Mona Lill Fagerås
svarer
Jan Christian Vestre

Hvordan vil statsråden sørge for at prosessen med å sikre en god ambulansetjeneste i Lofoten blir god og sikre trygghet for et godt tilbud i regionen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2873 (2023-2024)

Hvordan vil statsråden sørge for at prosessen med å sikre en god ambulansetjeneste i Lofoten blir god og sikre trygghet for et godt tilbud i regionen?

Ambulansetjenesten i Lofoten er i prosess der endringer vurderes av helseforetaket. Dette samtidig som at forsvaret rustes opp og regjeringen jobber med en totalberedskapsmelding til Stortinget. Usikkerheten denne prosessen skaper for befolkningen, turister og ansatte er stor. Stort er også engasjementet i regionen for en bedre prosess der ambulanse blir sett på som en viktig brikke for å ha trygghet for befolkningen. Jeg besøkte 20. september ambulansestasjonen på Gravdal og fikk der se hvor viktig denne er for denne delen av Lofoten. En svekkelse av tilbudet skaper mindre trygghet og mer press på andre deler av beredskapstilbudet, som brann- og redning. Prosessen som helseforetaket nå har lagt opp til har ikke tillit hos kommunene og tjenestene. Her bør statsråden sørge for å få saken inn på rett spor så ikke nok en sak om tryggheten for befolkningen i Lofoten skal prege debatten.

Svar fra mandag 30. september 2024

Jeg har forelagt spørsmålet for Helse Nord RHF. De har innhentet informasjon fra Nordlandssykehuset HF, som er ansvarlig for ambulansetjenesten i Lofoten, om prosessen knyttet til vurdering av ambulansetjenesten.

Helse Nord RHF viser til at Nordlandssykehuset HF har lagt stor vekt på å etablere gode arenaer for diskusjon med kommunene, tillitsvalgte og vernetjenesten. I oppstart av arbeidet ble det sendt invitasjon til kommunene ved ordfører og kommunedirektør, og bedt om tre deltakere fra hver kommune. Kommunene fikk selv velge hvem de ønsket skulle delta. Nordlandssykehuset HF viser til at klinikkledelsen har vært opptatt av å skape en prosess der de ansatte gjennom informasjonsbrev, allmøter, personalmøter og dialogmøter har fått informasjon og hatt reell medvirkning i prosessen.

Helse Nord RHF opplyser videre at de foreslåtte endringene i ambulansestrukturen som har framkommet gjennom arbeidet, er risikovurdert i samarbeid med representanter fra kommunene, tillitsvalgte, verneombud og brukerrepresentanter. Nordlandssykehuset HF har i denne sammenheng også gjennomført to heldagsmøter med de involverte kommunene.

Forslagene om endringer i ambulansestrukturen skulle etter planen vært behandlet av styret i Nordlandssykehuset HF den 25. september d.å. I den forbindelse kom det innspill om at det politiske nivået i kommunene ikke føler seg tilstrekkelig informert underveis i prosessen. På bakgrunn av dette ble saken trukket fra behandling i styremøtet. Saken vil bli fremmet på nytt etter at det er gjennomført møter mellom Nordlandssykehuset HF og politisk nivå i de aktuelle kommunene.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024