Helge André Njåstad
svarer
Emilie Enger Mehl

Når hadde statsråden tenkt å opplyse Stortinget om at det fantes en fersk områdegjennomgang av ressurssituasjonen i PST?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2723 (2023-2024)

Når hadde statsråden og Justis- og beredskapsdepartementet tenkt å opplyse Stortinget om at det fantes en fersk områdegjennomgang av ressurssituasjonen i PST?

I en artikkel i Filter Nyheter, tirsdag, ble det kjent at en arbeidsgruppe bestående av ansatte i Finansdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet har gjennomført en «kort og spisset områdegjennomgang» av ressurssituasjonen i PST. Konklusjonene fra gjennomgangen skal gi et helt annet bilde av ressurssituasjonen i PST enn det som har vært fortalt utad. Justis- og beredskapsdepartementet har påført rapporten sikkerhetsgraderingen «Begrenset», selv om Finansdepartementets rammeverk opplyser at områdegjennomganger skal utarbeides slik at de skal kunne offentliggjøres. I mai var anbefalingene fra en tilsvarende områdegjennomgang av ressurssituasjonen i politiet utgangspunkt for økningen på 1,6 milliarder kroner til politiet i revidert nasjonalbudsjett for 2024.

Svar fra fredag 13. september 2024

Jeg informerte Stortinget den 14. desember 2023 ifm. debatten om bevilgninger på statsbudsjettet for 2024 om at regjeringen ville gjennomføre områdegjennomganger i politiet og PST. Følgende er referatført av Stortinget fra mitt hovedinnlegg fra sak nr. 5:
«Behovet for å styrke beredskapen og vår evne til å ivareta nasjonal sikkerhet og kontroll har fått større betydning etter at Russlands krigføring begynte i Ukraina. Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen utfordrer oss som samfunn, men også nødetatene. Håndteringen av sammensatte trusler eller fordekt virkemiddelbruk stiller store krav til vår evne til å beskytte oss. Og 2023 har vært et krevende år for etater og tjenester som treffes av endringer i trusselbildet, samtidig med uforutsigbar inflasjon, valutastigninger og prisvekst, som politiet, PST og NSM. Det er viktig at vi tar helhetlige grep som vil virke over tid. Det er derfor sikkerhet og beredskap prioriteres høyt, med nye bevilgninger, og regjeringen vil også gjennomføre områdegjennomganger i politiet og PST.»

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024