Mari Holm Lønseth
svarer
Emilie Enger Mehl

Kan statsråden gi en oversikt over hvordan de 20 millioner kronene øremerket til flere spesialetterforskere mot økonomisk kriminalitet er brukt i de ulike politidistriktene?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2686 (2023-2024)

Kan statsråden gi en oversikt over hvordan de 20 millioner kronene øremerket til flere spesialetterforskere mot økonomisk kriminalitet er brukt i de ulike politidistriktene?

Jeg har merket meg at regjeringen i stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet skriver følgende:

"Regjeringen har en ambisjon om å styrke arbeidet mot økonomisk kriminalitet på flere sentrale områder. I meldingen vises det til en rekke tiltak, og i forbindelse med utarbeidelse av denne meldingen har regjeringen samlet sett bevilget 50 millioner kroner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet i statsbudsjettet for 2024.
Av disse skal 20 millioner kroner gå til spesialetterforskere med økonomikompetanse i politidistriktene, 11,5 millioner kroner til etterforskere med kompetanse innen digitale beslag i politidistriktene, 2 millioner kroner til en utredning om sivilrettslig inndragning og 1,5 millioner kroner til å utrede effektene av kontrolletatenes og politiets virkemidler mot økonomisk kriminalitet. I tillegg er det bevilget 15 millioner kroner til å styrke den nye bedragerienheten på Gjøvik."

Det bes om en oversikt over hvordan de 20 millioner øremerkede kronene til spesialetterforskere er benyttet i politidistriktene. Det bes om oversikt per politidistrikt.

Svar fra mandag 9. september 2024

De 20 millioner kronene er via Politidirektoratet fordelt til politidistriktene i resultatavtalene som nye tiltak/satsinger, merket etterforskere med økonomifaglig spesialistkompetanse. Pr. 15. august d.å. hadde tre politidistrikt ansatt spesialetterforskere med økonomifaglig bakgrunn, og flere er i prosess med å tilsette. To politidistrikt (Oslo og Øst) har kanalisert ressursene inn i etterforsking av saker om skattesvik, jf. omtale av skattesvikpiloten nedenfor.

Om etablering av skattesvikpiloten
Som det også beskrives i stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet (Meld St. 15 (2023-2024) har politi og påtalemyndighet over flere år ikke klart å prioritere etterforsking av alvorlig skattekriminalitet godt nok. Resultatoppnåelsen har overordnet sett vært utilfredsstillende.

På denne bakgrunn har Politidirektoratet, i samråd med Riksadvokatembetet, gitt Økokrim, Oslo politidistrikt og Øst politidistrikt i oppdrag å sammen etablere et pilotprosjekt, hvor Økokrim vil være mottaker av alle anmeldelser fra Skatteetaten som i dag ville gått til de to politidistriktene. Oslo politidistrikt og Øst politidistrikt skal avgi personalressurser til Økokrim for håndtering av sakene. Skattesvikpiloten er under etablering.

Videre oppfølging
Politidirektoratet følger opp de distriktene hvor det foreløpig ikke er rekruttert, for å sørge for at midlene benyttes til formålet. Jeg er opptatt av at arbeidet mot økonomisk kriminalitet styrkes. Tildelingene over statsbudsjettet for 2024 og i RNB vil bidra til dette, og arbeidet med å gjennomføre flere av tiltakene fra stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet er allerede påbegynt.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024