Rasmus Hansson
svarer
Espen Barth Eide

Vil statsråden ta initiativ til snarlige samtaler på Stortinget om en kraftig opptrapping av norsk støtte til Ukraina?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2599 (2023-2024)

Lørdag 24. august feirer Ukraina sin uavhengighetsdag. Den tyske regjeringen varsler store kutt i støtten til Ukraina, og USAs framtidige støtte ser ut til å avhenge av hvem som vinner presidentvalget i november. De russiske styrkene nærmer seg nå byen Pokrovsk, som er av avgjørende militær betytning for Ukrainas forsvarskamp.
Vil statsråden, i lys av dette, ta initiativ til snarlige samtaler på Stortinget om en kraftig opptrapping av norsk støtte til Ukraina?
Det er ekstremt viktig at Ukraina får tilstrekkelig og forutsigbar støtte. Statsministeren har antydet at det kan bli aktuelt å øke støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet, slik MDG gjentatte ganger har tatt til orde for. Statssekretær i UD, Eivind Vad Petersson, uttalte til Dagbladet den 10. juli at regjeringen har invitert alle partiene på Stortinget til samtaler om en utvidelse av Nansen-programmet. MDG har imidlertid ikke mottatt noen slik invitasjon. Lørdag 24. august feirer Ukraina sin uavhengighetsdag, kanskje for siste gang. En russisk seier i Ukraina vil være en katastrofe. Først og fremst for ukrainerne selv, men også for Europa, som ved et ukrainsk nederlag vil befinne seg i den mest dramatiske sikkerhetspolitiske situasjonen etter andre verdenskrig. Norge må gjøre alt som står i vår makt for å hindre at det skjer.

Svar fra torsdag 29. august 2024

Jeg deler representantens syn på at det internasjonale samfunnet må gjøre mer for å støtte Ukraina i landets forsvarskamp mot Russland. Ukraina kjemper ikke kun for sin egen frihet, men for sikkerhet og stabilitet i hele Europa. Landet har enorme behov – både på kort og lang sikt. Russlands omfattende angrep mot Ukrainas energiinfrastruktur og militære offensiv i Donbas har forsterket disse behovene. Mye tyder på at den kommende vinteren kan bli den tyngste for den ukrainske befolkningen siden landet ble selvstendig i 1991.

De siste dagenes russiske drone- og missilangrep mot flere ukrainske regioner var nok en brutal påminnelse om at Russland ikke har endret sine målsetninger med krigen. Angrepene var blant de aller største siden fullskalainvasjonen ble innledet. Det totale skadeomfanget er foreløpig ikke kjent. Ukrainske myndigheter har allerede rapportert om flere døde, titalls skadde og omfattende skader på energiinfrastruktur.

Ukrainas behov skal alltid ligge til grunn for innretningen av den norske støtten til landet. Derfor har vår militære støtte blant annet gått til luftvern, artilleriammunisjon og styrking av landets kyst- og sjøforsvar. Den sivile støtten har i første rekke gått til drifts- og budsjettstøtte, slik at den ukrainske staten kan opprettholde tjenester til befolkningen. Norge har også tatt et særlig ansvar for å sikre Ukraina energi. Støtten vår har gått til å kjøpe inn gass og utbedre skader på infrastruktur og opprettholde energiinfrastrukturen. Norges humanitære bidrag har vært avgjørende for å gi livreddende nødhjelp og beskyttelse til dem med de aller største behovene. På alle disse områdene vil Ukraina fortsette å ha enorme behov fremover.

Regjeringen har siden starten lagt stor vekt på tett dialog med Stortinget om Norges støtte til Ukraina. Det femårige Nansen-programmet støttes av alle partiene på Stortinget. Nå er regjeringen i kontakt med partiene på Stortinget om hvordan vi kan øke støtten til Ukraina. Det forrige møtet var i april, der ble det avtalt at det neste møtet skal holdes med Stortinget etter sommeren. En invitasjon til dette møtet vil bli sendt om kort tid.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024