Profile
Logg på
Logg på med SSOGlemt passord?
Bli abonnent
Sveinung Rotevatn
svarer
Trygve Slagsvold Vedum

Kva blir konsekvensen for norske lånekundar av EFTA-domstolen sine nylige avgjersler i spørsmålet om bruk av skjønnsmessige låneklausular i islandske bankar?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2136 (2023-2024)

Kva blir konsekvensen for norske lånekundar av EFTA-domstolen sine nylige avgjersler i spørsmålet om bruk av skjønnsmessige låneklausular i islandske bankar?

I sakene 13/22 og 1/23 tok EFTA-domstolen 23. mai stilling til bruken av skjønnsmessige låneklausular hos islandske bankar.

Spørsmålet var i kva grad det er i tråd med forbrukaravtaledirektivet og bustadslåndirektivet å basere avtalar om flytande rente på banken si eiga vurdering av vage kriterium om marknadsforhold.

Typiske standardvilkår i låneavtalar med norske bankar synest å vere ganske tilsvarande det som er i bruk på Island, og difor er det grunn til å tru at avgjerslene frå EFTA-domstolen vil påverke også norske forhold.

Svar fra mandag 3. juni 2024

Spørsmålet er rettet til finansministeren, men besvares av meg siden det er mitt departement som har fagansvaret for avtaleloven og finansavtaleloven.

EFTA-domstolenes avgjørelser i sakene E-13/22 og E-1/23 gjelder forbrukeravtaledirektivet (93/13/EØF) og boliglånsdirektivet (2014/17/EU). Forbrukeravtaledirektivet er gjennomført i avtaleloven, mens de kontraktsrettslige delene av boliglånsdirektivet er gjennomført i finansavtaleloven.

EFTA-domstolens avgjørelser gir nærmere føringer for vurderingen av hvordan renteendringsklausuler må være utformet for å oppfylle direktivenes krav. Det vil være opp til domstolene og tvisteløsningsorganer å ta endelig stilling til eventuelle konsekvenser for allerede inngåtte avtaler. Jeg legger for øvrig til grunn at finansnæringen innretter seg etter reglene i avtaleloven og i finansavtaleloven.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024