Vil ikke droppe budsjettforhandlinger

– Hvis vi ikke går inn i forhandlinger er det ingen sjans for at vi får på plass større utslippskutt og mer naturvern, sier Lars Haltbrekken. Men SV kaller nå inn miljøbevegelsen til krisemøte.

– Miljøsituasjonen er for alvorlig til at vi kan la en sjanse til å få til viktige forbedringer gå fra oss, sier Lars Haltbrekken til Altinget.
– Miljøsituasjonen er for alvorlig til at vi kan la en sjanse til å få til viktige forbedringer gå fra oss, sier Lars Haltbrekken til Altinget.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Balder Haarklou Jensen

Mandag la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Neste steg for budsjettet er forhandlinger med SV, før det skal gjennom Stortinget. 

Som en reaksjon på budsjettet ga flere klima- og naturorganisasjoner beskjed til Altinget om at de vil be SV vurdere om de skal delta i budsjettforhandlingene. 

– Det er vanskelig å se at SV vil få nok seire til at de kan stå inne for dette på klima- og natursiden, var beskjeden fra generalsekretær i WWF Verdens Naturfond, Karoline Andaur, til Altinget. 

Nå bekrefter SV at de stiller til forhandlinger. 

Men SV-leder Kirsti Bergstø sier torsdag morgen til NTB at hun også kaller inn miljøbevegelsen til krisemøte. 

– Kritikken som har kommet fra miljøbevegelsen, er ramsalt. Den var hard i fjor også, men nå er det folk som lurer på om SV i det hele tatt bør forhandle om budsjettet, sier hun om hvorfor. 

Les også

For alvorlig

Tross krisemøte har partiet sagt at de vil gå inn i forhandlinger. 

– Hvis vi ikke går inn i forhandlinger er det ingen sjans for at vi får på plass større utslippskutt og mer naturvern, sier Lars Haltbrekken til Altinget. 

Haltbrekken reagerte sterkt på budsjettforslaget da det ble lagt frem mandag. 

– Det er helt utrolig. Mens klimakrisen akselererer og vi ser rekordtemperaturer på sommeren, stadig flere flommer og ekstrem nedbør, så klarer regjeringen å sørge for at vi er lenger fra å nå klimamålene i år enn det vi var i fjor, sa han til Altinget på budsjettdagen. 

Men for Haltbrekken er det ikke aktuelt å revurdere forhandlingene, nettopp på grunn av hvor skuffende han mener budsjettet er. 

– Miljøsituasjonen er for alvorlig til at vi kan la en sjanse til å få til viktige forbedringer gå fra oss, avslutter han. 

Denne posisjonen får støtte av Miljøstiftelsen Zero. For ikke alle klimaorganisasjonene ber SV om å vurdere sin deltakelse i forhandlingene. 

– Staten har betydelig større inntekter enn utgifter knyttet til klimapolitikken, og SV sikret i fjor viktige klimaseire. Etter enigheten med SV gikk det 6,3 milliarder kroner mer til klima, noe som viser at SV kan flytte store midler, blant annet til punktutslippsprogrammet i Enova. I tillegg ble verbalvedtaket om penger til havvind fulgt opp, og regjeringen har foreslått disse midlene i statsbudsjettet for 2025, sier Stig Schjølset, daglig leder i Zero, til Altinget. 

Zero har gjort klart at de mener regjeringen har presentert det svakeste klimabudsjettet på flere år.

– SV bør gå inn i forhandlingene med et krav om en strukturell endring i oppfølgingen av klimapolitikken, i tillegg til å flytte penger og kutte utslipp. Forslag til slike strukturelle endringer er å lovfeste et nasjonalt utslippsmål, opprette et uavhengig klimaråd slik våre naboland har gjort, og få på plass et bedre styringssystem i grønn bok som sikrer at utslipp faktisk telles som penger, sier han videre.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik har sagt til Altinget at klima og miljø ikke blir nedprioritert, og at budsjettet er ansvarlig. 

– Dette er en balansert politikk, og det kommer til å være krevende. Det er masse dilemmaer fremover. Da er regjeringens oppgave å være ansvarlig i den balanseringen, og vi har lagt frem et ansvarlig budsjett som tar hensyn, var Sandvik sin beskjed. 

Les også

Varsler havbunnskamp

Blant det som kommer frem i budsjettet er at regjeringen vil bevilge 150 millioner kroner til ressurs- og miljøkartlegging av havbunnsmineraler. 

I september varslet SV til Altinget at de ville gå til havbunnskamp mot regjeringen i budsjettforhandlingene. Da sa SV-leder Kirsti Bergstø at partiet ville jobbe for å stoppe konsesjonsrunden og stoppe gruvedrift på havbunnen, «sånn som veldig mange land som Norge ellers samarbeider tett med og identifiserer seg med har gjort». 

Likevel avviste hun at SV ville stille ultimatum.  

– SV stiller ikke ultimatum i forhandlinger. Det er ingen god måte å forhandle på, og det er ingen klok måte å møte uenighet med. Men det er ingen tvil om at SV er helt enige med miljøbevegelsen og de tunge fagmiljøene som advarer mot dette, var beskjeden fra partilederen.

Blant de som reagerer på regjeringens havbunnsforslag er organisasjonen Spire. De ber SV om å jobbe mot.

– Vi har nok av kunnskap som tilsier at gruvedrift på havbunnen ikke kan gjøres verken bærekraftig, lønnsomt eller forsvarlig, mener Spire-leder Elise Åsnes. 
– Vi har nok av kunnskap som tilsier at gruvedrift på havbunnen ikke kan gjøres verken bærekraftig, lønnsomt eller forsvarlig, mener Spire-leder Elise Åsnes.  Foto: Spire

– Regjeringen er i ferd med å rasere havbunnen, men kampen er langt fra over. Nå må SV bevise at de kjemper for miljøet, og stanse denne uansvarlige prosessen. De kan ikke akseptere et budsjett som legger til rette for åpning for gruvedrift på havbunnen, sier Elise Åsnes, leder i Spire.

– Denne støtten til gruvedrift på havbunnen kommer på toppen av en elendig innsats for vern av natur. Forrige fredag skrøt regjeringen av en 100-millionerspakke til natur. Nå bevilger de langt mer enn det til å planlegge rasering av havbunnen, sier Åsnes.

Spire-lederen mener regjeringens «tut og kjør-strategi» med gruvedrift på havbunnen nådde nye høyder med mandagens budsjettforslag.

– Vi har nok av kunnskap som tilsier at gruvedrift på havbunnen ikke kan gjøres verken bærekraftig, lønnsomt eller forsvarlig. Likevel insisterer regjeringen på å presse dette gjennom uten hensyn til konsekvenser for livet på dyphavet, avslutter hun.

Spire er en av 29 organisasjoner som også nylig har sluttet seg til en ny allianse, som heter Alliansen for dyphavet, som ønsker å stanse regjeringens satsing på havbunnsmineraler. 

Oppdatert klokken 08:23 med informasjon om at SV kaller inn miljøbevegelsen til krisemøte. Sitatene fra Zero-sjef Schjølset var først tilskrevet Zeros kommunikasjonssjef Hege Kristin Ulvin. 

Les også

Omtalte personer

Lars Haltbrekken

Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, leder, Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid, medlem, energi- og miljøkomiteen

Karoline Andaur

Generalsekretær, WWF Verdens naturfond
master, sosialantropologi (Universitetet i Oslo, 2006)

Elise Åsnes

Leder, Spire
master i utviklingsstudier

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024