Nikolai Astrup
svarer
Trygve Slagsvold Vedum

Om grunnrenteskatt for havvind: Når vil denne utredningen ferdigstilles?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2713 (2023-2024)

Regjeringen varslet i en pressemelding 11. mai 2022 at den skulle "utrede hvordan en fremtidig grunnrenteskatt på havvind kan innrettes".
Når vil denne utredningen ferdigstilles, og hvordan vil utredningen gjøres kjent for Stortinget?
I pressemelding 83/22 fra Statsministerens kontor, Energidepartementet, Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, datert 11. mai 2022, uttaler finansministeren følgende:

"Vi skal også utrede hvordan en fremtidig grunnrenteskatt på havvind kan innrettes, for å sikre at en større andel av overskuddet i næringen hentes inn til fellesskapet".

Svar fra fredag 13. september 2024

I Prop. 93 S (2022–2023) Fullmakt til å inngå ein tosidig differansekontrakt for støtte til fornybar energiproduksjon til havs frå første fase av Sørlege Nordsjø II presiserte regjeringen følgende:

«Med dagens utsikter for kostnader og kraftprisar for havvind er det ikkje forventa grunnrente over tid, og det er derfor ikkje aktuelt for denne regjeringa å innføre grunnrenteskatt.»

Regjeringen har i flere sammenhenger derfor vært helt tydelig på at vi ikke ønsker grunnrenteskatt på havvind. Det pågår følgelig heller ingen utredning av grunnrenteskatt på havvind i departementet.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024