Lars Haltbrekken
svarer
Andreas Bjelland Eriksen

Om COP29: Vil statsråden ta dette opp med FN og sine aserbajdsjanske kollegaer for å få landet til å åpne opp for mer miljøvennlige transportformer?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2729 (2023-2024)

Klimatoppmøtet i år skal arrangeres i Aserbajdsjan. Det er et land som har innført innreiseforbud for alle andre transportmidler enn fly! For å komme deg til FNs store, internasjonale klimatoppmøte har du altså kun ett valg - det mest klimaødeleggende transportmiddelet. Vil statsråden ta dette opp med FN og sine aserbajdsjanske kollegaer for å få landet til å åpne opp for mer miljøvennlige transportformer?

Aserbajdsjan innførte for en tid siden krav om at personer som kommer til landet kun kan komme via fly:
" Land borders between Azerbaijan and all neighboring countries remain closed, except for freight transportation. Entry into Azerbaijan is possible only by air."
https://travel.state.gov/content/travel/en/international-travel/International-Travel-Country-Information-Pages/Azerbaijan.html

Svar fra fredag 13. september 2024

Sett fra et klimasynspunkt er det uheldig at all innreise til Aserbajdsjan for å delta på klimatoppmøtet må gjøres med fly, mens andre transportmetoder med mye lavere karbonavtrykk, slik som buss og tog, ikke tillates uten spesialtillatelse. Forbudet mot innreise ved å krysse grensen på landjorden gjelder reiser for alle formål til Aserbaidsjan, og det er som sådan ikke begrenset til deltakerne på klimatoppmøtet som skal holdes i Baku i 11.-22. november i år. Aserbajdsjan begrunner situasjonen med restriksjoner som er opprettholdt siden Covid 19-pandemien.

Den norske klimadelegasjonen vil i egnede fora understreke viktigheten av at partene, sekretariatet og innkommende presidentskaper bidrar til klimatoppmøter kan gjennomføres med et så lavt karbonfotavtrykk som mulig, herunder ved å oppmuntre til bruk av klimavennlige transportmetoder. Dette vil for eksempel være relevant å ta opp under agendapunktet «Arrangements for intergovernmental meetings» (AIM), hvor partene diskuterer hvordan klimatoppmøtene organiseres.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024