Seher Aydar
svarer
Emilie Enger Mehl

Hva er regjeringens vurderinger og oppfølging av Stortingets vedtak om tverrgående analyse av departementenes habilitetspraksis, utforming av en felles mønsterpraksis, mm.?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2664 (2023-2024)

Hva er regjeringens vurderinger og oppfølging av Stortingets vedtak om tverrgående analyse av departementenes habilitetspraksis og utforming av en felles mønsterpraksis, gjennomgang av gjeldende rutiner og regelverk, skriftliggjøring av habilitetsvurdering for politisk ledelse og større åpenhet om departementenes habilitetsvurderinger av politisk ledelse?
I behandlingen av Innst. 215 S (2023-2024) om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverk fattet Stortinget flere viktige vedtak til videre vurdering og oppfølging, hvor de fleste er relevante for hele regjeringen på tvers av departementene. Spørsmålet viser særlig til vedtakene 507 og 509-511. Om det det ikke foreligger samlet oversikt på alle punkter bes det om at spørsmålet også formidles til de respektive departementene.

Svar fra mandag 9. september 2024

Det vises til spørsmål fra stortingsrepresentant Seher Aydar til statsministeren, som han har bedt meg svare på.
Anmodningsvedtakene spørsmålet gjelder følges opp av Justis- og beredskapsdepartementet som ansvarlig departement for habilitetsregelverket, i samråd med de øvrige departementene og Statsministerens kontor.
Flere spørsmål som omfattes av vedtakene har en side til den helhetlige gjennomgangen av habilitetsreglene som gjennomføres som del av arbeidet med oppfølgningen av NOU 2019: 5 Ny forvaltningslov. Jeg viser til mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 2663, der det fremgår at regjeringen tar sikte på å legge frem en proposisjon som følger opp utredningen våren 2025. Ved siden av dette jobbes det med andre interne prosesser for å følge opp anmodningsvedtakene, blant annet knyttet til opplæring og rutiner for håndtering av habilitetsspørsmål i departementsfellesskapet.
Det overordnede målet er styrke kvaliteten på opplæringen og å sikre bedre håndtering av habilitetsregelverket i alle departementer.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024