Marius Arion Nilsen
svarer
Emilie Enger Mehl

Om Svalbard: Hva er status for energisystemet, hva er planen for å trygge forsyningssikkerheten, og hva regjeringen bidrar med, om noe?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2673 (2023-2024)

Jeg sendte et spørsmål til statsråden i April ang. energiforsyningen og forsyningssikkerheten på Svalbard (Dokument nr. 15:1823 (2023-2024)). Situasjonen i April var da usikker, mens situasjonen i dag virker å være urovekkende nå når vinteren står for døren. Svalbards forsyningssikkerhet er av nasjonal-, ikke kun lokal interesse.

Statsråden bes derfor redegjøre for situasjonen i dag, hva status for energisystemet er, hva planen er for å trygge forsyningssikkerheten, og hva regjeringen bidrar med, om noe?

Svalbard med sitt arktiske klima og plassering er fullstendig avhengig av stabil og trygg energi- og varmeforsyning, og er ikke en lokasjon eller samfunn som egner seg for eksperimentering med kraftforsyningen.

Overgangen fra selvforsynt kullkraft, til dieselkraftverk hvor dieselen må importeres, kombinert med fornybar uregulerbar energi virker å være mangelfullt utredet og planlagt, og problemene mange.

Energiprisene har doblet seg for enkelte deler av næringslivet siden overgangen fra kull til diesel, mens forsyningsikkerheten har gått motsatt vei.

Kontrollutvalget i Svalbard Lokalstyre er i gang med gransking av energiomstillingen i Longyearbyen.
Det er av interesse å vite hva regjeringen gjør.

Svar fra mandag 9. september 2024

Representanten viser til spørsmål stilt og besvart i april vedrørende energiforsyningen i Longyearbyen. Det er Longyearbyen lokalstyre som er ansvarlig for energiforsyningen i Longyearbyen. Dette følger av Svalbardloven. Longyearbyen lokalstyre eier og driver energiforsyningen i Longyearbyen, gjennom det heleide selskapet Svalbard Energi AS.

Regjeringen la i mai frem Meld. St. 26 (2023-2024) Svalbard. I meldingen fremgår det at regjeringen vil styrke det norske familiesamfunnet i Longyearbyen, og vil styrke statlig kontroll med viktig infrastruktur. Dette har tydelig grenseflate mot energiforsyning og -sikkerhet.

Opprettholdelse av det norske familiesamfunnet er et viktig mål i svalbardpolitikken. Regjeringen ønsker å legge til rette for en stabil energiforsyning og reduserte energipriser for husholdninger og næringsliv i Longyearbyen.

I forbindelse med nysalderingen av 2023-budsjettet foreslo regjeringen å øke tilskuddet til Longyearbyen lokalstyre med 50 mill. kroner, for å bidra til reduserte energipriser i Longyearbyen. Stortinget sluttet seg til forslaget, jf. Innst. 136 S (2023-2024). I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2024 foreslo regjeringen å øke bevilgningen til Longyearbyen lokalstyre med til sammen 167 mill. kroner til energirelaterte formål. Den økte bevilgningen skal gå til å styrke redundans og forsyningssikkerhet for energi i Longyearbyen, ved investeringer og tiltak i ulike typer infrastruktur i energiforsyningen. Videre skal den økte bevilgningen bidra til reduserte energipriser i Longyearbyen. Stortinget sluttet seg til forslaget, jf. Innst. 447 S (2023-2024). Bevilgningsøkningene i hhv. nysalderingen 2023 og RNB 2024 bidrar til økt forsyningssikkerhet for energi i Longyearbyen.

I meldingen fremgår det videre at regjeringen har intensjon om å ta et større ansvar for energiforsyningen i Longyearbyen, for eksempel gjennom det heleide selskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani (Store Norske). Regjeringen ønsker å avklare ansvaret for energiforsyningen i Longyearbyen så snart som mulig. Nærings- og fiskeridepartementet har gitt Store Norske i oppdrag å gjennomføre en konseptvalgutredning av ulike alternativer for fremtidig energiforsyning i Longyearbyen, samt en tilstandsvurdering av eksisterende infrastruktur. Som eier av Store Norske er staten opptatt av å forstå hvilken rolle selskapet kan ha i den lokale energiomstillingen og om det er muligheter for at omstillingen kan bidra til synergier for lokalsamfunnet.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024