Marian Hussein
svarer
Jan Christian Vestre

Hvordan vurderer helse- og omsorgsministeren helseforetakenes oppfølging av styringssignal gitt om å sikre at rehabiliteringstilbud innen spesialisthelsetjenesten ikke legges ned før man har sikret at kommunene eventuelt er i stand til å overta ansvaret?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2892 (2023-2024)

Hvordan vurderer helse- og omsorgsministeren helseforetakenes oppfølging av styringssignal gitt og vedtatt i foretaksmøtene 20. april 2021 om å sikre at rehabiliteringstilbud innen spesialisthelsetjenesten ikke legges ned før man har sikret at kommunene eventuelt er i stand til å overta ansvaret for de aktuelle pasientgruppene, jf. blant aktuell sak ved Oslo Universitetssykehus?
Føringene og vedtakene i foretaksmøtene mellom regionale helseforetak og Helse- og omsorgsdepartementet 20. april 2021 er oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak fra 9. mars 2021 (Innst. 271 S (2020–2021)):

«Stortinget ber regjeringen sørge for at rehabiliteringstilbud innen spesialisthelsetjenesten ikke legges ned før man har sikret at kommunene er i stand til å overta ansvaret for de aktuelle pasientgruppene.»

Flere rapporter viser endringer i spesialisthelsetjenestens rehabiliteringstilbud som ikke er fulgt opp med tilsvarende oppbygging av tilbud i kommunene.
Riksrevisjonens rapport om rehabilitering i helse- og omsorgstjenestene (Dokument 3:12 (2023–2024) viser at hele seks av syv kommuner mangler lovpålagt kompetanse på området.
Ved Oslo universitetssykehus (OUS) er det nå satt i gang et prosjekt for å vurdere ulike alternativer for avvikling av Enhet for rehabilitering og Enhet for dagbehandling ved Aker sykehus i dagens form. OUS peker selv på at oppdraget berører mange ansatte og pasienter. Etter planen skal endelig vedtak skje i midten av november.
Ansatte og brukerorganisasjoner viser til at dagens tilbud ved Enhet for rehabilitering og Enhet for dagbehandling ved Aker sykehus er rehabilitering som i henhold til Pakkeforløp hjerneslag skal skje i spesialisthelsetjenesten. De frykter at konsekvensene av nedleggelse av OUS-tilbudet blir at pasientene henvises til kommunale rehabiliteringstilbud som ifølge Riksrevisjonens rapport om status i kommunal rehabilitering, ikke finnes.

Svar fra mandag 30. september 2024

Representanten Hussein spør om endringer i spesialisthelsetjenestens tilbud om rehabilitering og om kommunenes mulighet til å overta oppgaver. Representanten knytter spørsmålet til mulige endringer i et rehabiliteringstilbud ved Oslo universitetssykehus HF.

For å besvare representantens spørsmål, har Helse- og omsorgsdepartementet innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF.

Helse Sør-Øst RHF fremholder at befolkningen og sykdomsbildet endrer seg over tid. Oslo universitetssykehus HF må derfor løpende gjennomføre strukturelle endringer for å prioritere kompetanse og ressurser slik at sykehuset kan tilby best mulig pasientbehandling innenfor de gitte økonomiske rammene.

Helse Sør-Øst RHF sier videre:
«Oslo universitetssykehus HF har i denne sammenhengen etablert et prosjekt som vurderer alternativer for avvikling av to enheter på Aker, enhet for rehabilitering og enhet for dagbehandling. Oslo universitetssykehus HF ønsker å undersøke om pasientenes behov for rehabilitering kan ivaretas på andre måter enn ved dagens organisering. For å belyse dette er det etablert et prosjekt som nå er i en utredningsfase. I denne fasen kartlegges dagens pasientforløp og hvilke rehabiliteringsbehov som spesialisthelsetjenesten må ivareta. I alternativene som skal utarbeides, vil man sikre at pasientenes behov for rehabilitering blir ivaretatt.

Pasienter med hjerneslag er en av pasientgruppene som mottar spesialisert rehabilitering ved Oslo universitetssykehus HF. Pakkeforløp for hjerneslag har tydelige kriterier for å vurdere om en pasient trenger rehabilitering i spesialist- eller i kommunehelsetjenesten. Disse kriteriene benyttes i dag og ligger til grunn for vurdering av pasienters rehabiliterings-nivå. Når Oslo universitetssykehus HF skal vurdere alternative pasientforløp, vil disse kriteriene fortsatt være gjeldende.

Oslo universitetssykehus HF har i arbeidet etablert en god dialog med Oslo kommune for å sikre ivaretakelse av pasientenes totale behov for rehabilitering. Det er også dialog med andre helseforetak som i dag benytter tilbudet ved Oslo universitetssykehus HF. Oslo universitetssykehus HF vil fortsette denne dialogen og samarbeidet gjennom hele prosessen.

Prosjektet er som nevnt i en utredningsfase. Det vil gjennomføres risiko- og konsekvens-vurderinger før det tas beslutninger.»

For å kunne tilby gode, effektive helsetjenester og utnytte helsepersonells kompetanse best mulig, er det nødvendig at sykehusene kontinuerlig vurderer ressursbruk og organisering av tjenestene.

Jeg forutsetter imidlertid at slike vurderinger skjer i dialog med aktuelle samarbeidspartnere i helse- og omsorgstjenesten. Dette er nødvendig for å ivareta vår felles helsetjeneste til det beste for pasientene.

Helse Sør-Øst RHF informerer om at prosjektet er under utredning. Jeg forutsetter at Helse Sør-Øst RHF ser til at eventuelle endringer i tilbudet for pasienter med hjerneslag er i tråd med pakkeforløp for hjerneslag, herunder fastsatte kriterier. Videre forutsetter jeg at øvrige pasienter som i dag får rehabilitering ved de to enhetene ved Aker sykehus, sikres et rehabiliteringstilbud også i fremtiden.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024