Guri Melby
svarer
Bjørn Arild Gram

Hvordan fordeler de planlagte investeringene i EBA-sektoren seg i LTP mellom fylkene?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2691 (2023-2024)

Hvordan fordeler de planlagte investeringene i EBA-sektoren seg i LTP mellom fylkene (Jeg ber om at svaret inneholder planlagte og igangsatte investeringer i tabell)?

Frem mot 2036 skal det brukes 1 600 milliarder på forsvaret av Norge. Signaler fra statsråden tilsier at om lag 100 mrd. skal investeres i eiendom, bygg og anlegg med høye klima- og naturambisjoner. For byggenæringen er det viktig at prosjekter kommer i gang raskt, særlig som følge av den alvorlige markedssituasjonen i byggenæringen. Det er også viktig å signalisere overfor lokale bedrifter hva de bør forberede seg på. Jeg ber statsråden, så langt det lar seg gjøre, bidra til å opplyse Stortinget og bedriftene om hva forsvarssektoren vil bidra med for å bedre markedssituasjonen for bedrifter som opplever en tøff hverdag.

Svar fra onsdag 11. september 2024

Forsvarsløftet innebærer betydelige investeringer i ny eiendom, bygg og anlegg, samtidig som verdibevaring av eksisterende infrastruktur også vil prioriteres høyt. Totalt er det, som stortingsrepresentanten påpeker, lagt til grunn at om lag 100 mrd. kroner skal rettes mot slike formål frem til 2036. For å lykkes med en så betydelig satsning innenfor dette området, er det avgjørende at bygge- og anleggsnæringen både involveres og bidrar. Det er viktig for meg å sørge for at relevante aktører får rettidig informasjon om hva forsvarsløftet innebærer.

Derfor har det, i tillegg til hyppig informasjon om helheten i forsvarsløftet, blitt avholdt særskilte møter og konferanser rettet mot bygge- og anleggsnæringen. Dette inkluderer blant annet en markedskonferanse med byggenæringen i juni, og et dialogmøte med bygge- og anleggsnæringen i slutten av august. I disse møtene ble det blant annet formidlet hva forsvarløftet overordnet vil innebære, hvilke satsninger det planlegges med, samt omfanget av investeringer i eiendom, bygg og anlegg som hører til satsningene. Dette arbeidet videreføres utover høsten gjennom et betydelig antall møter og konferanser mellom forsvarssektor og bygge- og anleggsnæringen på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Regjeringen har en målsetting om å se alle deler av forsvarsløftet i sammenheng, og sørge for at den videre utviklingen skjer til riktig tid og på riktig sted. Endringer vil derfor forekomme basert på stadig oppdatert og ny innsikt.

Jeg har gitt forsvarssjefen i oppdrag om å utarbeide en helhetlig gjennomføringsplan som operasjonaliserer den politiske ambisjonen i ny langtidsplan. Dette oppdraget inkluderer også krav til utarbeidelse av en helhetlig eiendomsplan. Nedenfor vises en foreløpig oversikt over planlagte og igangsatte investeringer i eiendom, bygg og anlegg for perioden 2025-2036.

Fylke Verdi planlagte investeringer (om lag, mrd. kroner) Herav verdi igangsatte investeringer (om lag, mrd. kroner)
Agder 0,5 -
Akershus 0,8 0,5
Finnmark 6,4 0,2
Innlandet 6,2 3,1
Møre og Romsdal 0,2 -
Nordland 6,8 2,6
Oslo 1,0 0,8
Rogaland 1,8 0,4
Troms 15,8 3,8
Trøndelag 9,2 4,0
Vestfold 0,1 0,1
Vestland 11,1 6,0
Østfold 1,1 0,3
Hele landet* 34,7 8,2
Totalt 95,7 30,0

*Hele landet-tiltakene er blant annet knyttet til oppgradering av infrastruktur, verdibevaring av eksisterende eiendom, tilretteleggelse for økt utdanning og alliert mottak.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024