av partiet DIE LINKE). 

Fra våre naboland Sverige og Danmark er henholdsvis Vänsterpartiet og Enhedslisten medlemmer av partigruppen. 

Antall mandater i parlamentet: 37 

Prosentandel av setene: 5,24 

Les mer om Venstregruppen her. 

 

I tillegg til de etablerte gruppene er det 61 representanter uten gruppetilhørighet (non-attached members). Disse utgjør 8,65 prosent av mandatene. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024