Rasmus Hansson
svarer
Jan Christian Vestre

Er regjeringen enig i at sikkerhet rundt norsk vannforsyning må styrkes basert på den nye sikkerhetssituasjonen og erfaringene fra land som Finland?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2492 (2023-2024)

Finland har den siste tiden opplevd flere innbrudd på infrastruktur knyttet til vannforsyningen sin. En trygg og stabil vannforsyning er helt elementært for samfunnet og utgjør dermed et potensielt mål for bl.a terrorisme og fiendtlige stater, slik som f.eks. Russland.

Er regjeringen enig i at sikkerhet rundt norsk vannforsyning må styrkes basert på den nye sikkerhetssituasjonen og erfaringene fra land som Finland?

Svar fra mandag 12. august 2024

Siden det er jeg som helse- og omsorgsministeren som har det konstitusjonelle ansvaret innen drikkevannsområdet, er spørsmålet oversendt meg for bevarelse.

Regjeringen er enig med representanten i at vannforsyning er kritisk infrastruktur og at endret sikkerhetspolitisk situasjon understreker viktigheten av å ha sikker vannforsyning. Derfor er trygg vannforsyning særskilt omtalt i Meld. St. 5 (2023-2024) En motstandsdyktig helseberedskap – fra pandemi til krig i Europa. I helseberedskapsmeldingen vises det til NOU 2023: 17 Nå er det alvor – rustet for en usikker fremtid der kapittel 17 omhandler drikkevannsforsyning. Totalberedskapskommisjonen anbefaler i nevnte NOU å etablere et råd for drikkevannsberedskap. Dette er fulgt opp i helseberedskapsmeldingen og Utvalg for vannforsyning ledet av Mattilsynet som en del av en ny helseberedskapsmodell, er under etablering. Departementet har også bedt Mattilsynet om å kartlegge vannverkenes situasjon angående sikkerhet innen drikkevannsområdet og vil igangsette et arbeid for å få kartlagt situasjonen for nødvannforsyningen i landet og utrede om det er behov for tiltak.

Regjeringen lanserte i februar 2024 nye Nasjonale mål for vann og helse med en tverrsektoriell gjennomføringsplan. Dette gir retning for arbeidet med å oppnå tryggere vannforsyning, bedre avløpsrensing, ta igjen vedlikeholdsetterslepet og øke samfunnssikkerheten innen vann- og avløpsområdet. Et av målene er at kommunenes overordnede risiko- og sårbarhetsanalyser skal ivareta sikkerheten i drikkevannsforsyningen. Dette er fulgt opp med et eget tiltak i gjennomføringsplanen og Mattilsynet er i 2024 bedt om å ha særlig oppmerksomhet på sikkerhet og beredskap i vannforsyningen inklusiv IKT-sikkerhet og avhengigheter.

Dette viser at regjeringen har oppmerksomhet om vannforsyningens betydning i samfunnssikkerheten. Regjeringen har igangsatt en rekke tiltak for å øke sikkerheten, bevisstheten ute i kommunene og beredskapen innen området.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024