Fred eller grønn omstilling? Ungdom eller tog? Her er SVs programkomite delt

– Vi har levert et veldig prioritert program, fordi vi tror det blir avgjørende å prioritere i tiden som kommer, sier programsjef Torgeir Knag Fylkesnes. 

RØDT OG GRØNT: – Vi har tatt utgangspunkt i miljø og rettferdighet, sier Torgeir Knag Fylkesnes under fremleggingen av forslag til nytt SV-program. 
RØDT OG GRØNT: – Vi har tatt utgangspunkt i miljø og rettferdighet, sier Torgeir Knag Fylkesnes under fremleggingen av forslag til nytt SV-program. Foto: Thomas Fure / NTB
Eira Lie JorBalder Haarklou JensenSilje Sjursen Skiphamn

– Vi har tatt utgangspunkt i miljø og rettferdighet - og så har vi jobbet med konkrete prosjekter ut fra det, sier Torgeir Knag Fylkesnes. 

Han er nestleder i SV og har ledet arbeidet med partiets nye programutkast, som SV legger frem tirsdag morgen. Også stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård og programkomitemedlem Ebba Boye er på plass for presentasjonen av komiteens forslag. 

Fylkesnes sier de har jobbet hardt for å prioritere i dette programmet. Han sier også at det består av to deler. Del 1 består av ti prioriterte hovedsatsninger, mens del 2 av programmet «avklarer sentrale standpunkt for hele partiet og grunnlaget for prioriteringer i SVs stortingsgruppe». 

– Vi har levert et veldig prioritert program, fordi vi tror det blir avgjørende å prioritere i tiden som kommer, sier Fylkesnes. 

Han opplyste om at punktene ikke er en prioritert rekkefølge fra partiets side. 

Her er listen: 

  1. Rettferdig fordeling 
  2. Grønn omstilling
  3. Flere folk i arbeid
  4. Redd velferdsstaten
  5. Alle skal ha et trygt hjem
  6. Tenner hele livet 
  7. Kraft på folkets og miljøets premisser 
  8. Ta havet tilbake og jorda i bruk
  9. Fremtidens transport eller et løft for ungdommen 
  10. Internasjonal solidaritet eller global grønn omstilling 

Delt på to hovedsatsninger 

Komiteen er delt på to av prioriteringene. Det er snakk om punkt 9 og punkt 10. De er delt om det skal være «Fremtidens transport» eller «Et løft for ungdommen» som er hovedsatsning. Det samme gjelder punkt ti, hvor de er uenige om det er «internasjonal solidaritet» eller «global grønn omstilling» som skal være hovedsatsning. 

Flertallet i komiteen ønsker å ha «Et løft for ungdommen» som hovedprioritering. Der er punktene som ramses opp følgende:

  • Skape en skole med muligheter for alle
  • Sikre tilpasset opplæring og møte hver enkelt elev sine behov
  • At alle skal ha lik mulighet til meningsfull fritid, inkludert lovfesting av retten til fritidsklubb
  • Øke antall ungdom som driver med organisert idrett
  • At alle unge skal ha mulighet til å delta i kulturlivet, inkludert innføring av et ungdomspass for tilgang til konserter og andre kulturarrangementer. 

Mindretallet i komiteen ønsker seg fremtidens transport, et kapittel som har fått navnet «Bygg landet med jernbane og bruksveier»

Her er punktene som listes opp følgende:

  • Ruste opp dagens jernbane og starte planleggingen av lyntogtraseer
  • Ruste opp fylkes- og bruksveier i hele landet
  • Øke støtte til gang- og sykkelveier og kollektivtransport
  • Etablere et nasjonalt program for maritime næringer – «målet må være at alt gods som kan transporteres på kjøl blir transportert på kjøl». 

Den andre av de to hoveduenighetene, går på valget mellom Internasjonal solidaritet og global grønn omstilling. 

Flertallet på seks vil ha «global grønn omstilling». Punktene som listes opp som de viktigste under denne fanen, er: 

  • Innføre en ny handlingsregel på 0,25 % av Oljefondet til klimafinansiering, samtidig som minst 1 % av Norges BNI går til utviklingsfinansiering
  • Trekke Oljefondet ut av fossil energi og slå fast en regel om at investeringene skal være i tråd med Parisavtalen
  • Styre Klimainvesteringsfondet etter politisk vedtatte etiske retningslinjer

Mindretallet på fem vil ha «Fred og internasjonal solidaritet». 

Punktene som listes opp er:

  • At minst 1 % av BNI går til bistand. «Vi ønsker at mottak av flyktninger i Norge og globale fellesgoder ikke skal regnes som en del av bistandsbudsjettet. Også her nevnes ønsket om å innføre en ny handlingsregel, hvor 0,25 % går Oljefondet til klimafinansiering
  • Stoppe global kapitalflukt. «Vi vil jobbe for en sterk skattekonvensjon i FN, 466 retningslinjer for ansvarlig långivning og global selskapsskatt på minst 25 %». 
  • Trekke oljefondet ut av våpenselskap og okkupasjon. «Vi vil at Oljefondet trekker 468 seg ut av all våpenindustri. Oljefondet skal ikke bidra til brudd på folkeretten». 
  • Styrke FN som fredsaktør

Det betyr at det er opp til partiets landsmøte å velge mellom de fire punktene. SV har landsmøte 14.-16. mars 2025. 

Fire andre dissenser: Barnetrygd, cannabis og vindkraft 

Det er ikke bare på hovedprioriteringer komiteen er delt. Det er fire andre dissenser i programforslaget. 

Cannabis: 

Et mindretall på fire ønsker å ha med følgende formulering i kapittelet om ruspolitikk. Flertallet vil ikke ha med formuleringen. 

«Kunnskap må bli styrende for ruspolitikken, derfor vil SV utrede konsekvensene av legalisering og regulering av cannabis. Det ulovlige markedet skaper såpass store problemer at man må vurdere om samfunnet som helhet heller vil være tjent med en strengt regulert, statlig omsetning. Særlig er konsekvensene store fordi det gir høye inntekter til organisert kriminalitet og fordi mangel på regulering gjør at man ikke kan sette høy aldersgrense og regulere styrkegraden i det som selges. Målet med utredningen er å lære av hvordan det har fungert i andre land som har gjennomført dette, og dermed få et kunnskapsgrunnlag for å vurdere dette i Norge». 

Introteksten skal også inkludere følgende kulepunkt:

  • Utrede en ordning med statlig monopol på regulert omsetning av cannabis

Skattlegging av barnetrygd: 

SVs programkomite er enige om at barnetrygden bør økes, men uenige om hvorvidt den skal skattelegges.

Utvalget som så på forholdene for barn i fattige familier leverte sin utredning høsten 2023. De anbefalte en kraftig økning av barnetrygden, men også en skattelegging av barnetrygd som inntekt. Analysen fra utvalget er at skattelegging vil fungere omfordelende, både ved ved at inntektene fra skattleggingen kunne finansiere økningen for de fattigste familiene, men også fordi inntektsskatten er progressiv. 

Her er SVs programkomite delt. Flertallet ønsker å ha med hele teksten under, mens mindretallet i komiteen ønsker å stryke den delen av teksten som Altinget har uthevet, altså delen som er knyttet til skattelegging av barnetrygden. 

«SV vil trappe opp barnetrygden per barn til 30 000 kroner utbetalt årlig for å bedre den økonomiske situasjonen blant barnefamilier og redusere barnefattigdom. Barnetrygden skal prisjusteres årlig, ha særlige ordninger for utsatte familier og ellers være en universell ordning. Det åpnes for at en del av finansieringen skjer ved at barnetrygden regnes som skattbar inntekt. Da vil alle få mer i barnetrygd sammenlignet med i dag, men de med lave og vanlige inntekter vil sitte igjen med vesentlig mer enn de med de høyeste inntektene (Altingets utheving)». 

Vindkraft på land:

Flertallet i programkomiteen ønsker seg følgende kulepunkt: 

  • SV vil si nei til videre utbygging av storskala vindkraft på land og som bunnfaste anlegg nær kysten

Mindretallet vil heller ha følgende formulering: 

  • SV vil i hovedsak (Altingets utheving) si nei til storskala utbygging av vindkraft på land, men vil vurdere fra sak til sak der det er et lokalt ønske og stort behov for kraft til lokal industri

Nord-Norge-banen:

Flertallet i komiteen vil ha tog til Nord-Norge. Et mindretall på én ønsker å stryke hele punktet under. 

  • SV vil øke kapasiteten på jernbane i nord og realisere Nord-Norgebanen. Prioritere etapper der jernbane er viktig for nasjonal beredskap, store godsmengder og hvor det bor flest folk.

Se fremleggingen her: 

Omtalte personer

Torgeir Knag Fylkesnes

Stortingsrepresentant for Troms, medlem, næringskomiteen, medlem, Stortingets valgkomité, nestleder, Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS parlamentarikerkomiteen, nestleder (SV)
Cand.philol i filosofi (Universitetet i Tromsø 2002)

Freddy André Øvstegård

Stortingsrepresentant for Østfold (SV), medlem, arbeids- og sosialkomiteen, medlem, Stortingets delegasjon til Nordisk råd, styremedlem, Foreningen Norden, styremedlem, Manifest Tankesmie
Bachelor i statsvitenskap (Universitetet i Oslo 2016)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024