Kari Elisabeth Kaski
svarer
Terje Aasland

Kan jeg be om redegjørelse for antakelsene bak anslaget på et fall i Norges petroleumsproduksjon på 65 pst. frem mot 2050?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2815 (2023-2024)

Viser til Perspektivmeldingen 2024, og kan jeg be om redegjørelse for antakelsene bak anslaget på et fall i Norges petroleumsproduksjon på 65 pst. frem mot 2050?

Svar fra mandag 23. september 2024

Anslagene for utviklingen i petroleumsproduksjonen er utarbeidet basert på Sokkeldirektoratets anslag for forventede gjenværende, utvinnbare ressurser på norsk kontinentalsokkel. I produksjonsframskrivingen er ikke ressurser utenfor områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet inkludert.

Det er usikkerhet knyttet til framtidig produksjon på norsk kontinentalsokkel, og usikkerheten i anslagene øker betraktelig utover i tid. Hvilken produksjon som vil skje fram mot 2050 avhenger av flere usikre forhold, herunder energimarkedsutviklingen, framtidig politikkutforming og rammebetingelser, gjenværende ressurser, framtidig leteaktivitet og leteresultater og teknologi- og kostnadsutvikling i virksomheten på kontinentalsokkelen. Tiår fram i tid, som presentert i perspektivmeldingen, kan produksjonsframskrivingen ses på som forventet utvikling fremover gitt en rekke usikre forutsetninger. Produksjonen kan bli både høyere og lavere enn denne banen i 2050.

I arbeidet med produksjonsframskrivningen tas det utgangspunkt i de ulike rettighetshavernes planer for felt i drift og funn. Sokkeldirektoratet gjør en kvalitetssikring og vurdering av den innrapporterte informasjonen og utfyller tallgrunnlaget med egne beregninger for ressurser som ikke er omfattet av innrapportering fra rettighetshaverne. Det gjelder i all vesentlig grad uoppdagede ressurser. I framskrivningen ligger det til blant annet til grunn en videreføring av letevirksomheten, utbygging av nye ressurser og at eksportkapasiteten for gass fra Barentshavet økes.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024