Venter med å legge fram hele rusreformen – vil fremme lovforslag om tvangsmiddelbruk

Justisministeren sier at «det er en stor kontrast mellom mange av dem som sliter ordentlig med rusmiddelavhengighet og de unge narkotikaselgerne med skulderveske og sparkesykkel».

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) legger fram første del av rusreformen fredag.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) legger fram første del av rusreformen fredag.Foto: Thomas Fure / NTB
Frode AndresenSilje Sjursen Skiphamn

Fredag legger regjering fram sitt forslag til rusreform i Norge. I den forbindelse avslører helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) at de i denne omgang ikke vil legge fram hele forslaget, men bare den første delen. Samtidig forklarer han at den andre og mest kontroversielle delen kommer før påske.

Delen som regjeringen legger fram nå, omhandler blant annet innsats mot alkoholbruk, bruk av avhengighetsskapende legemidler og bruk av ulovlige rusmidler og dopingmidler.

Den andre delen skal legges fram i form av en lovproposisjon som følger opp Rushåndhevingsutvalget.

– Hvorfor kommer det bare én del i dag?

– Den bygger på Rushåndhevingsutvalget, blant annet, som har vært på høring fram til slutten av september. Det ville vært for tidlig å trekke alle konklusjoner nå. Vi har likevel signalisert en tydelig retning, og jeg er glad for at helse- og omsorgsministeren har lagt fram 74 konkrete tiltak og seks satsningsområder på helsefeltet, for disse tingene henger tett sammen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) til Altinget.

Vestre sier at de presenterer den første delen nå fordi de er utålmodige.

– I tillegg handler den andre delen om justisbiten, som inneholder en vurdering av forslagene fra utvalget. Vi er opptatte av at høringsinstituttet skal være reelt, og høringsfristen var for én måned siden. Det er umulig å gjennomgå alle høringsinnspillene og lage et lovforslag på fire uker – det går ikke an, sier han til Altinget og fortsetter:

– Det er mye bedre at vi kommer i gang med det vi allerede har på plass, og er enige om.

Mehl sier at det er mange som har ønsket at helsedelen av rusreformen skulle komme nå.

– Har det vært vanskelig å lage et godt lovforslag?

– Nei, høringen var ferdig for én måned siden, og dersom man kjenner til interne lovprosesser, ville det ha vært uforsvarlig å skulle forhaste seg i en så viktig sak, svarer Mehl.

– Er det uenighet mellom Ap og Sp?

– Vi jobber godt sammen og jeg setter pris på helse- og omsorgsministeren, og at vi nå har presentert en reform som gjør nettopp det som jeg mener at Høyre mislyktes med, nemlig å se hele bredden av utfordringene på rusfeltet.

Det er en stor kontrast mellom mange av dem som sliter ordentlig med rusmiddelavhengighet og de unge narkotikaselgerne med skulderveske og sparkesykkel.

Emilie Mehl
Justis- og beredskapsminister

Skuldervesker og sparkesykler

Under pressekonferansen og i en pressemelding opplyser regjeringen at de mener at all form for narkotikabruk er, og skal være ulovlig. Dette vil de at også skal gjelde mindre mengder narkotika til egen bruk. Samtidig vil de at det skal jobbes forebyggende for å hindre bruk av ulovlige rusmidler.

De legger til at personer med rusavhengighet skal møtes med helsehjelp, og at de derfor i andre del av reformen vil foreslå lovendringer som bidrar til at personer med rusavhengighet først og fremst møtes med god helsehjelp og oppfølging, framfor straff.

– Det er en stor kontrast mellom mange av dem som sliter ordentlig med rusmiddelavhengighet og de unge narkotikaselgerne med skulderveske og sparkesykkel. Det er åpenbart at vi må møte disse menneskene ulikt, uttaler Mehl.

– De som er rusmiddelavhengige skal møtes med helsehjelp, og politiet skal beskytte dem fra å bli utsatt for kriminalitet og overgrep. De kriminelle nettverkene som distribuerer og selger ulovlige rusmidler skal stoppes og kriminalitet skal ha konsekvenser.

Foto: Thomas Fure / NTB

Vil ha flere brukerrom

Justisministeren uttaler seg også om hva som kommer i lovproposisjonen før påske.

– Regjeringen vil foreslå en ny, samlet straffebestemmelse om bruk, erverv og innehav av mindre mengder narkotika til egen bruk. Vi vil videre avklare hvilke narkotikaovertredelser som faller inn under den nye straffebestemmelsen og om dagens mengdegrenser bør reduseres. Regjeringen vil i den forbindelse vurdere utvalgets forslag om nye mengdegrenser, som til dels er lavere enn det som gjelder i dag, uttaler hun.

Mehl avslører at de vil fremme lovforslag som skal gi politiet hjemler «som sikrer mer effektiv håndheving av forbudet mot bruk av, og befatning med, narkotika – også til eget bruk».

– Regjeringen registrerer at utvalget mener at politiet etter gjeldende rett ikke er avskåret fra å bruke kroppslig undersøkelse for å avdekke bruk av narkotika, og regjeringen vil i den forbindelse vurdere om det skal innføres en egen bestemmelse om kroppslige undersøkelser for å avdekke rusmiddelinntak, og om kroppslige undersøkelser som hovedregel skal gjennomføres som spyttprøve for å sikre at det ikke brukes mer inngripende metoder enn nødvendig.

Justisministeren opplyser også at de vil fremme lovforslag «for å klargjøre handlingsrommet som politiet har når det gjelder å anvende tvangsmidler, slik som ransaking ved mindre narkotikaovertredelser».

– På den måten vil vi redusere usikkerheten i førstelinjen til politiet, og vi vil bidra til forutsigbare rammer for tvangsmiddelbruken, samtidig som vi ivaretar viktige rettssikkerhetsprinsipper, slik som forholdsmessighet og at det skal velges mildeste middel for å oppnå formålet.

I tillegg vil regjeringen se på om de kan bruke såkalte «ruskontrakter» i større grad.

Vestre uttaler at regjeringen vil ha flere brukerrom i norske kommuner, mer og bedre legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og en helt ny handlingsplan mot overdoser. Videre lover han at de skal sørge for tilstrekkelig kapasitet, høy kvalitet og korte ventetider i rusbehandlingen.

– Det vil komme mer ressurser, men vi kan aldri fordele penger i en stortingsmelding, det gjør vi over statsbudsjettet. Vi styrker innsatsen for bedre rusbehandling og -omsorg, og det kommer vi til å gjøre mer av. Kvalitet koster penger, og en del av de tiltakene vi vil iverksette vil også ha en kostnadsside, og den må vi betale, sier Vestre til Altinget.

Fakta

Regjeringen trekker fram følgende tiltak, som de mener at er hovedtiltakene i deres forslag til første del av rusreformen:

  • Iverksette nasjonalt rusmiddelforebyggende program for barn og unge.
  • Utrede årskontroll hos fastlege og fritak for egenandel hos fastlege for pasienter med rusmiddellidelser.
  • Videreutvikle LAR (legemiddelassistert rehabilitering ) slik at behandlingen blir mer helhetlig og treffer flere.
  • Legge til rette for at det blir enklere for kommunene å etablere brukerrom.
  • Handlingsplan mot stigmatisering som skal redusere stigmatisering og forskjellsbehandling av mennesker med rusmiddelproblemer.
  • Opprette nasjonalt system for monitorering av rusmiddelsituasjonen i Norge.
  • Ny handlingsplan mot overdoser som inkluderer rusmiddeltesting.
  • Redusere gapet i forventet levealder mellom mennesker med rusmiddelproblemer og befolkningen ellers.
  • Styrke det oppsøkende arbeidet i kommunene og målrette tilskudd til rusmiddelforebyggende tiltak.
  • Styrke samarbeidet med bruker- og pårørendeorganisasjoner, frivilligheten og ideell sektor.
  • Videreutvikle behandlings- og oppfølgingstjenester i kommunene og sykehusene.
  • Personer med erfaringskompetanse skal inkluderes i tjenestene.
  • Gå i gang med nærklinikker, et brukernært tilbud med spesialisert behandling for personer med sammensatte lidelser.
  • Bygge ut basistjenester innen TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling) i alle helseforetak.
  • Etablere behandlingstilbud til barn og unge, voldsutsatte kvinner med ruslidelser og etablere integrert ettervern.

Omtalte personer

Jan Christian Vestre

Helse- og omsorgsminister (Ap), nestleder, Arbeiderpartiet
Master i jus (Universitetet i Oslo 2017)

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister (Sp), stortingsrepresentant
master, rettsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024