Ine Eriksen Søreide
svarer
Bjørn Arild Gram

Hvordan vurderer statsråden Norges muligheter for å påvirke utviklingen av EU-kommisjonens forsvarsindustristrategi?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2644 (2023-2024)

Den nye EU-kommisjonen forventes å legge frem en forsvarsindustristrategi i løpet av de neste månedene. Hvordan vurderer statsråden Norges muligheter for å påvirke utviklingen av strategien, og hvordan vil regjeringen sikre at norsk forsvarsindustri får anledning til å delta i nye initiativer som strategien lanserer?

Svar fra torsdag 5. september 2024

Forsvarsindustrien er en viktig del av totalforsvaret og sentral for Forsvarets operative evne og utholdenhet. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon har forsvarsindustrien en enda større betydning for forsvarsevnen. Regjeringen er derfor opptatt av å videreutvikle og ytterligere styrke norsk forsvarsindustri og -teknologi.

Regjeringens forsvarsindustrielle politikk er omtalt i langtidsplanen for forsvarssektoren, Prop. 87 S (2023-2024). Blant hovedprioriteringene er å legge til rette for internasjonalt FoU- og materiellsamarbeid for å sikre norske aktører tilgang til de fremste teknologiske og industrielle miljøer og arenaer hvor fremtidens teknologiske løsninger og systemer utvikles.

Regjeringen har derfor vært opptatt av å spille inn til EU-kommisjonens arbeid med EUs forsvarsindustrielle strategi, European Defence Industrial Strategy (EDIS), som ble lansert 5. mars i år. Et sentralt tiltak i EDIS er forslaget om å etablere European Defence Industry Programme (EDIP), som foreslås åpnet for deltagelse fra Norge, Island og Liechtenstein i forordningens programdel.

Norge deltar i to forløpere til EDIP, ASAP (Act in Support of Ammunition Production) og EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act). Deltakelsen har gitt verdifull erfaring og for ASAPs del meget sterk uttelling for norsk ammunisjons-, sprengstoff- og missilindustri. Søknadene til EDIRPA er fortsatt til vurdering i EU-kommisjonen. Regjeringen vil blant annet i lys av dette vurdere norsk deltakelse i EDIP og komme tilbake til Stortinget med en tilrådning.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024