Debatt

Hamre: Derfor er Frp i vinden

Fremskrittspartiet våger å utfordre, ta de vanskelige diskusjonene og stå for det de mener, skriver samfunnsdebattant Kim René Hamre.

«Selv er jeg ikke en Frp-er, men jeg ser det er et behov for å ta tøffere økonomiske prioriteringer fremover og ta fatt i flere samfunnsutfordringer som har blitt skjøvet under teppet», skriver samfunnsdebattant Kim René Hamre.
«Selv er jeg ikke en Frp-er, men jeg ser det er et behov for å ta tøffere økonomiske prioriteringer fremover og ta fatt i flere samfunnsutfordringer som har blitt skjøvet under teppet», skriver samfunnsdebattant Kim René Hamre.Foto: Jenny Raquell
Kim René Hamre
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Rundt hver fjerde nordmann sliter med privatøkonomien, ifølge tall fra desember i fjor.  Det er en svært stor psykisk belastning å slite økonomisk, og fører naturligvis til at livskvaliteten synker – fordi vår psykiske og fysiske helse henger svært tett sammen.

Hva gjør trangere økonomiske tider med oss «vanlige folk»? Jo, mange av oss blir enda mer kritiske til hva politikerne bruker skattebetalernes penger på, siden økonomien blir så mye trangere. Det ligger nemlig en større forventning blant folk at skattepengene må brukes fornuftig. 

Klimatiltak og bistand er viktig, men i trange økonomiske tider tenker folk mer på seg selv og sine egne.

Kim René Hamre
Samfunnsdebattant

Klimatiltak og bistand

Akkurat denne tanken er grunnen til at Frp er i vinden. Skattepengebruk som norsk bistand, subsidiering av klimatiltak, kunst og kostnader relatert til flyktninger og innvandring, er kostnader som går på bekostning av norsk velferd og folks privatøkonomi. Klimatiltak og bistand er viktig, men i trange økonomiske tider tenker folk mer på seg selv og sine egne.

Når nordmenn ser at Norge ligger i verdenstoppen i bistandspenger, gjør ikke dette saken bedre. Norge ga faktisk så mye som 58,6 milliarder kroner, som utgjør 1,09 prosent av landets BNP, ifølge regjeringen. Dette er altså en økning på 9 milliarder kroner siden 2022, noe som utgjør ganske mye. Slikt trigger folk flest. Staten innfører ikke tøffere økonomiske prioriteringer, men heller det motsatte. Folk flest vil nok tenke at bistandspengene skulle blitt kraftig redusert i tøffe økonomiske tider i landet fremfor å økes, men igjen så handler dette om politiske prioriteringer. 

Les også

Frp hører på de vanlige folka

Jeg som ung samfunnsengasjert og politiker mener at Frps massive suksess på målingene skyldes flere ting. For det første er de et av de få norske partiene som virkelig våger å fronte saker som folk flest regner som fornuftige. Kuttforslag i bistand, klimatiltak og flyktninger er alle tiltak for å skape en bedre økonomi for folk flest i Norge. Slike kutt er muligens ikke ideelle for land som er avhengige av norsk bistand, flyktninger og klimaet – men bra for nordmenns privatøkonomi og norsk velferd. Dét bryr folk flest seg om nå, og dette vil trolig være sentrale tema i valgkampen. 

Det er et behov for å ta tøffere økonomiske prioriteringer fremover.

Kim René Hamre
Samfunnsdebattant

Andre tema som Frp våger å ta opp, som ungdomskriminalitet og utfordringer knyttet til kultur og innvandring, er også tema som folk flest bryr seg om. Selv er jeg ikke en Frp-er, men jeg ser det er et behov for å ta tøffere økonomiske prioriteringer fremover og ta fatt i flere samfunnsutfordringer som har blitt skjøvet under teppet.

Jeg håper flere politiske partier innser dette fremover. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024