Varsler rettssak om pasientbehandling i utlandet

EØS-tilsynet ESA rasler med sablene og truer med rettssak hvis Norge ikke skjerper seg. ESA mener de norske kravene for å få godkjent behandling i utlandet, er for strenge. 

ESA-president Arne Røksund har gitt Norge to måneder på å ordne opp. Hvis ikke blir det rettssak.
ESA-president Arne Røksund har gitt Norge to måneder på å ordne opp. Hvis ikke blir det rettssak.Foto: EFTAs overvåkningsorgan (ESA)
Christina Kullmann FiveSilje Sjursen Skiphamn

– Det er komplisert å være pasient som vil ha behandling i utlandet. Mange stanger hodet i veggen, sier Arne Røksund til Altinget.

Han er president i EFTAs overvåkningsorgan ESA, som passer på at de tre medlemslandene Island, Lichtenstein og Norge oppfyller sine forpliktelser etter EØS-avtalen. En del av ESAs rolle er å overvåke at borgerne får det staten har forpliktet seg til gjennom EØS-avtalen.

Norge har gjennom avtalen blant annet forpliktet seg til fri flyt av tjenester. Det betyr at det som utgangspunkt ikke skal spille noen rolle om du får behandling i Norge eller i et annet EØS-land. Dette kommer både privatpersoner, men også staten til gode, ettersom behandling i utlandet generelt er billigere enn behandling i Norge.

To måneders frist

ESA har gått gjennom 300 saker der NAV har gitt avslag på stønad om behandling i utlandet. I de norske avslagene er EØS-regelverket sjelden nevnt.

For to uker siden kom ESA med en såkalt «grunngitt uttalelse» til Norge om nasjonale regler som begrenser individets rettigheter til sykehusbehandling i andre EØS-stater.

Det er komplisert å være pasient som vil ha behandling i utlandet. Mange stanger hodet i veggen.

Arne Røksund
ESA-president

Ifølge ESA har Norge opprettet et system for å søke om behandling i andre EØS-stater som gjør det vanskelig for institusjonene å følge reglene. ESA mener også at det er vanskelig, og i noen tilfeller umulig for pasienter å identifisere, forstå og effektivt kreve sine rettigheter i henhold til EØS-retten. 

Overvåkingsorganet mener at den norske pasientrettighetsloven fortsatt ikke samsvarer med EØS-reglene på en rekke områder. Norge har fått to måneder på seg til å rette opp i forholdene.

Les også

– Handler om at privatpersoner skal få det bedre

– Vi er nå inne i siste fase før vi tar saken til retten. Men vi har en god dialog med Helse- og omsorgsdepartementet om saken, sier Røksund.

Om norske myndigheter retter seg etter ESAs pålegg, kan de spare seg turen til EFTA-domstolen i Luxembourg.  

– Vi er opptatt av å ha enkeltmenneskene i sentrum. Dette handler om at privatpersoner skal få det bedre, og ha bedre rettigheter. Derfor er det viktig at ESA ser på saker som denne om pasientbehandling, sier ESA-presidenten.

Artikkelen er et utdrag fra et lengre intervju med ESA-president Arne Røksund, publisert på Altinget EU/EØS. Hele intervjuet kan du lese her:

Les også

 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024