Lars Haltbrekken
svarer
Geir Pollestad

Hva vil statsråden gjøre for å bøte på menneskerettighetsbruddet?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2676 (2023-2024)

FNs menneskerettighetskomité har kommet med en avgjørelse hvor de kritiserer høyesteretts dom i Jovsset Ánte Sara-saken. Komiteen mener statens behandling av Sara er en krenkelse av hans menneskerettigheter.
Hva vil statsråden gjøre for å bøte på menneskerettighetsbruddet?

Svar fra mandag 9. september 2024

Landbruks- og matdepartementet har motteke FNs menneskerettskomité si uttale av 19. juli 2024. Komiteen uttalte at vedtak retta mot Jovvset Ante Sara om reintallsreduksjon krenka hans rett til kulturutøving etter artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheta.
Departementet jobbar no med å gå gjennom komiteen si uttale, og vil senda over svar til komiteen innan fristen på 180 dagar.
Departementet sende 1. juli 2024 på høyring eit forslag til endringar i reindriftsloven. I høyringsnotatet er reintallsreduksjonsføresegnene i lovens § 60 eit sentralt tema, og det er foreslått ein ny reintallsreduksjonsmodell. Reduksjonsmodellen er utvikla gjennom konsultasjonar og arbeidsmøter med NRL og Sametinget, og det føreligg einigheit om å sende forslaget på høyring.
Forslaget har som formål og hindre posisjonering av reintalet og gir sidaen auka fleksibilitet til sjølv å bestemma korleis reduksjonen skal skje. Dette inneber at det blir lagt til rette for auka internt sjølvstyre. I tillegg vil forslaget slik som det er utforma vera eit meir effektivt hjelpemiddel dersom sidaen ønskjer å skjerma dei minste sidaandelane.
Departementet sitt arbeid med revisjon av reindriftsloven og loven sine reduksjonsføresegnar, vil vere eit sentralt element i svaret til FN sin menneskerettighetskomité.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024