Erlend Wiborg
svarer
Tore Onshuus Sandvik

Vil regjeringen snu og bidra til et spleiselag for investeringer i nitrogenrensing av avløpsvann i områder som blir pålagt nye rensekrav?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2770 (2023-2024)

Vil regjeringen snu og bidra til et spleiselag for investeringer i nitrogenrensing av avløpsvann i områder som blir pålagt nye rensekrav slik FrP tidligere har foreslått?
Innbyggerne i kommunene langs oslofjorden ligger an til å få en ekstrem økning i avgiftene bla. som følge av at Stortinget har pålagt kommunene nitrogensrensing som følge av at en vil følge EU sine krav til avløpsvann(avløpsdirektivet). FrP mener at når Stortinget pålegger kommunene dette må de også være med på å ta regningen, ikke skyve hele over på innbyggerne. FrP og Rødt fremmet bla. følgende forslag som ble nedstemt av alle andre partier:

"Stortinget ber regjeringen legge frem en modell for et spleiselag for investeringer i nitrogenrensing av avløpsvann i områder som blir pålagt nye rensekrav."

Kostnadene vil bli astronomiske og nylig omtalte Fredrikstad Blad dette som en "Økonomisk skandale" (https://www.f-b.no/en-okonomisk-skandale-i-nedre-glomma-og-du-tar-regningen/o/5-59-3389321) og kostnadene er også enorme i Moss og de andre berørte kommunene

Svar fra torsdag 19. september 2024

Norge har et stort vedlikeholdsetterslep på avløpsfeltet, og mange renseanlegg oppfyller ikke dagens rensekrav. Mange av kommunenes avløpsanlegg er overbelastet, og flere anlegg har ikke fått tilstrekkelig vedlikehold. Det samlede kostnadsbildet og investeringene kommunene står overfor kan ikke alene knyttes til nye rensekrav, men henger også sammen med at oppgradering av vann- og avløpsinfrastruktur lenge har vært nedprioritert.

Når det gjelder finansiering, er utgangspunktet at vann- og avløpsinfrastruktur er og skal være et kommunalt ansvar, hvor ny infrastruktur, herunder oppgradering av renseanlegg, finansieres ved selvkost gjennom vann- og avløpsgebyrene. Jeg forventer at kommunen tar ansvar og gjør de investeringene som kreves for å gjøre nødvendige oppgraderinger av kommunens avløpsanlegg. Slike oppgraderinger er avgjørende for at vi skal ivareta miljøet. Jeg oppfordrer også kommunene til å utforske kostnadseffektive løsninger, for eksempel gjennom interkommunale samarbeid.
Samtidig vil regjeringen legge til rette for at kommunene gjør gode og smarte investeringer som gjør at bedre avløpsrensing kommer raskt på plass. Regjeringen har blant annet etablert en tilskuddsordning for planlegging og prosjektering av nitrogenfjerning for kommunene i Oslofjordens nedbørsfelt. I år er det satt av 52 millioner kroner til denne ordningen. I tillegg vurderer vi andre virkemidler for å få på plass oppgraderinger av avløpsanleggene. Blant annet spiller Miljødirektoratet og statsforvalterne en viktig rolle for at kommunene skal få god veiledning og saksbehandlingen av nye tillatelser skal gå raskere.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024