Une Bastholm
svarer
Jan Christian Vestre

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det tas bedre hensyn til naturverdier og rettslige spilleregler i dette og andre utbyggingsprosjekter i helsesektoren?

«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.

Spørsmål 2504 (2023-2024)

Helse Sør-Øst planlegger en anleggsvei ved Lindekollen ved Gaustad sykehus i forbindelse med bygging av nytt Rikshospital. Planene betyr felling av verdifulle lindetrær, opptil 170 år gamle. Det er uklart om andre løsninger er grundig vurdert. 5.8 ble hogst igangsatt til tross for at midlertidig forføyning vurderes i retten og at konklusjon skal ha blitt varslet samme dag.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det tas bedre hensyn til naturverdier og rettslige spilleregler i dette og andre utbyggingsprosjekter i helsesektoren?

Svar fra onsdag 14. august 2024

Helse Sør-Øst RHF har opplyst at veien ved Lindekollen ikke er en anleggsvei, men skal være en ny permanent veitrase for trafikk til det nye Rikshospitalet og til boligområdene nord for sykehuset. Jeg er gjort kjent med at plassering av veien var en sak som ble grundig vurdert i reguleringsprosessen, hvor flere ulike alternativer ble undersøkt for å finne en løsning med minst mulig konsekvenser for miljø, natur og kulturminner – samtidig som løsningen ivaretar trygg og god trafikkavvikling. Det ble gjennomført full konsekvensutredning av tiltaket, inklusive konsekvenser for naturmangfold, grøntstruktur og friluftsliv. Det er også gjennomført supplerende utredninger av konsekvenser for naturmangfold i forbindelse med byggesaken. Veien skal i tillegg fungere som flomvei dersom det oppstår ekstreme nedbørsituasjoner.

Helse Sør-Øst utsatte byggestart for å ta hensyn til hekketid. Oslo kommune var motpart i saken som ble vurdert av Oslo tingrett.

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024