Hans Andreas Limi
svarer
Trygve Slagsvold Vedum

Kan statsråden opplyse om status for skatteavtalen mellom Norge og USA og om det pågår arbeid med å oppdatere avtalen?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2774 (2023-2024)

Kan statsråden opplyse om status for skatteavtalen mellom Norge og USA og om det pågår arbeid med å oppdatere avtalen?
Over tid kan det vise seg at eldre skatteavtaler ikke er fullt ut dekkende. Skatteavtalen med USA ble undertegnet 3. desember 1971, og er senere endret ved protokoll undertegnet 19. september 1980.

Svar fra onsdag 18. september 2024

Jeg kan opplyse om at Norge og USA forhandler om en ny skatteavtale. Det har tatt tid å ferdigstille dette arbeidet, blant annet på grunn av arbeidet med reformer i det amerikanske skattesystemet og store internasjonale prosesser på skatteområdet de siste årene. Det gjelder blant annet G20/OECDs Base Erosion and Profit Shifting Project (BEPS) og topilarprosjektet. Dette har resultert i oppdatering av en rekke norske skatteavtaler og innføring av en global minimumsskatt (suppleringsskatten). Jeg viser ellers til at USA de siste årene har ratifisert svært få skatteavtaler.

Som representanten indikerer, kan det være behov for å reforhandle eldre skatteavtaler. Dette vil typisk være tilfellet hvis skatteavtalen innholdsmessig ikke er oppdatert etter viktige endringer i landenes skatteregler og skattepolitikk eller ved endringer i internasjonalt rammeverk.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024