Dag-Inge Ulstein
 svarer 
Jan Christian Vestre

Om ideelle og frivillige tilbud: Hva vil statsråden gjøre for å sikre at slike tilbud ikke må legge ned på grunn av byråkratiske endringer?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2324 (2023-2024)

Hvorfor er det ikke etablert en overgangsordning for organisasjoner som må over til ny støtteordning, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at slike tilbud ikke må legge ned på grunn av byråkratiske endringer?
Helsedirektoratet gjennomfører en omfattende endring i støtteordninger, søknadsfrister og tilskudd som har hatt store konsekvenser for mange ideelle og frivillige tilbud de siste årene. I Vårt Land (17.06) kan vi lese om tilbudet 24Sju fra Kirkens Bymisjon som står i fare for å måtte legge ned. Endringene i støtteordningene hos Helsedirektoratet gjør at tilbudet ikke får støtte før mot slutten av året, selv om de også basert på direktoratets egen oppfatning er i målgruppen for ny støtteordning. 24Sju er et viktig hjelpetilbud, og en nedleggelse vil bare gå utover de svakeste.

Svar fra mandag 24. juni 2024

Det ligger til departementenes ansvar å forvalte samfunnets ressurser på en god måte. Det innebærer å løpende vurdere om formålet med bevilgningene, herunder målene for tilskuddsordningene fastsatt av Stortinget, oppnås. I den sammenheng ble Helsedirektoratet bedt om å vurdere, og senere gjennomføre endringer, blant annet i det såkalte aktivitetstilskuddet, for å sikre bedre måloppnåelse. Som en konsekvens av dette var det enkelte tilskudds¬mottagere, som ikke lenger kunne søke tilskudd.

Regjeringen ønsker fortsatt å ha ordninger som kan bidra til at ideelle aktører kan supplere kommunale tjenestetilbud til målgruppene. Derfor har vi foreslått en ny tilskuddsordning til dette formålet: Oppfølgingstilbud til personer med rusmiddelproblemer, psykiske helse-problemer og/eller erfaring fra salg og bytte av seksuelle handlinger, i RNB for 2024.

Dette er en ny tilskuddordning med nytt formål. Det har derfor ikke vært aktuelt å etablere overgangsordninger. Jeg vil imidlertid legge til rette for at tilskuddet kan lyses ut så raskt som mulig.

0:000:00

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024