Offshore Norge er bekymret for SV-effekten

En fersk analyse fra bransjeorganisasjonen viser at investeringer i norsk olje og gass stiger neste år, men faller i 2026-2027. Offshore Norge etterlyser forutsigbare rammevilkår for å holde investeringene oppe, og sier budsjettsamarbeidet mellom regjeringen og SV skaper stor usikkerhet i bransjen.

Torbjørn Giæver Eriksen er direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass. Onsdag presenterte organisasjonen en investeringsanalyse for olje og gass for 2023-2027.
Torbjørn Giæver Eriksen er direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Offshore Norge, tidligere Norsk olje og gass. Onsdag presenterte organisasjonen en investeringsanalyse for olje og gass for 2023-2027.Foto: Offshore Norge
Elisabeth Bergskaug

Neste år blir det investert 187 milliarder kroner i norsk olje og gass, ifølge en fersk investeringsanalyse fra bransje- og interesseorganisasjonen Offshore Norge. Det er en økning i investeringer på 4,7 prosent fra i år. Ifølge analysen kan investeringene flate ut og gå nedover etter 2025.

Torbjørn Giæver Eriksen, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, sier olje- og gassbransjen trenger forutsigbare rammevilkår for å opprettholde et høyt investeringsnivå, også etter 2025. 

Han etterlyser stabile skatteregler og tilgang til areal. 

– Vi ber ikke om skatteletter. Vi ber om at selskapene som skal investere store milliardbeløp har en trygghet for at de kan ta investeringsbeslutningen, uten at det i en sein nattetime i budsjettforhandlinger med SV plutselig blir endret på reglene for svære prosjekter i hundremilliardersklassen, sier Eriksen til Altinget. 

Han viser som eksempel til en endring som kom i årets statsbudsjett, hvor regjeringen reduserte den såkalte friinntekten i oljeskattepakken fra pandemien med rundt en tredjedel, noe som påvirker lønnsomheten for prosjektene som er meldt inn under skattepakken i 2022. 

– Det skjedde til tross for at regjeringspartiene hadde fastslått i Hurdalsplattformen at de midlertidige skattereglene Stortinget vedtok sommeren 2020 skulle ligge fast i perioden. Likevel kommer plutselig regjeringen med denne endringen ut av det blå. Det er en endring som har skapt en stor usikkerhet, dels fordi den har vært ødeleggende for planleggingen i seg selv, og dels fordi vi frykter at noe tilsvarende kan skje allerede i revidert budsjett eller i budsjettforhandlingene om ett år, sier Eriksen. 

Frykter at SV skal få olje-gjennomslag i hver forhandling 

Frykten er begrunnet med at SV har fått olje-gjennomslag flere ganger siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet tok over makten.

Dette må vurderes samlet og helhetlig som et utrolig dårlig signal til bransjen

Torbjørn Giæver Eriksen
Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Offshore Norge

– Det inngår i en helhet hvor vi har sett at SV har fått gjennomslag for forverringer to ganger i året. For ett år siden ble 26. konsesjonsrunde utsatt. I år, i revidert budsjett, tok de ut tre blokker fra TFO-runden, for leting i modne områder. Nå nylig ble 26. konsesjonsrunde utsatt for hele stortingsperioden, i tillegg til at vi fikk endringen i friinntekten. Dette må vurderes samlet og helhetlig som et utrolig dårlig signal til bransjen, slår Eriksen fast. 

– Forventer dere at SV får inn oljegrep ved hver eneste korsvei? 

– Vi frykter at det blir en opplest og vedtatt sannhet at to ganger i år så skal rammebetingelsene endres som følge av forhandlinger i seine nattetimer. Vi håper ikke det skjer. 

– Hvor alvorlig er det at 26. konsesjonsrunde blir utsatt ut stortingsperioden? 

– Det er litt alvorlig i seg selv fordi det innskrenker områder det er mulig å lete i, på de litt mer umodne delene av norsk sokkel. Feltene tømmes fortløpende. Da er det viktig å få tildelt attraktivt areal fra myndighetene hvert år, sånn at selskapene kan lete og gjøre funn som kan bli satt i produksjon.

SV beskriver partiets budsjettseire om olje og gass som viktige og riktige, og vil ikke berolige Eriksen.

– Jeg tror at Norsk olje og gass (Offshore Norges tidligere navn, journ. anm.) må innse at tiden hvor vi syr puter under armene på oljeselskapene er forbi, sier Lars Haltbrekken (SV), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Norsk olje og gass må også innse at landet har en mindretallsregjering, som trenger flertall i Stortinget for å få gjennomslag for budsjett. Vi kommer til å jobbe videre for å endre norsk oljepolitikk. Det bør ikke komme som noen overraskelse, sier Haltbrekken.

Lars Haltbrekken sier det er kjent at SV vil stanse letingen etter mer olje og gass i Norge, og at de mener oljeskattepakken fra pandemien var altfor raus.
Lars Haltbrekken sier det er kjent at SV vil stanse letingen etter mer olje og gass i Norge, og at de mener oljeskattepakken fra pandemien var altfor raus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stabilt høye investeringer neste tre år, utflating og nedgang fra 2025

Investeringsnalysen fra Offhore Norge ser på investeringsplanene til aktører innen norsk olje og gass i perioden 2023-2027, og inkluderer både godkjente prosjekter og prosjekter under utvikling. 

Basert på planene forventer Offshore Norge et stabilt høyt investeringsnivå på rundt 190 milliarder kroner de neste tre årene. Deretter ser det ut til at investeringene faller i 2026 og særlig 2027, men usikkerheten for anslagene er større for disse årene enn for de nærmeste årene. 

«Basert på tidligere erfaring og kjennskap til næringen anser Offshore Norge det som sannsynlig at investeringsnivået i særlig 2027 kommer til å bli høyere enn det som kommer frem av denne analysen», står det. 

Analysen viser til at det er gjort flere funn de siste årene som ennå ikke er inkludert i anslagene, men Offshore Norge forventer likevel en utflating eller svak nedgang i investeringene etter 2025. 

Ikke bekymret for at petroleum skal slå beina under grønne satsinger 

Offshore Norge ønsker et stabilt høyt investeringsnivå på sokkelen for Norge skal være en pålitelig leverandør av olje og gass til Europa, og for å sikre arbeidsplasser og inntekter til statskassa.

Vi frykter at det etablerer seg som en opplest og vedtatt sannhet at to ganger i år så skal rammebetingelsene endres

Torbjørn Giæver Eriksen
Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Offshore Norge

Samtidig står Norge overfor en grønn omstilling for å få ned klimagassutslipp og bruken av fossil energi, som blant annet inkluderer en storstilt og politisk ønsket satsing på havvind og karbonfangst- og lagring. 

I tillegg til petroleumsnæringen, representerer Offshore Norge også selskaper innenfor disse næringene. 

En rapport fra november om kompetanse- og kunnskapsbehov for det grønne skiftet, utarbeidet av Oslo Economics på oppdrag for NHO og LO, slår fast at utviklingen i petroleumsnæringen vil kunne ha stor betydning for tilfanget av arbeidskraft med relevant kompetanse til nye næringer. 

Hvis aktiviteten innenfor olje og gass fortsetter å være høy, skaper det en tøffere kamp om arbeidskraften, noe som kan føre til en tregere utvikling av nye grønne næringer. 

«Selv med betydelig satsing på utdanning og etterutdanning, vil utviklingen i petroleumsindustrien sette rammer for hvor mye kompetanse som vil være tilgjengelig for andre bransjer. Fortsatt høye olje- og gasspriser og høy aktivitet på sokkelen vil bremse utviklingen, mens en nedgang vil kunne øke tilgang på kompetent arbeidskraft som kan bidra i utvikling av nye bransjer», heter det i rapporten. 

Torbjørn Giæver Eriksen frykter imidlertid ikke at et høyt investeringsnivå innen olje og gass kommer til å bremse utviklingen for de grønne næringene Offshore Norge representerer. 

– Nei, egentlig ikke, for det vil være veldig mye av den samme kompetansen. Det at vi opprettholder ganske stabile investeringsnivåer nå, gir leverandørindustrien stabilitet og oppdrag i disse årene, før eventulet havvind, havbunnsmineraler og karbonfangst- og lagring kommer inn mot slutten av 2020-tallet. 

– Når det skjer, bør da egentlig investeringsnivået i olje og gass være lavere da, for å gi større rom til utviklingen av grønne næringer? 

– Nei, det kan være rom for begge deler. Alt som gir inntekter, arbeidsplasser og bidrag til det grønne skiftet kan være viktig, sier Eriksen.

Les også

Omtalte personer

Torbjørn Giæver Eriksen

Direktør Næringspolitikk og kommunikasjon i Offshore Norge
Cand.mag., statsvitenskap, historie, idéhistorie (Universitetet i Oslo)

Lars Haltbrekken

Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, leder, Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid, medlem, energi- og miljøkomiteen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024