Ingvild Wetrhus Thorsvik
svarer
Jan Christian Vestre

Er helseministeren enig med Venstre og Møre og Romsdal Arbeiderparti i at dei planlagde kutta i helsetilbod innanfor rus og psykiatri i grunna dei høge kostnadene med tvangsinnføring av Helseplattformen mot Helse Møre og Romsdal si vilje?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2878 (2023-2024)

Er helseministeren enig med Venstre og Møre og Romsdal Arbeiderparti i at dei planlagde kutta i helsetilbod innanfor rus og psykiatri i Møre og Romsdal grunna dei høge kostnadene med tvangsinnføring av Helseplattformen mot Helse Møre og Romsdal si vilje, herunder nedlegging av det einaste tilbodet om medisinfritt behandlingstilbud i Møre og Romsdal, må stoppast, og vil helseministeren sørge for at desse tilboda ikkje blir lagt ned slik hans eige partifylkeslag krev?
Helse Møre og Romsdal foreslår å kutte 30 millionar i tilbodet til psykisk helse og rus, mellom anna med nedlegging av det medisinfrie rusbehandlingstilbodet ved Vegsund DPS, kutt i tverrfaglig spesialisert rusbehandling og kutt ved DPS på Nordmøre.

Møre og Romsdal Venstre reagerer sterkt på desse kutta. Det gjer også Helseministeren sitt eige fylkeslag i Møre og Romsdal Arbeiderpart, som peikar spesielt på innføringa av Helseplattformen som årsak til kutta som no er foreslått. Dei ekstraordinære kostnadene med innføringa er berekna til 348 millionar kroner så langt.

Møre og Romsdal Arbeidarparti krev at vidare omstillingar i Helse Møre og Romsdal skjer utan å leggje ned fleire tilbod. Dette er eit krav Venstre sluttar seg til, og som det er viktig å avklare om Arbeiderpartiet også nasjonalt i regjering er samde med Møre og Romsdal Arbeiderparti i.

Svar fra onsdag 2. oktober 2024

Psykisk helse og rusbehandling er høyt prioriterte områder for regjeringen. Siden spørsmålet gjelder konkrete problemstillinger i Helse Møre og Romsdal HF, har jeg bedt Helse Midt-Norge RHF (HMN) om innspill til svaret.

HMN opplyser at arbeidet er i en tidlig fase og at ingenting er besluttet enda. Videre viser de til at styret i Helse Møre og Romsdal HF vedtok innføring av Helseplattformen 17. april 2024 og at vedtaket er bygget på flere risikovurderinger og tiltaksplaner knyttet til pasientsikkerheten og arbeidsmiljøet.

Når det gjelder den øknomiske situasjonen i Helse Møre og Romsdal HF er den ifølge HMN delvis knyttet til Helseplattformen, men også til et allerede høyt kostnadsnivå og økning i kostnader til fristbruddleverandører innen psykisk helsevern. Helse Møre og Romsdal er i en prosess hvor helseforetaket vurderer muligheter for kostnadsreduserende tiltak for å tilpasse drift til de økonomiske rammene. Det jobbes også med rekruttering til poliklinikkene for å redusere ventetid og fristbrudd. HMN skriver at de legger til grunn at eventuelle endringer i tjenestetilbudet innen psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Møre og Romsdal HF gjennomføres på en slik måte at alle pasienter med rett til spesialisthelsetjenester fortsatt skal få forsvarlig helsehjelp.

Avslutningsvis vil jeg opplyse om at Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å foreslå tiltak for forbedring av fristbruddordningen.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024