Konsekvensene av Navs fedrekvote-feil vokser i omfang

Antall rammede som på feil lovgrunnlag er blitt fratatt fedrekvotedager og foreldrepenger øker. Nav har oppjustert antall rammede i nyere tid med 2000. I tillegg har 6800 som tidligere er blitt fratatt foreldrepenger, meldt seg til Nav.

Nav må etterbetale penger til tusenvis av fedre, medmødre og andre som feilaktig er blitt fratatt foreldrepenger. Noen kan ha krav på erstatning. 
Nav må etterbetale penger til tusenvis av fedre, medmødre og andre som feilaktig er blitt fratatt foreldrepenger. Noen kan ha krav på erstatning. Foto: Terje Pedersen/NTB
Solveig Ruud

Et bredt flertall på Stortinget har kjempet for at fedre skal ta ut en stadig større del av foreldrepermisjonen. Men mange foreldre har snublet i en frist oppsatt av Nav og gått i en fedrekvotefelle, som har ført til at blant annet mange fedrene har mistet opptjente foreldrepengedager. 

I desember i fjor slo Høyesterett fast at Nav ikke hadde hjemmel til å sette en slik frist. Nav tapte mot jurist og barnefar Gunnar O. Hæreid, som hadde blitt fratatt nesten hele fedrekvoten på 75 dager fordi han søkte om å ta den ut «for sent».

Ifølge dommen hadde ikke Nav hjemmel til å avslå foreldrepenger når foreldre søkte etter denne fristen. Nav praktiserte loven feil fra 2007 og frem til en lovendring trådte i kraft 1. oktober 2021.

Les også

2000 flere rammet etter 2019

Etter dommen gikk det lang tid før Nav var rede til å si noe om hvordan dommen skulle følges opp. Men det var klart at den ville kunne få store konsekvenser for tusenvis av andre fedre og medmødre. 

Først i mai kom Nav med beskjed om hvordan de ville følge opp dommen. Både barne- og familieminister Kjersti Toppe og Nav gikk da ut med tall som viste at Nav hadde identifisert om lag 5.500 personer som var rammet av feil praksis etter 2019. 

Ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyste i mai at  Nav forberedte seg på å behandle søknader fra en rekke foreldre på nytt. Anslaget hun da kom med, er nå økt med 2000. 
Ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli i Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyste i mai at  Nav forberedte seg på å behandle søknader fra en rekke foreldre på nytt. Anslaget hun da kom med, er nå økt med 2000.  Foto: NAV

Nav kom da også med opplysninger om at flere foreldre enn fedre og medmødre med krav på fedrekvoten var blitt rammet av Navs feilaktige praksis. Nav hadde også satt en frist for andre i tilsvarende saker.

Men nå opplyser Nav til Altinget at det anslaget over antall rammede fra 2019 til i dag var for lavt. Om lag 7500 personer har mottatt brev fra NAV om at de kan få vurdert saken sin om foreldrepenger på nytt.

– Vi identifiserte tidlig ca. 5500 mulig berørte saker for denne tidsperioden, men vi tok da høyde for at antallet kunne øke. Vi har sendt ut automatisk brev til de som kan være berørt av feilen etter 2019. Ved den automatiske utsendelsen gikk det til slutt ut til sammen ca. 7.500 brev, opplyser seksjonssjef Lene Lied i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Altinget. 

 Vi tok (...) høyde for at antallet kunne øke.

Lene Lied
Seksjonssjef Arbeids- og velferdsdirektoratet

Over 6.800 rammede lenger tilbake i tid.

På spørsmål om hvor mange som hittil har fått saken behandlet på nytt, og fått utbetalt penger, opplyste Nav på slutten av forrige uke at antallet var 27.

– Hvor mange av disse er fedre/medmødre som søkte om å ta ut fedrekvoten for sent?

– Alle de 27 sakene vi har behandlet på nytt er fedre som søkte om å ta ut fedrekvoten for sent, opplyser Lied.

Navs datastystemer har ikke kunne identifisere rammede før 2019. Nav gikk derfor ut i mai og ba foreldre som feilaktig kunne ha mistet foreldrepenger i perioden mellom 2009 og 2019 om å ta kontakt med Nav.

– Hvor mange rammede mellom 2007 og 2019 har meldt seg?

– Nav har mottatt 6.811 henvendelser totalt så langt, og vi jobber nå med å avklare om alle disse er rammet av feilen, opplyser Lied.

Etter publisering av denne saken har Nav tatt kontakt og presisert at det første svaret de ga til Altinget er upresist. De ikke kan skille mellom de som har tatt kontakt mellom 2007 og 2019 - eller etter 2019. Tallet på rammede kan derfor være lavere enn 14.000, ettersom det kan være overlapp mellom de ulike gruppene som har tatt kontakt med Nav. 

Mange kan ha krav på erstatning i stedet for etterbetaling

Ikke alle av de rammede vil ifølge Nav ha krav på å få etterbetalt penger. For noen vil det være snakk om å få erstatning i stedet. Men Ifølge Lied har ingen fått utbetalt erstatning ennå. 
På spørsmål om hvem som kan få erstatning, viser hun til følgende eksempler, men påpeker at det ikke er en en uttømmende liste: 

  • Far eller medmor som aldri søkte om uttak av foreldrepenger på grunn av feil veiledning fra Nav.
  • Far eller medmor som har fått avslag på foreldrepenger på grunn av feilen fra Nav, og som derfor aldri tok ut permisjon.
  • Mødre som har lidd et økonomisk tap som følge at far ikke tok ut permisjonen, ved at de selv tok ut ulønnet permisjon/jobbet redusert stilling for å være med barnet. 

– Hvordan blir denne erstatningen beregnet?

– Beregningen av erstatningen tar utgangspunkt i det økonomiske tapet. Med økonomisk tap mener vi for eksempel tapt inntekt, renteutgifter, advokatutgifter, utgifter til barnepass og liknende. Foreldre kan også søke om erstatning, dersom de ikke fikk tatt hele eller deler av foreldrepermisjonen som følge av avslag på grunn av feilen fra Nav, eller at de ikke søkte på grunn av feilen. For disse tilfellene er det mulig å søke erstatning for å ta ut permisjon og tilbringe tid med barnet nå. Slik erstatning beregnes ut fra hva som blir det økonomiske tapet for forelderen ved å ta ut permisjon nå, typisk tapt arbeidsinntekt, opplyser Lied.

Les også

70 rammede har bedt om advokathjelp

En rekke fedre gir uttrykk for kraftig irritasjon over at Nav ikke vil gi dem noen erstatning dersom de på grunn av Navs feil lot være å ta ut permisjon. Dermed kan de kanskje ikke dokumentere et økonomisk tap. De har likevel tapt på Navs feilpraksis på andre måter. Noen har strukket seg langt for å få hverdagen til å gå opp, og mange har tapt verdifull tid med egne barn. Altinget er selv blitt kontakt av noen av disse fedrene. Og mange gir uttrykk for stor frustrasjon i Facebook-gruppen Fedrekvoteranet.

Flere av disse har kontaktet advokat advokatfirmaet som bisto Hæreid i saken mot Nav i Høyesterett, Simonsen Vogt Wiig. Men har ikke kapasitet til å hjelpe alle som har henvendt seg til dem. 

Vi bistår per nå om lag 70 familier.

Jenny Sanvig
Advokat hos Simonsen Vogt Wiig

– Vi bistår per nå om lag 70 familier som mistet hele eller deler av pappapermisjonen som følge av Navs feiltolkning. Det opplyser advokat Jenny Sandvig i det nevnte advokatfirmaet i en e-post til Altinget.

– Vi mener fedre som har mistet permisjon har krav på å få foreldrepengene utbetalt uavhengig av om vedkommende hadde råd til å gå ut i ulønnet permisjon eller måtte sjonglere omsorgen for babyen med jobb. Årsaken til tapet av foreldrepenger er i begge tilfeller Navs feiltolkning, sier hun.

Kan ende med søksmål mot Nav

Hun opplyser at advokatfirmaet per i dag bistår fedrene med å fremsette kravet sitt og dokumentere det best mulig overfor Nav, men hun utelukker ikke at det kan ende med søksmål.

– Dersom Nav i sine nye vedtak ikke skulle gå med på å utbetale tapte foreldrepenger til alle fedrene, slik vi mener de har krav på, vil et søksmål være noe vi vil måtte vurdere i samråd med de av våre klienter som måtte ønske det, sier hun.

Nav har oppfordret foreldre som er rammet til å fylle inn et skjema. Sanvig opplyser at hun på vegne av sine klienter vil sende inn informasjon om disse til Nav innen 15. august i år. 

Dette har skjedd i saken
  • Inntil en lovendring fra 1. oktober 2021 var det et krav om sammenhengende uttak av foreldrepermisjon.
    Fedre og medmødre som ønsket å ta ut fedrekvoten, måtte i utgangspunktet gjøre det butt i butt med mors permisjon. Dersom de ville utsette sin del, måtte de søke om det.
  • Nav anbefalte at man søkte 4–6 uker før man skulle ha permisjonen. Søknaden måtte sendes senest dagen før mor har siste dag med foreldrepenger.
  • Slik Nav praktiserte loven, mistet fedre og medmødre foreldrepenger dersom de søkte etter mors siste dag medforeldrepenger. Dette skjedde ofte i tilfeller der mor tok en ulønnet permisjon og det kunne gå en stund før far skulle ta ut sin kvote.
  • Hvor mye de mistet, hang sammen med hvor mange dager etter fristen før de søkte.
  • Nav omtalte selv det å overse denne fristen for en felle på egne Facebook-sider, men hadde ingen oversikt over hvor mange som snublet i denne fedrekvotefellen.
  • Mange fedre som mistet foreldrepenger, klaget til Nav. En del klaget også til Trygderetten. Alle fikk avslag.
  • En av dem, Gunnar O. Hæreid, klaget deretter til Sivilombudet og fikk full støtte for sitt syn om at det ikke var lovhjemmel for å frata fedrene penger selv om de søkte etter fristen.
  • Normalt skal offentlige etater rette seg etter uttalelser fra Sivilombudet. Det valgte Nav ikke å gjøre.
  • Barne- og familieministeren mente det ville være en fordel med en rettslig avklaring og ba Trygderetten se på saker de hadde liggende med utgangspunkt i Sivilombudets uttalelse.
  • Samtidig valgte Hæreid å stevne staten og Nav for retten i Gulating lagmannsrett. Da valgte Trygderetten å vente på dom derfra.
  • Nav forsøkte å unngå at saken skulle opp for retten ved å argumentere for at Hæreids sak var foreldet, men fikk ikke støtte for det.
  • Hæreid tapte i lagmannsretten, men fikk støtte fra et mindretall og anket til Høyesterett. Der vant han.
    Dommen i Høyesterett kom 22. desember og var enstemmig: Nav hadde ikke hatt lovhjemmel for å frata ham penger, selv om han søkte for sent.
  • I mai i år gikk Nav ut og etterlyste rammede foreldre fra perioden 2007-2019 og anslo at 5500 foreldre kunne være rammet etter 2019. Nav opplyste da også at flere foreldre enn dem som søkte om å ta ut fedrekvoten blr rammet et en ulovlig fristpraksis i foreldrepengesaker.

Omtalte personer

Kjersti Toppe

Barne- og familieminister (Sp), stortingsrepresentant
Cand.med (Universitetet i Bergen, 1992)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024