Her er uenighetene i Høyres programutkast: Ikke enige om bevæpning, barnetrygd og pengespill

Henrik Asheim har ledet arbeidet med nytt partiprogram for Høyre. Mandag kom førsteutkastet. Det inneholder seks dissenser - på alt fra innretning av barnetrygd og foreldrepermisjon til generell bevæpning av politiet. 

Henrik Asheim og Mari Holm Lønseth la fram forslag til nytt partiprogram. 
Henrik Asheim og Mari Holm Lønseth la fram forslag til nytt partiprogram. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Eira Lie Jor

 – Vi mener at det programmet vi legger fram i dag står i en tydelig kontrast til den politikken Ap og Sp har brukt de siste tre årene på, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim. 

Han har ledet arbeidet med nytt partiprogram for Høyre og la mandag fram førsteutkastet til program for 2025-2029. 

Han peker under fremleggingen på at Norge står foran en rekke kompliserte og krevende utfordringer i årene fremover. 

– Vi er overbevist om at Norge kan komme seg gjennom utfordringene vi står overfor. Det krever bare politisk vilje og handlekraft, sier Asheim. 

Seks dissenser: Bevæpning og enerettsmodellen

Det nye forslaget til partiprogram inneholder seks dissenser, altså steder i programmet der komiteen er delt om man ønsker at politiet skal gå den ene eller den andre veien. 

  • Bevæpning av politiet: Flertallet i komiteen ønsker at man beholder dagens ordning. De vil ha formuleringen "Høyre vil beholde mulighetene for midlertidig bevæpning og punktbevæpning på sårbare steder etter risiko- og sårbarhetsanalyser. Mindretallet i komiteen vil imidlertid ha formuleringen «Høyre vil innføre generell bevæpning av politiet.»
  • Innretning av barnetrygden: Flertallet i komiteen vil ha formuleringen: Høyre vil øke barnetrygden og beholde den som en skattefri, universell ytelse. Mindretallet i komiteen ønsker en endring av innretningen av dagens universielle barnetrygd. De vil ha formuleringen: Høyre vil øke barnetrygden, dele den likt mellom foreldrene og skattlegge den som inntekt. Omleggingen skal gjøre at de som trenger støtten mest får mer enn i dag.
  • Innretningen av foreldrepermisjon: Flertallet ønsker å beholde formuleringen "Høyre vil beholde en tredeling av foreldrepermisjonen". Mindretallet ønsker imidlertid å endre dagens ordning og heller ha formuleringen: Høyre vil øke familienes mulighet til å selv disponere foreldrepermisjonen ved at fedre- og mødrekvoten settes til ti uker ved fullt uttak og tilsvarende for lavere uttak».
  • Støtten til tros- og livssynssamfunn: Flertallet vil ha formuleringen: «Høyre vil endre finansieringsordningen for tros- og livssynssamfunnene for å redusere de totale kostnadene på statsbudsjettet». Et mindretall vil imidlertid sikre finansieringen til Den norske kirke og foreslår formuleringen: «Høyre vil fjerne trosstøtten og erstatte den med en frivillig kirkeskatt, men sørge for fortsatt finansiering av Den norske kirke og dens kirkebygg over statsbudsjettet». 
  • Enerettsmodellen for pengespill: Flertallet ønsker å bevare dagens enerettsmodell for pengespill og foreslår formuleringen: Høyre vil bevare enerettsmodellen og Norsk Tippings ansvarlige pengespillmodell, hvor hensynet til de spilleavhengige skal veie tyngst. Her vil et mindretall tillate flere pengespillaktører i det norske markedet og foreslår formuleringen: «Høyre vil erstatte dagens enerettsmodell med en lisensmodell for å øke inntektene til staten, ha statlig kontroll med nordmenns pengespill og større muligheter til å hjelpe de som sliter med problemspilling. Innretning og rammevilkår utredes med utgangspunkt i erfaringene fra Sverige, Danmark og Finland». 
  • Endringer i valgordningen i stortingsvalg: Flertallet ønsker å innføre personstemmer i stortingsvalg og foreslår formuleringen: «Høyre vil gi velgerne muligheten til i større grad å påvirke personsammensetningen av Stortinget i stortingsvalg, for eksempel ved at de kan sette kryss ved personer på listen som de helst ønsker skal komme inn». Her er det to mindretall. Et mindretall ønsker å styrke hele punktet, og med det bevare dagens ordning. Et annet mindretall ønsker å erstatte formuleringen med punktet: «Høyre vil gjeninnføre muligheten til å stryke kandidater ved kommune- og fylkestingsvalg.»  

Se fremleggingen her: 

Altinget oppdaterer saken

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024