Hårek Elvenes
svarer
Bjørn Arild Gram

Vil regjeringen hente inn en kvalifisert, uavhengig tredjepart for å følge nye anskaffelser i Sjøforsvaret, for å sikre at krav til sikkerhet, teknisk kvalitet og operativ evne ivaretas i alle ledd?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2838 (2023-2024)

Vil regjeringen hente inn en kvalifisert, uavhengig tredjepart for å følge nye anskaffelser i Sjøforsvaret, for å sikre at krav til sikkerhet, teknisk kvalitet og operativ evne ivaretas i alle ledd, fra design, via bygging til operasjonell drift?

Før sommeren gikk et samlet storting inn for et historisk løft for forsvarssektoren, hvor én av de fire hovedsatsingsområdene er fornyelse av Sjøforsvaret. De fire hovedsatsingene skal foregå parallelt, noe som vil legge et økt press på forsvarssektoren totalt sett. Forsvarsanskaffelser er i hovedsak komplekse, kostbare og tidkrevende. Stortingsvedtaket innebærer at det skal brukes 611 milliarder kroner mer på forsvaret av Norge de neste 12 årene. Dette inkluderer en betydelig maritim satsing: Sjøforsvaret skal få minimum fem nye fregatter med anti-ubåt helikoptre, nye ubåter og en standardisert fartøysklasse med inntil ti store og atten mindre fartøy.

Det medfører et meget stort ansvar å forvalte så store samfunnsmidler på en forsvarlig og effektiv måte.

Riksrevisjonen er sterkt kritisk til Forsvarets anskaffelsesprosesser (Dokument 3:16, 2023−2024). Som Riksrevisjonen skriver, «dessverre finnes det en rekke eksempler bakover i tid på at planer har vært for optimistiske, at det er tatt for stor risiko i det samlede ambisjonsnivået, eller at sektoren ikke har evnet å gjennomføre i tråd med de forutsetninger som er lagt». Forsvaret har varslet en storstilt satsing på personell og kompetanse, men innenfor en rekke områder vil det være krevende, og kanskje heller ikke hensiktsmessig å bygge opp og vedlikeholde spesialistkompetanse. Her kan Forsvaret redusere risiko og øke gjennomføringshastighet ved å hente kvalifisert bistand fra den norske maritime klyngen.

I Langtidsplanen har Regjeringen som ambisjon å sørge for at Norge har en fremtidsrettet og troverdig maritim kapasitet med evne til tilstedeværelse og myndighetsutøvelse i norske maritime interesseområder. Skal Sjøforsvaret kunne fortsette å løse sine oppdrag og unngå reduksjon i operativ evne, må anskaffelsene være av en slik kvalitet at de kan bygges så raskt som mulig med riktig kvalitet, og driftes på en måte som sikrer optimal oppetid etter levering.

Svar fra onsdag 25. september 2024

Det vil være uavhengige tredjeparter involvert i flere faser av anskaffelsene til Sjøforsvaret, som fregatt, ubåt og standardiserte fartøy. Vi er nå i ulike faser av utarbeidelse av prosjektdokumentasjon for disse anskaffelsene, før investeringene fremmes for Stortinget for beslutning.

Ved slike store anskaffelser anvendes forsvarssektorens eget metodeverk, som er en operasjonalisering av Statens prosjektmodell. Denne modellen standardiserer hvordan materiell og eiendom-, bygg- og anleggsinvesteringer planlegges, gjennomføres og avsluttes i forsvarssektoren. Prosjektdokumentasjonen, som utarbeides før Stortinget tar investeringsbeslutning, omfatter plan for gjennomføring av prosjekter inkludert mulig behov for ekstern bistand i ulike prosjektfaser, krav til sikkerhet og teknisk kvalitet samt plan for driftskonsept. Prosjektdokumentasjonen blir deretter underlagt ekstern kvalitetssikring i tråd med Finansdepartementets kvalitetssikringsregime for statlige prosjekter med kostnadsramme over 1 mrd. kroner. Det innebærer at en uavhengig tredjepart vurderer de planer vi lager for de store nye anskaffelsene til Sjøforsvaret.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024