Velle vil konkurranseutsette alle sykehus og all eldreomsorg – nå sikter han mot Stortinget
– Voksne mennesker som sitter på riktig informasjon, tar kloke valg, sier FpU-lederen. Liberalisten Simen Velle har et annet syn enn Frp på flere viktige helse- og omsorgsspørsmål.
Solveig Ruud
Politisk journalist– Det å ha med seg noen ungdommelige standpunkter inn på Stortinget, det tror jeg bare er sunt, sier FpU-leder Simen Velle.
Han er Tik-Tok-politiker, reality-kjendis og omtales som Frps nye stjerne. Nå er han også foreslått som nummer to på Frps Oslo-liste foran neste års stortingsvalg.
Blir han valgt inn på Stortinget, utelukker han ikke at han kan fortsette som FpU-leder, hvis noen overtar deler av arbeidsbyrden som ungdomsleder.
– Om jeg beholder vervet eller ikke, det skal FpU få lov til å bestemme, sier han.
Altinget inviterte Velle til et intervju om helse- og omsorgspolitikk. På dette feltet skiller FpU seg fra moderpartiet i en hel del enkeltspørsmål.
Ja til storstilt konkurranseutsetting
FpUs program er i større grad enn Frps preget av liberalisme. Ifølge FpUs hjemmesider vil organisasjonen «helprivatisere helsevesenet». Men i gjeldende handlingsprogram går ikke Velles ungdomsparti fullt så langt.
Men det sies at «FpU anser sykehus og helseinstitusjoner som såpass viktige at det ikke kan overlates til offentlig sektor å drive». Og det tas til orde for å «konkurranseutsette helsevesenet og åpne opp for finansiering gjennom private forsikringer».
– Det handler om at vi generelt ønsker en velferdssektor som baserer seg på et større element av konkurranse enn det man ser i dag, sier han og legger til at ordningen med fritt behandlingsvalg var et skritt i riktig retning.
– Poenget mitt er at en del av de markedsøkonomiske prinsippene og mekanismene fungerer uavhengig av sektor. Det er ikke det samme som at FpU ønsker et amerikansk helsevesen, understreker han.
Velle mener omtalen av helseforsikringer i programmet ikke betyr annet enn et ja til slike, som et supplement til offentlig finansiering.
Hvis du ønsker bedre tjenester enn de basistjenester som fellesskapet er villig til å tilby, så kan du tegne helseforsikring for det.
Simen Velle
FpU-leder
– Hvis du ønsker bedre tjenester enn de basistjenester som fellesskapet er villig til å tilby, så kan du tegne helseforsikring for det, sier han og nevner kosmetiske operasjoner som et eksempel der det kan være relevant.
– Eller om det er en annen type behandling - eller whatever. Det er en veldig individuell greie. Det må være lov, sier han.
– Dette basistilbudet av et sikkerhetsnett, skal det være på et lavere nivå enn det tilbudet alle i dag får fra det offentlige?
– Nei, jeg mener at det skal være mulig å ivareta de helsefunksjonene det offentlige har i dag, med den basisordningen. Og så innebærer det at både sykehus og andre deler av helsesektoren er nødt til å effektivisere.
Varsler tøff effektivisering
På spørsmål om han nå snakker seg litt vekk fra de prinsippene programmet hans trekker opp, svarer han nei. Men han sier han står for en politikk der driften av alle sykehus og all eldreomsorg i teorien kan konkurranseutsettes.
– Er det noen grenser for hva som ikke bør konkurranseutsettes i helsevesenet?
– Jeg mener jo at de samme mekanismene fungerer over hele fjøla, sier han.
Men Velle legger til at noen typer behandling er svært kostbar uten at den kan gjøres mer økonomisk rasjonell. Derfor tror han at det må finnes unntak - ellers risikerer noen pasienter å miste tilbud.
Han oppsummerer denne biten av programmet med at han ønsker mest mulig helse for hver skattekrone (og i hans minimale stat skal skatteinntektene senkes kraftig) og tøff effektivisering i helsevesenet.
Den enkelte må ta ansvar for egne valg
Velle mener det er grunnleggende at innbyggerne er ansvarlige for egen helse.
– Vi ønsker et samfunn hvor folk i størst mulig grad tar ansvar for sine egne liv, sier han.
Han «kjøper ikke» en holdning der man blir overrasket over at man blir overvektig, om man «spiser på MC-er’n hver dag». Velle poengterer at samfunnet og fellesskapet skal hjelpe dem som faller, samtidig som han vil ansvarliggjøre folk til i størst mulig grad å ta kloke valg.
– Skal det få noen konsekvenser om man tar dårlige valg?
– Her har ikke FpU landet med noen klar vei, svarer han.
Han opplyser at noen mener at man, uansett hva som skjer, skal få hjelp.
– Og så har du den andre siden som for eksempel kan si: hvis du har blitt overvektig, så har du deg selv å takke. Begge de meningene mener jo jeg er legitime, og jeg ligger nok et sted i midten. Jeg mener ikke at man skal miste alt for å ha tatt feil valg, sier han.
– Voksne mennesker tar kloke valg
Ifølge FpUs program skal «frihet for den enkelte, skal gå foran hensynet til folkehelsen».
– Det er en rød tråd i all min politikk: Jeg er overbevist om at voksne mennesker som sitter på riktig informasjon, tar kloke valg.
Det er en rød tråd i all min politikk: Jeg er overbevist om at voksne mennesker som sitter på riktig informasjon.
Simen Velle
FpU-leder
Han ønsker derfor en folkehelsepolitikk uten avgifter på tobakk og alkohol som har til hensikt å påvirke kjøpsadferd, og uten forbud og restriksjoner. Velle og FpU vil derfor:
- tillate reklame for, og tilbud på, rusmidler
- sette aldersgrensen for bruk av rusmidler til myndighetsalderen
- at staten ikke skal bestemme hvem som får omsette lovlige varer
Frp og FpU var mot røykeloven. Velle avviser ikke at den har hatt en effekt og vil ikke fjerne den, bare liberalisere den.
– Jeg er helt overbevist om at hvis man - på en anstendig og skikkelig måte - blir opplyst om hvorfor røyking ikke er bra, så kommer man til å slutte å røyke, sier han.
Konfrontert med at mange ikke gjorde det - til tross for forskning om at røyking var skadelig - før loven kom, svarer han slik:
– For all del, men man hadde også en konsensus blant voksne mennesker om at det var bare tull. Ganske mange nordmenn var helt uenig i den forskningen.
Velle understreker at han er veldig opptatt av at unge mennesker i dag bør lese mer for å bli bedre opplyst.
– Jeg sier jo på inn- og utpust at jeg synes folk skal bruke mer tid på å lese bøker enn på TikTok, sier han.
Jeg sier jo på inn- og utpust at jeg synes folk skal bruke mer tid på å lese bøker enn på TikTok.
Simen Velle
FpU-leder
Innimellom ulike utsagn strekker han flere ganger ut hånden mot en snusboks han har foran seg og putter en pose under overleppen.
– Et litt slemt spørsmål. Du har akkurat sagt at opplyste voksne mennesker tar riktige valg. Hvorfor bruker du da snus?
– Det er et kjempegodt spørsmål. Jeg er klar over at det er en veldig dum ting. Det er min lille flukt fra hverdagen. Jeg er avhengig av kaffe og snus. Det er jo det som er litt av problemet til oss mennesker, at vi liker den flukten. Og jeg tror ikke vi skal late oss med at den ikke finnes, sier han.
Vil legalisere cannabis og kokain
FpU vil ikke bare liberalisere alkoholpolitikken, men også omsetningen av andre rusmidler. Ungdomsorganisasjonen mener det ikke er statens oppgave å «straffe folk som tar dårlige valg som kun rammer egen helse». Velle, som selv har en narkodom fra tenårene, vil tillate salg, kjøp, bruk og oppbevaring av ulike narkotiske stoffer. Han varsler midlertid regulering av salget.
– Jeg mener at skadepotensialet og avhengighetsgrad i hvert fall til en viss grad skal ha en innvirkning på hvor tilgjengelig disse midlene skal bli, sier Velle.
Han tror få FpU-ere ser for seg heroinsalg på 7-Eleven. Men han ønsker et alternativ til det han kaller dagens «veldig autoritære» politikk, som ifølge ham ikke fungerer. Velle sier han ønsker en virkelighetsorientert rusdebatt og at færrest mulig dør med en sprøyte i armen.
– Dere vil tillate reklame for rusmidler. Hva da med kokain, hvis det blir tillatt ?
– Det blir veldig «hvis-om-atte-dersom-atte». Det har vi ikke tatt stilling til. Men når det er sagt, så er jeg ikke positiv til den kokainbruken som er i samfunnet i dag, sier han.
Kan fem vokse kjøpe et surrogatbarn: Tja?
Velle tror ikke på snarlig støtte fra Frp i synet på ruspolitikken. Han er også på kollisjonskurs med Frp i abortsaken. Han ønsker fri abort frem til uke 18.
FpU sier også ja til surrogati og vil ha en politikk for gen- og bioteknologi uten «juridiske restriksjoner på de mulighetene denne teknologien har gitt og kan gi oss».
– Per dags dato mener jeg at det er ganske uproblematisk, sier Velle om det sistnevnte, men han legger til at en kunstig intelligens kan føre til at standpunktet må reverseres.
Hans syn på abortgrense og bio- og genteknologi vil kunne medføre utstrakt sortering av liv basert på både kjønn, ulike sykdommer og genetiske tilstander.
– Man kan selektere veldig, og det er greit, sier han.
I tillegg ønsker han en svært liberal ekteskapslov. Han har tidligere uttalt at han verken vil forby flerkoneri eller ekteskap med mange menn.
Medfører politikken hans at f.eks. fem kvinner eller fem menn sammen kan kjøpe et surrogatbarn?
– Det er et veldig godt spørsmål, sier han og resonnerer litt høyt om to prinsipper: Han mener at ekteskapsformer er «folks business», og «barn skal ha trygge oppvekstvilkår, barnets beste er avgjørende».
Jeg tror ikke alt kommer til å endre seg som jeg vil.
Simen Velle
FpU-leder
– Og så mener jeg at uansett hvem foreldrene er, så har vi et veldig sterkt barnevern hvis ting går galt, sier han.
Velle innrømmer at han ikke har noen løsning på alle problemer han skildrer. Kommer han inn på Stortinget, er det Fps politikk som skal forsvares, og ikke FpUs. Han håper å påvirke.
– Men jeg tror ikke alt kommer til å endre seg som jeg vil, sier han.